Kokt kyckling med citronsås

Kokt kyckling med citronsås samt kokta knippmorötter i olika färger, kokt delikatesspotatis samt babyspenat. Du kan koka kyckling eller höns. Höns tar längre tid att koka mört men blir billigare och ändå mycket gott.
Av en kokt kyckling får du förutom köttet både buljong till såsen och buljong samt kött över till en soppa nästa dag.
Godast är färsk svensk majskyckling eller kravmärkt kyckling.
Köper du fryst kyckling så lägg den att tina i kylen dagen innan.

4 portioner kokt kyckling med citronsås

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim 15 min
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 1,2 kg hel kyckling eller höna
  • 1,5 liter vatten
  • 1 morot
  • 0,5 purjolök
  • 1 gul lök
  • 1 dl grovhackad rotselleri
  • 1 msk salt
  • 5 vitpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 3 persiljestjälkar (valfritt)
  • CITRONSÅS: 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 dl kycklingbuljong
  • 2 dl vispgrädde
  • 0,5 citron
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • TILLBEHÖR: 8 knippmorötter, gärna i olika färger som orange, lila och gula
  • 16 delikatesspotatisar
  • 2 msk smör
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 0,5 dl grovhackad persilja
  • 40 gram babyspenat till servering

Tillagning

  1. KOKT KYCKLING: Lägg kycklingen eller hönan i en stor gryta och slå på kallt vatten.
  2. Låt koka upp och häll av vattnet.
  3. Hacka och skala under tiden de andra ingredienserna som ska i koket.
  4. Slå på nytt vatten så att det täcker och tillsätt alla ingredienser.
  5. Koka på medelvärme i ca 45 minuter för en kyckling och 1,5 timmar för höns. Skumma då och då.
  6. Sila av buljongen i en annan kastrull till såsen. Spara buljongen.
  7. Skumma bort fettet.
  8. Låt kycklingen svalna innan du plockar av skinn och kött. Förbered under tiden tillbehör och sås.
  9. TILLBEHÖR: Koka upp en kastrull med en liter vatten.
  10. Tillsätt 0,5 tsk salt.
  11. Putsa potatisarna och skär bort ev. fula delar.
  12. Börja koka potatisarna.
  13. Skär av blasten men lämna ca 2 cm i toppen.
  14. Skala morötterna.
  15. Tillsätt morötterna när potatisen kokat i 10 minuter. Koka ytterliggare 10 minuter.
  16. Häll av morötter och potatisar.
  17. Lägg tillbaks i kastrullen och tillsätt smör, salt och peppar. Rör runt och lägg upp att servera på fat eller tallrik. Garnera ev. med hackad persilja.
  18. CITRONSÅS: Fräs smöret i en såskastrull.
  19. Rör i mjölet och fräs det någon minut.
  20. Tillsätt buljongen (eller vatten och buljongtärning) lite i taget under omrörning.
  21. Rör ut klumpar och koka såsen i 5 minuter.
  22. Tillsätt pressad citron samt grädde.
  23. Smaka av citronsåsen med salt och peppar under tiden du värmer upp den.
  24. DAGS ATT SERVERA: Dela kycklingköttet i grova bitar. Lägg ev. upp på fat och slå lite sås över.
  25. Servera den kokta kycklingen med citronsåsen samt de kokta morötterna och potatisarna. Gott till är också babyspenat.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer