Citronsås

En ljus sås smaksatt med citron och grädde. En klassisk sås till kokt kyckling men den passar också till kokt fisk samt ljust kött som kotlett. God med kokt potatis och kokta grönsaker.

Servera gärna den överblivna halva citronen i skivor till såsen. Lite grovhackad persilja är också fint att garnera såsen med. 

Välj buljong efter det du ska servera såsen till ex. kycklingbuljong för kyckling, fiskbuljong för fisk osv.

4 portioner citronsås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 7 min
  • Klart på: 12 min

Ingredienser

  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl kycklingbuljong, grönsaksbuljong eller fiskbuljong eller 3 dl vatten samt en buljongtärning
  • 2 dl vispgrädde
  • 0,5 citron
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Fräs smöret i en såskastrull.
  2. Rör i mjölet och fräs det någon minut.
  3. Tillsätt buljongen (eller vatten och buljongtärning) lite i taget under omrörning.
  4. Rör ut klumpar och koka såsen i 5 minuter.
  5. Tillsätt pressad citron samt grädde.
  6. Smaka av citronsåsen med salt och peppar under tiden du värmer upp den.
E-mail
Medel: 2.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer