Lax med citronsås

Gott med kokt potatis samt grönsaker som fräst vitkål, morötter och purjolök.
Andra goda tillbehör är pressad potatis, ris, broccoli, blomkål, ärtor, sockerärtor med mera.
Här har jag stekt laxen men du kan också grilla den eller ugnssteka den. Gnid då in den med lite olja, salt och peppar innan.

4 portioner lax med citronsås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 4 bitar laxfilé à ca 140 gram
  • 1 msk smör
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Citronsås: 1 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 dl vatten
  • 1 tärning fiskbuljong
  • 2 dl grädde
  • 0,5 dl citronsaft
  • 1 tsk rivet skal av citron
  • 3 msk crème fraiche
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 krm salt
  • Tillbehör: 250 gram vitkål helst färsk vitkål eller spetskål (en kvarts litet huvud)
  • 4 knippmorötter eller 2 stora vanliga morötter
  • 0,5 purjolök
  • 2 msk smör
  • 2 dl vatten
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 12 kokta potatisar ex. färskpotatis eller delikatesspotatis
  • 4 klyftor citron till servering

Tillagning

  1. Börja koka potatis. Putsa och koka i potatis i ca 15-20 minuter.
  2. Frästa grönsaker: skölj kål, dela den och skär bort rotfästet. Strimla kålen.
  3. Skala morötter och skär i grova sneda bitar.
  4. Fräs kål och morot i en stor panna i smöret någon minut. Häll på 2 dl vatten och låt småputtra.
  5. Rensa, dela och skölj purjolök. Skär i grova sneda bitar och tillsätt till kålen. Rör om och tillsätt salt och peppar samt låt stå på låg värme medan du lagar sås och lax.
  6. Citronsås: Fräs vetemjöl i smöret i en såskastrull.
  7. Tillsätt vatten och rör ut klumpar.
  8. Rör i buljongtärning och grädde. Koka i minst 5 minuter och rör då och då.
  9. Smaka av såsen med citronsaft, citronskal, vitpeppar och salt. Håll citronsåsen varm.
  10. Stek laxen med skinnsidan uppåt i smör tills den fått fin färg någon minut.
  11. Vänd laxen och stek klart den i ca 5 minuter med skinnsidan nedåt. Salta och peppra laxen. Sätt över ett lock eller folie.
  12. När laxen är färdigstekt (när du precis kan ta isär köttet i flagor) så serverar du laxen på de frästa grönsakerna samt med potatisen och citronsåsen. Garnera med citronklyftor.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer