Creme brulee med passionsfrukt

Crème brûléen kan du förbereda i god tid och förvara i kylen. Vid servering så karamelleriserar socker på toppen.
Ett sött dessertvin passar till ex från Australien, USA eller Canada.

Istället för passionsfruktspuré kan du använda det färska innanmätet från ca 8 passionsfrukter.

4 portioner Creme brulee med passionsfrukt

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 1 dl passionsfruktspuré eller färsk pulp
  • 6 äggulor
  • 1,5 dl socker
  • 4 dl vispgrädde
  • 8 tsk florsocker eller råsocker
  • 6 passionsfrukter till servering

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Koka upp mjölk, grädde och socker.
  3. Dela passionsfrukterna och skrapa ur innehållet till ca 1 dl. Tillsätt till mjölk-grädden. Låt stå att dra.
  4. Koka upp ca 1,5 liter vatten.
  5. Vispa under tiden äggulorna.
  6. Tillsätt gräddblandningen till äggulorna under kraftig vispning.
  7. Häll creme brulee smeten i portionsformar.
  8. Ställ dem i en ugnsform med höga kanter och fyll på med hett vatten runt om upp till hälften på formarna.
  9. Grädda creme bruleen i cirka en timme i nedre delen av ugnen.
  10. Ta ut och låt svalna. Låt kallna i kylen.Hit kan du förbereda creme brulee och ha i kylen.
  11. Vid servering är det bara att kandera toppen med socker. Det kan du göra med en gasbrännare eller med grillen i ugnen. Sätt ugnen på max grill.
  12. Pudra florsocker eller råsocker över formarna. Sätt dem tätt under grillelementet tills sockret mörknar eller bränn med gasbrännare. OBS det är viktigt att det går snabbt och är hett samt att äggstanningen inte blir varm och stelnar för mycket (därför är det bra om Crème brûléen är kall).
  13. Servera med halverade passionsfrukter som tillbehör.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer