Fiskspett

Fiskspett med lax, hälleflundra och/eller gös. Grilla eller stek fiskspetten. Här har jag rullat in fiskbitarna i bacon men det går att utesluta. Bacon ger dock god smak och håller ihop fisken så den inte trillar isär över grillen. Man kan också ta lufttorkad skinka. 

Välj Msc-märkt fisk.

Goda tillbehör som passar till fiskspett är morötter, vårlök och delikatesspotatis i örtsås.

Du kan också ha bitar av bläckfisk, räkor och bitar av röd paprika samt rödlök att varva mellan fiskbitarna på fiskspettet.

4 portioner fiskspett

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 600 g fiskfilé som hälleflundra, gös och/eller lax
  • 4 strimlor bacon eller 2 msk olivolja
  • 2 msk citronsaft (valfritt)
  • Sås: 2 msk finhackad lök
  • 3 msk olivolja
  • 0,5 dl hackad basilika
  • 0,5 dl hackad persilja
  • 2 dl grädde
  • 2 dl vitt vin
  • 1 tärning fiskfond
  • 1 dl vatten
  • Tillbehör: 4 små morötter
  • 12 färskpotatisar
  • 4 vårlökar

Tillagning

  1. Börja med tillbehör som ex. potatis. Borsta potatis, rensa och dela vårlök, borsta morötter och dela dem på hälften (på bredden).
  2. Koka potatisen i saltat vatten cirka 30 minuter eller tills potatisen är mjuk. Tillsätt morötter och vårlök efter en kvart och koka mjuka med potatisen.
  3. Dela fiskfiléerna i lagom stor biter. Förslagsvis i kuber på 4x4cm. Lägg dem i en skål och blanda i citronen. Salta och peppra också lite.
  4. Rulla in dem i baconbitar eller vänd dem i olivolja. Trä upp fiskbitarna på fyra spett. Du kan trä flera rullar på samma spett. Ställ in i kylen så länge på en bricka eller tallrik.
  5. Förbered under tiden grillen och såsen.
  6. Hacka lök och örter. Fräs lök i olja. Tillsätt grädde, vitvin och fiskfond. Låt koka ihop fem minuter. Späd med vatten om såsen blir för tjock. Tillsätt örterna innan servering. Du kan också mixa den med en stavmixer för en fluffigare sås.
  7. Grilla fiskspetten cirka fyra minuter runt om på varje sida.
  8. Servera fiskspetten med potatis, morötter, vårlök och örtsåsen.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer