Brulépudding

Brulépudding med vaniljpudding samt karamellsås i botten. Fransk Crème caramel på svenska. Brulépudding serveras kall så laga den gärna några timmar eller dagen innan så hinner sockret lösa sig till en fin karamellsås.
Vintips till brulépudding är ett sött dessertvin som ex. tyskt Trocken beerenauslese eller fransk Sauternes som Château Grillon.
Du kan också göra brulépuddingen i en större form. Då tar den dock längre tid i ugnen ca en halvtimme till.
Crème brulée är vaniljpudding med socker på toppen som karameliseras innan servering.

6 portioner brylépudding

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim 15 min
  • Klart på: 1 tim 35 min

Ingredienser

  • 1,5 dl socker
  • 2 msk citronsaft
  • 2 msk vatten
  • Vaniljpudding: 1 vaniljstång
  • 5 dl mjölk, standard
  • 1,5 dl socker
  • 2 ägg
  • 4 äggulor

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Ställ fram sex ugnsfasta portionsformar à ca 1,5 dl styck.
  3. Blanda 1,5 dl socker, citronsaft och vatten i en kastrull och smält tills sockret kokat ihop till en brun karamell med färg likt skalet på en hasselnöt. Akta så att det inte bränns för mycket.
  4. Fördela karamellen i botten på formarna. Vicka på dem så att karamellen täcker hela botten och gärna upp lite längs kanterna.
  5. Ställ formarna i en ugnsform med höga kanter.
  6. Häll mjölken i en stor kastrull.
  7. Skär vaniljstången på mitten på längden och skrapa ur vaniljfröna i mjölken. Lägg i de halverade urgröpta vaniljstängerna också (de ger också smak - tas upp senare).
  8. Värm mjölken under omrörning tills den sjuder upp. Ta av från värmen och låt svalna något.
  9. Ta upp de urgröpta vaniljstängerna ur mjölken.
  10. Sätt på en kastrull eller vattenkokare med ca 1,5 liter vatten att koka upp.
  11. Vispa ägg och äggulor med sockret i en stor bunke så att det blir pösigt någon minut. Gärna med elvisp.
  12. Tillsätt den ännu varma mjölken (ca 65 grader) under vispning. Låt skummet lägga sig några minuter.
  13. Koka upp ca 2 liter vatten till vattenbad i en kastrull eller tekokare.
  14. Rör om smeten och fördela i formarna.
  15. Ställ in ugnsformen med höga kanter med de mindre formarna i in i mitten av ugnen.
  16. Skapa ett vattenbad genom att dra ut formen nästan halvvägs ur ugnen samt hälla i hett vatten runt om formarna i den djupa formen. Häll upp till någon cm från kanten av formarna.
  17. Grädda brulépuddingarna i 1 - 1 timme och 15 minuter tills de stelnat. Du kan prova att sticka i dem så ska stickan ej vara kletig av äggsmet. De stelnar också vidare senare i kylen.
  18. Ta ut brulépuddingarna och låt de svalna. Ställ dem i kylen några timmar och helst över natten övertäckta med lite plastfolie. Sockerkaramellen löser upp sig och blir mer lättrinning om de får stå tills nästa dag eller längre.
  19. Vid serveringen så skär du försiktigt runt kanterna med en skalkniv och stjälper upp brulépuddingarna ur formarna och ner på varsin tallrik så att karamellsåsen rinner runt omkring. Ett tips är att först vända tallriken upp och ner mot toppen på puddingformen och sedan vända allt på en gång samt sedan skaka på formen.
  20. Möjligtvis kan man ha färska hallon, jordgubbar eller passionsfrukt samt något blad citronmeliss till men annars serveras brulépuddingarna utan garnering dock gärna med gott dessertvin.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer