AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Kyckling är smal och nyttig mat. Dessutom smakar kyckling riktigt gott. Här hittar du tips på nya såväl...
Sök
Android

Blåbärssoppa soppa med blåbär

Blåbärssoppa soppa med blåbär Hemgjord blåbärssoppa. Soppa med blåbär är nyttig, god och enkel att koka själv.
Kall blåbärssoppa är god att dricka som den är.
Varm blåbärssoppa är god att ha med i termos på vintern.
Serverar du blåbärssoppan med tjock vispad grädde passar den som dessert.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 15)
4 portioner blåbärssoppa soppa med blåbär
Förberedelse: 5 min
Tillagning: 5 min
Klart på: 10 min

Ingredienser:

  • 0,5 liter färska eller frysta blåbär
  • 0,5 dl socker
  • 0,5 liter vatten
  • 1-2 msk potatismjöl

Tillagning:

  1. Rensa och skölj bären. Frysta bär sköljer du inte.
  2. Koka under tiden upp vatten och socker i en stor kastrull. Rör tills sockret löst sig.
  3. Tillsätt blåbären och koka dem i 3 minuter.
  4. Smaka av och se om det är lagom sött.
  5. Ta lite vatten i botten på ett glas och rör ut potatismjölet samt tillsätt lite i taget under omrörning till blåbären. Tillsätt så mycket så du tycker att blåbärssoppan blir lagom tjock. Tillsätter du för mycket får du blåbärskräm då kan du spä med lite mer vatten och socker samt ev. mer blåbär.
  6. Koka upp blåbärssoppan och servera varm eller låt svalna. Förvara blåbärssoppan i kylen.
  7. Servera blåbärssoppan kall eller varm.


 

Omdömen:

Kommenterad av GunJohansson , lördag 18 september 2010 vote imagevote imagevote imagevote imagevote image
Enkelt, men jag tof i mer potatismjöl än vad receptet angav. Det är naturligtvis en smaksak!

Fler recept ur samma kategori som Blåbärssoppa soppa med blåbär:

Köttsoppa grönsakssoppa med kött och klimp
Köttsoppa. Gör egen klassisk svensk köttsoppa med grönsaker och ev. soppklimp.
En grönsakssoppa med kött som du kokar av ex. soppkött som högrev och goda grönsaker som purjolök, rotselleri, potatis och morot.
Gott med klimp i men det är valfritt.
Köttsoppan kan också smaksättas med några blad libbsticka samt grovt mald kryddpeppar. Är det blast på rotsellerin kan du koka med stjälkarna i soppkoket och hacka bladen att garnera med.
Löksoppa
Löksoppa. Klassisk soppa med lök. En vegetarisk, billig, enkel och smal soppa som är god till lunch, enkel middag, soppbuffé (med bröd och färskost) eller finare förrätt att piffa upp med långa krutonger eller krutonger med ost och vitlök.
Lök är nyttigt speciellt sägs det förebygga cancer. Sen är det så gott också.
Löksoppan blir ännu godare dagen efter.
Använder du grönsaksbuljong så blir löksoppan vegetarisk.
Saftsoppa
Saftsoppa. Hemgjord saftsoppa är gott kall eller varm till risgrynsgröt, ris ala malta, med skorpor och grädde eller i termos till picknick. Håller sig i kylen i flera dagar.
Saftsoppa är vanlig saft som är redd med potatismjöl.
Man kan ha i färska eller frysta bär, äppelskivor, fruktsallad, skivade bananer eller vindruvor i också.
Se alla recept ur kategorin Sopprecept
Melon med kanelkeso
Melon med lite salt keso smaksatt med kanel och flytande honung samt valnötter. En god och nyttig efterrätt.
Välj en söt och mogen melon. Lukta på melonen vid köp - den ska lukta sött.
Hemgjord romrussinglass
Hemgjord romrussinglass. God vaniljglass med russin dränkta i rom. Gillar du romrussin är detta glassen för dig.
Romrussinglass gör du i två steg. Först lägger du russinen i rom och dagen efter gör du glassen.
Crepes Suzette recept på crepes med apelsin
Crepes Suzette. Recept på klassikern flamberade Crepes Suzette med apelsinsås och Grand Marnier. Crêpes är franska för tunna pannkakor.
Servera gärna vaniljglass eller hårt vispad grädde med vaniljsocker samt kanel i. Eller lite konjak kanske.
Crepes suzette är en klassiker med apelsin som får sin goda smak av karamelliserat socker och apelsin. En slags apelsinkaramellsås.
Räkna en till två crêpes per portion. Serverar du en crêpe per portion så räcker receptet till 4 portioner.
Ett halverat äpple med en gaffel nedstucken att hålla i är smidigt att använda med lite olja eller smält smör att smörja pannan med mellan crêpsen.
Vintips till är ett sött dessertvin som ex. franska Beaumes de Venise, Sauternes eller en tyskt sött vin på torkade druvor sk Trockenbeerenauslese.
Se alla recept ur kategorin Desserter
Hjortronparfait med mylta
Hjortronparfait med mylta. Frusen grädde med smak av hjortron serverade med varm mylta (rårörd hjortronsylt).
En god dessert. Parfait är lite som glass.
Istället för frysta eller färska hjortron kan du ta hjortronsylt. Ta då ej med socker i parfaiten då sylten är söt.
Har du tillgång till mycket hjortron så kan du gärna östa på med mer hjortron i parfaiten och till servering.
Servera med mer hjortron mylta samt vispad grädde; garnera med jordgubbar eller andra färska bär samt citronmeliss.
Bäst tycker jag en siliconform (muffinsform med sex portioner) funkar att frysa parfaiten i. Då är den mycket lätt att få ur.
Vintips till hjortronparfait är ett sött dessertvin som ex. Icewein från Canada eller Tyskland.
Blåbärsgifflar
Blåbärsgifflar. Gifflar med fyllning av blåbärs- och mandelmassa.
Vaniljmoussetårta med bär
Vaniljmoussetårta med färskost och digestivekex. Perfekt till dessert ex. på buffebord, midsommar, kräftskiva och påsk.
Servera vaniljmoussetårtan med rikligt med färska bär på eller bredvid. Ex. skivade jordgubbar, färska hallon, vinbär eller blåbär.
Du kan också servera moussetårtan med rårörda frysta bär likt sylt. Blanda bär med socker efter smak, rör och låt sockret smälta. Gott med blåbär, hallon, jordgubbar, hjortron eller blanda efter smak.
Eller en fruktsallad med ex. färsk ananas i bitar, färska skivade jordgubbar och tärnad melon.
Se alla recept ur kategorin Bärrecept
Dillstuvad potatis stuvad potatis i dill
Dillstuvad potatis. En riktig klassiker för alla potatisälskare. Dillstuvad potatis kan du göra av nykokt potatis men också potatis som blivit över från ex. gårdagens middag.
Dillstuvad potatis är klassiskt med rökt lax och citronklyfta samt knäckebröd.
Öl eller mjölk är gott att dricka till.
Grillad Halloumi ost är gott istället för lax (ett vegetariskt tips).
Kikärtor med curry
Kikärtor med curry, zucchini, lök och vitlök. Gott som huvudrätt med ris eller råris; eller som tillbehör; eller en rätt bland många på ex. en buffé.
Koka gärna ett paket egna kikärter i förväg och spara undan resten till en annan dag. I nödfall kan du använda väl sköljda färdigkokta kikärter - räkna då med tre burkar.
Vill du att rätten ska vara vegan så ersätt crème fraiche med Oatly Fraiche (av havre).
Om du vill kan du skippa zucchinin. Vidare kan du ha i andra grönsaker som slantad morot, blomkål, aubergine och paprika.
Du kan även garnera på slutet med cashewnötter, pumpafrön eller hackad bladpersilja.
Fläskfilé med gorgonzola och pasta
Fläskfilé med gorgonzola är en enkel och god rätt med pasta. Gratinerad fläskfile med grädde, ädelost och tomat. Annan ädelost, grönmögelost eller blåmögelost går också bra såklart. Desto finare kvalitet desto godare pasta.
Servera fläskfilén med pasta som tagliatelle och någon kokt grönsak som ex. sockerärtor, gröna bönor eller broccoli.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Paltbröd
Paltbröd. Hembakt paltbröd kan ätas som smörgås, torkas eller kokas och serveras med vit sås och stekt fläsk. Du kan också köpa färdigt torkat paltbröd. Då tar det såklart inte så lång tid att laga receptet. Lägg då paltbrödet i vatten i 30 minuter. Sjud det sedan i 5 minuter saltat vatten.
Paltbröd bakas med grisblod och det kan du beställa i välsorterad charkuteributik. Grisblodet är ofta fryst och du tinar det över natten i kylen. Ta ut så att det är rumsvarmt till när du ska baka paltbrödet.
Oxsvanssoppa soppa med oxsvans nötsvans
Oxsvanssoppa. Hemlagad oxsvanssoppa blir otroligt god. Soppa med oxsvans eller nötsvans tar lite tid att koka men mindre tid att faktiskt stå vid spisen.
Bäst blir oxsvanssoppan om du gör soppan av oxsvanskött första dagen och låter soppan (oxköttbuljongen) stå till sig till nästa dag då den serveras med oxsvansköttet och goda grönsaker i. En riktig svensk husmanskostklassiker.
Lika bra att göra en stor omgång direkt - så fram med en stor kastrull. Soppan håller sig i kylen någon vecka och kan också frysas in i ex. portionsburkar.
Soppbuljongen av oxsvans blir rätt fet därför är det en bra ide att låta den vila ett dygn innan den serveras. Kyls soppan så stelnar fettet som ett lock som är lätt att ta bort. Annars kan man också skopa bort fettet eller doppa smörpapper på ytan av soppan om den ska serveras samma dag.
Gädda med pepparrot och skirat smör
Gädda med pepparrot och skirat smör samt kokt potatis. En svensk klassiker. Gott med gröna ärtor. Blir också gott med torsk.
Välj gärna ekologiskt odlad pepparrot som ger mycket god smak. Samt ekologisk potatis och smör om du vill såklart.
Här är gäddan kokt men du kan också laga den i ugnen på 175 grader i 25 minuter med 0,5 tsk salt och 2 krm vitpeppar inuti.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Pico de gallo mexikansk tomatsalsa
Pico de gallo - mexikansk tomatsalsa - som är spanska för tuppens näbb.
Mexikanarna gillar den då den innehåller färgerna i den mexikanska flaggan dvs. röda tomater, grön chili och färsk koriander samt gul (vit) lök. Rödlök eller vårlök blir lika gott.
Tillsätt lite chili i taget om du inte gillar stark mat (1/4 chili i taget är ett förslag).
Morotssoppa
Morotssoppa. Enkel, snabb och god soppa på morot. Glöm påssopporna - gör hemgjord soppa istället - egen morotssoppa blir både nyttig och billig.
Här har jag två förslag på smaksättningar av morotssoppan. Den går såklart bra att servera naturell också. Den första varianten är med curry och garam masala; den andra med färsk dragon, persilja, citron- eller apelsinsaft
Smaka av morotssoppan med salt, socker och vitpeppar.
Mixa gärna morotssoppan slät med stavmixer, mosa den för hand med en visp eller mixa i matberedare.
Med en skvätt grädde, crème fraiche eller matyoghurt på slutet så får du en fylligare och festligare soppa.
Morotssoppa är gott med nybakt bröd med ex. färskost. Eller varma mackor.
Självklart kan du ha fler andra kokta grönsaker efter tycke och smak. Prova lite potatis, rotselleri och purjolök.
Kålsoppa
Kålsoppa. Kålsoppa kokas med vitkål, potatis och morötter samt med eller utan rimmat fläsk. Här är det recept på den skånska varianten med rimmat fläsk.
Kålsoppa är billig, nyttig och mycket god - speciellt dagen efter då kålsmaken stått till sig.
Hemgjord kålsoppa kan serveras med grov senap och gott varmt bröd som ex. grahamsbröd.
Kålsoppa passar till vardags samt till soppbuffe med gott bröd, färskost och senap till.
Istället för vitkål blir kålsoppan också god med spetskål, salladskål eller savoykål. Vidare kan du ha en hackad purjolök i. Gröna linser är också gott i kålsoppa. Gurkmeja och curry är andra kryddor som funkar bra om du vill variera smaken på kålsoppan.
Se alla recept ur kategorin Fettsnål mat
Kokt torsk med äggsås
Kokt torsk med äggsås och hackad persilja, kokt potatis samt ärtor och paprika.
Istället för torsk kan du ta sej eller annan fisk. Välj helst kravmärkt eller MSC-märkt torsk.
Du kan byta ut grönsakstillbehören mot ex. kokt broccoli, blomkål eller valfria andra grönsaker.
Det blir också gott med pressad potatis. Kokt quinoa funkar som GI tillbehör istället för potatis.
Äggsåsen kan också smaksättas med hackad dill istället för persilja. Vidare kan man ha i 2 msk finhackad ansjovis istället för salt och buljongtärning.
Pressad citron eller citronklyfta passar också till torsken.
Pastadeg hemjord pasta
Pastadeg eller hemjord pasta. Recept på hemlagad pasta.
Hemgjord pastadeg kan du göra till tagliatelle, raviolis, lasagne eller tortellini med.
Prova färsk pasta med pesto. En pastamaskin är lätt att kavla ut pasta med. Fast det går med kavel också. Durumvetemjöl är malt av durumvete som ger gulare, godare pasta med bättre tuggmotstånd. Pasta på durumvete kräver mer vätska, ta därför lite mer vatten i en hemgjord pastadeg.
Koktiden på färsk pasta är 2-3 minuter.
Pastadeg kan du förvara i kylen och använda lite efter hand. Förslagsvis så kan du dubbla receptet så du har över till nästa middag.
Gör du tagliatelle och annan pasta kan du mjöla lätt och hänga upp över något eller lägga upp på en handduk att torka lite tills det är dags för middag och att koka pastan.
Vegetarisk risotto med karl-johansvamp
Vegetarisk risotto med karl-johansvamp och grönsallad, tomat och avokado.
Servera gärna ett gott bröd till. Vintips till risotton är ett italienskt vitt vin eller ljust rött vin ex. från Valpolicella.
Risotton kan också lagas med annan svamp som champinjoner, trattkantareller eller annan smakrik matsvamp.
Servera förslagsvis karl-johansrisotton som vegetarisk rätt gärna med god blandad grönsallad, fint tärnade tomater samt grovt urgröpta bitar av avokado.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor
Lammkotletter med vitlök och rosmarin
Lammkotletter med vitlök och rosmarin. Här med klyftpotatis, tomatsås, yoghurtsås med fetaost, marinerade vita stora bönor och avokado- och tomatsallad.
Klyftpotatis kan du byta mot potatisgratäng och såserna mot rödvinssås som också passar till lammkotletterna.
Skippar du potatisen och serverar lite mer bönor och sallad till så blir rätten GI eller LCHF.
Stora vita bönor är godast om du kokar dem själv. Koka gärna ett helt paket bönor enligt paket innan och spara resten i frysen uppdelat i fryspåsar. Använder du färdigkokta bönor så skölj dem noga först.
Kikärtssallad med fetaost
Kikärtssallad med fetaost passar till grillat kött, fisk eller kyckling; till buffé eller sommarlunch som den är med gott bröd. En nyttig, god och enkel sallad.
Sallad med nyttiga och goda kokta kikärter, fetaost, tomat, rödlök och några blad grönsallad samt bladpersilja i olivolja och vinäger.
Annat gott i kikärtssalladen är: tärnad kall potatis, majs, tärnad avokado, tärnad röd paprika, kokta delade vaxbönor, kalamataoliver samt andra bönor som kokta adzukibönor, vita bönor eller kokta linser ex. belugalinser.
Papayasallad Som Tam
Papayasallad Som Tam. En thailändsk sallad med grön papaya, chili, gröna bönor, vitlök, fisksås, morot, lime och jordnötter.
Papayasallad passar som tillbehör till det mesta speciellt grillat. Också gott som sidosallad eller förrätt. Salladen kan toppas med krabba, räkor, kyckling, tofu osv.
Istället för grön papaya - som finns i asiatiska specialbutiker - kan du ta grön omogen mango, gurka, zucchini eller äpple. Vitkål, spetskål, färsk koriander och mynta blir också gott i. Eller blanda efter tycke.
De små heta Birds Eye Chilis som man använder i Thailand kan ersättas med jalapeno eller annan färsk chili efter smak.
Mitt tips är att handla i en asiatisk specialbutik där du kan hitta Birds Eye Chilis, torkade räkor, Long Beans, palmsocker, grön papaya, fisksås och bönor. Där hittar du också stora mortlar att tillaga salladen i.
Palmsocker kan ersättas med honung.
Ta bort räkor och fisksås (ersätt med salt eller ljus sojasås) om du vill ha en vegan papayasallad.
Se alla recept ur kategorin Nyttig mat

Gilla oss på Facebook