Lax med citronsås

Gott med kokt potatis samt grönsaker som fräst vitkål, morötter och purjolök.
Andra goda tillbehör är pressad potatis, ris, broccoli, blomkål, ärtor, sockerärtor med mera.
Här har jag stekt laxen men du kan också grilla den eller ugnssteka den. Gnid då in den med lite olja, salt och peppar innan.

4 portioner lax med citronsås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 4 bitar laxfilé à ca 140 gram
  • 1 msk smör
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Citronsås: 1 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 dl vatten
  • 1 tärning fiskbuljong
  • 2 dl grädde
  • 0,5 dl citronsaft
  • 1 tsk rivet skal av citron
  • 3 msk crème fraiche
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 krm salt
  • Tillbehör: 250 gram vitkål helst färsk vitkål eller spetskål (en kvarts litet huvud)
  • 4 knippmorötter eller 2 stora vanliga morötter
  • 0,5 purjolök
  • 2 msk smör
  • 2 dl vatten
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 12 kokta potatisar ex. färskpotatis eller delikatesspotatis
  • 4 klyftor citron till servering

Tillagning

  1. Börja koka potatis. Putsa och koka i potatis i ca 15-20 minuter.
  2. Frästa grönsaker: skölj kål, dela den och skär bort rotfästet. Strimla kålen.
  3. Skala morötter och skär i grova sneda bitar.
  4. Fräs kål och morot i en stor panna i smöret någon minut. Häll på 2 dl vatten och låt småputtra.
  5. Rensa, dela och skölj purjolök. Skär i grova sneda bitar och tillsätt till kålen. Rör om och tillsätt salt och peppar samt låt stå på låg värme medan du lagar sås och lax.
  6. Citronsås: Fräs vetemjöl i smöret i en såskastrull.
  7. Tillsätt vatten och rör ut klumpar.
  8. Rör i buljongtärning och grädde. Koka i minst 5 minuter och rör då och då.
  9. Smaka av såsen med citronsaft, citronskal, vitpeppar och salt. Håll citronsåsen varm.
  10. Stek laxen med skinnsidan uppåt i smör tills den fått fin färg någon minut.
  11. Vänd laxen och stek klart den i ca 5 minuter med skinnsidan nedåt. Salta och peppra laxen. Sätt över ett lock eller folie.
  12. När laxen är färdigstekt (när du precis kan ta isär köttet i flagor) så serverar du laxen på de frästa grönsakerna samt med potatisen och citronsåsen. Garnera med citronklyftor.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer