Chèvrepaj med pastrami

Introduktion och förberedelse

Chèvrepaj med pastrami, mozzarella, färska tomater och soltorkade tomater i knaprigt pajskal.

Du kan baka pajen med valfri chèvre eller getost.

Pastrami är ett slags konserverat salt kött som säljs delikatessdisken eller som smörgåspålägg.

Serveringsförslag

  • Chèvrepajen passar till det mesta både till vardagslunch, lunchlåda eller vardagsmiddag; buffé, picknick, julbord, midsommar, påsk och kräftskiva.
  • Pajen är god med lite sallad av babyspenat, riven morot och rädisor; eller annan sallad på påse samt några delade cocktailtomater till. Andra förslag är tomatsallad och grönsallad.
  • Vill du ha en sås till pajen så kan du laga en enkel yoghurtsås med mango chutney, ingefära eller sweet chili till eller annan kall sås.

Val av form

Du behöver en rund pajform med tät botten på ca 24-26 diameter.

Portionsberäkning

Pajen räcker till 6 medelstora portioner eller 8 mindre portioner eller 12 bitar till buffé.

Varianter

  • Du kan ta valfria små tomater som babyplommontomater, cocktailtomater eller liknande.
  • Pastrami kan bytas mot rostbiff, saltrulle, rökt eller kokt skinka, rökt kalkon eller annat liknande smörgåspålägg.
  • Uteslut pastrami för vegetarisk paj.

Chèvre- och pastramipajen serverad med babyspenat, riven morot och rädisor.
Chèvre- och pastramipajen serverad med babyspenat, riven morot och rädisor.

1 chèvrepaj, 6-8 bitar

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • PAJDEG: 3 dl vetemjöl
  • 100 gram smör eller margarin
  • 0,5 tsk salt
  • 5 msk vatten
  • FYLLNING: 100 gram pastrami
  • 50 gram riven mozzarella
  • 5 soltorkade tomater i olja
  • 100 gram chèvre eller getost, valfri sort
  • 4 ägg M/L
  • 2,5 dl grädde 45%
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 4 små tomater typ babyplommontomater

Tillagning

  1. Tärna kallt smör och blanda det hastigt med mjöl och vatten samt tillsätt salt och forma ihop till deg i en bunke. Knåda inte pajdegen mer än att det blir en deg. Slå in pajdegen i lite plast och låt vila i kylen i ca 30 minuter.
  2. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  3. Tryck ut pajdegen i smörad pajform eller kavla ut på mjölat bakbord och klä formen med pajdegen.
  4. Gör små hål i botten med en gaffel och förgrädda pajskalet tills det har fått ljus brun färg ca 10 minuter.
  5. Strimla pastramin. Hacka soltorkade tomater. Skölj och dela färska tomater.
  6. Smula elller skär chèvre eller getost i bitar.
  7. Blanda ägg, grädde, salt och svartpeppar i en bunke.
  8. Blanda i riven mozzarella och chèvre eller getost samt soltorkade tomater.
  9. Fördela pastramin i botten på pajskalet samt häll över äggstanningen med osten. Sprid ut ost och soltorkade tomater så det ligger jämnt fördelat.
  10. Lägg på och fördela tomater med snittytan upp.
  11. Grädda pajen ca 30-35 minuter tills pajen stelnat och fått fin färg.
  12. Du kan testa om pajen är stel genom att skaka på den lite i ugnen. Den stelnar även lite extra efter man tagit ut den.
  13. Ta ut och låt svalna något innan servering. Servera chèvre- och pastramipajen varm eller kall.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 457 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-05-17

Tillbehör och liknande: