Blåbärssoppa

Koka hemgjord blåbärssoppa - nyttig, god och enkel att laga.

4 portioner blåbärssoppa

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 0,5 liter färska eller frysta blåbär
  • 0,5 dl socker
  • 0,5 liter vatten
  • 2 msk potatismjöl

Tillagning

  1. Rensa och skölj bären. Frysta bär sköljer du inte.
  2. Koka vatten, socker och blåbär i en kastrull i 3 minuter. Du kan vänta med sockret och tillsätta senare till önskad sötma om du önskar en mindre söt blåbärssoppa.
  3. Mosa sönder blåbären något med en potatisstöt, slev eller visp. Man kan även mixa hastigt med stavmixer.
  4. Smaka av med socker till önskad sötma.
  5. Ta lite vatten i botten på ett glas och rör ut potatismjölet samt tillsätt lite i taget under omrörning till blåbären. Tillsätt så mycket så du tycker att blåbärssoppan blir lagom tjock. Tillsätter du för mycket får du blåbärskräm då kan du spä med lite mer vatten och socker samt ev. mer blåbär.
  6. Koka upp blåbärssoppan och servera varm eller låt svalna. Förvara blåbärssoppan i kylen. Den kan även frysas in.
  7. Servera blåbärssoppan kall eller varm.
För att laga blåbärssoppan behöver du färska eller frysta blåbär, socker, vatten och potatismjöl.
För att laga blåbärssoppan behöver du färska eller frysta blåbär, socker, vatten och potatismjöl.
Koka upp blåbär och smaka av med socker till önskad sötma. Mosa sönder blåbären något. Red sedan med potatismjöl till önskad tjocklek.
Koka upp blåbär och smaka av med socker till önskad sötma. Mosa sönder blåbären något. Red sedan med potatismjöl till önskad tjocklek.

Serveringsförslag

  • Kall eller varm blåbärssoppa serverad i kopp är god att dricka som den är.
  • Blåbärssoppan passar också varm eller kall som efterrätt. Toppa då gärna med en klick vispad grädde eller vaniljkvarg. Då passar även smulade mandelbiscottis eller mandelskorpor som topping.
  • Man kan också ha med varm blåbärssoppa i termos på utflykten.
  • Eller servera kall som frukostbowl med vaniljkvarg eller vaniljyoghurt; granola, färsk frukt som skivad banan, tärnat äpple, skalad och skivad kiwi eller mandarin; toppat med hasselnötter, mandlar, pumpafrön osv.

Med färska eller frysta blåbär

Soppan kan lagas på färska eller frysta blåbär. Godast är svenska blåbär och billigast är att plocka dem själv.

Blåbärssoppa serverad kall som efterrätt med vispad grädde och smulade mandelbiscottis.
Blåbärssoppa serverad kall som efterrätt med vispad grädde och smulade mandelbiscottis.

E-mail
Medel: 3.7 (44 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 119 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-03-02