Blåbärssoppa
Koka hemgjord blåbärssoppa - nyttig, god och enkel att laga.
Tillagning
- Rensa och skölj bären. Frysta bär sköljer du inte.
- Koka vatten, socker och blåbär i en kastrull i 3 minuter. Du kan vänta med sockret och tillsätta senare till önskad sötma om du önskar en mindre söt blåbärssoppa.
- Mosa sönder blåbären något med en potatisstöt, slev eller visp. Man kan även mixa hastigt med stavmixer.
- Smaka av med socker till önskad sötma.
- Ta lite vatten i botten på ett glas och rör ut potatismjölet samt tillsätt lite i taget under omrörning till blåbären. Tillsätt så mycket så du tycker att blåbärssoppan blir lagom tjock. Tillsätter du för mycket får du blåbärskräm då kan du spä med lite mer vatten och socker samt ev. mer blåbär.
- Koka upp blåbärssoppan och servera varm eller låt svalna. Förvara blåbärssoppan i kylen. Den kan även frysas in.
- Servera blåbärssoppan kall eller varm.
Serveringsförslag
- Kall eller varm blåbärssoppa serverad i kopp är god att dricka som den är.
- Blåbärssoppan passar också varm eller kall som efterrätt. Toppa då gärna med en klick vispad grädde eller vaniljkvarg. Då passar även smulade mandelbiscottis eller mandelskorpor som topping.
- Man kan också ha med varm blåbärssoppa i termos på utflykten.
- Eller servera kall som frukostbowl med vaniljkvarg eller vaniljyoghurt; granola, färsk frukt som skivad banan, tärnat äpple, skalad och skivad kiwi eller mandarin; toppat med hasselnötter, mandlar, pumpafrön osv.
Med färska eller frysta blåbär
Soppan kan lagas på färska eller frysta blåbär. Godast är svenska blåbär och billigast är att plocka dem själv.
Uppskattat näringsvärde per portion: 119 kcal