AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Recept och tips till kräftskivan. Allt från att koka kräftor själv till kräftsallad och goda tillbehör....
Sök
Android

Blåbärssoppa soppa med blåbär

Blåbärssoppa soppa med blåbär Hemgjord blåbärssoppa. Soppa med blåbär är nyttig, god och enkel att koka själv.
Kall blåbärssoppa är god att dricka som den är.
Varm blåbärssoppa är god att ha med i termos på vintern.
Serverar du blåbärssoppan med tjock vispad grädde passar den som dessert.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 15)
4 portioner blåbärssoppa soppa med blåbär
Förberedelse: 5 min
Tillagning: 5 min
Klart på: 10 min

Ingredienser:

  • 0,5 liter färska eller frysta blåbär
  • 0,5 dl socker
  • 0,5 liter vatten
  • 1-2 msk potatismjöl

Tillagning:

  1. Rensa och skölj bären. Frysta bär sköljer du inte.
  2. Koka under tiden upp vatten och socker i en stor kastrull. Rör tills sockret löst sig.
  3. Tillsätt blåbären och koka dem i 3 minuter.
  4. Smaka av och se om det är lagom sött.
  5. Ta lite vatten i botten på ett glas och rör ut potatismjölet samt tillsätt lite i taget under omrörning till blåbären. Tillsätt så mycket så du tycker att blåbärssoppan blir lagom tjock. Tillsätter du för mycket får du blåbärskräm då kan du spä med lite mer vatten och socker samt ev. mer blåbär.
  6. Koka upp blåbärssoppan och servera varm eller låt svalna. Förvara blåbärssoppan i kylen.
  7. Servera blåbärssoppan kall eller varm.


 

Omdömen:

Kommenterad av GunJohansson , lördag 18 september 2010 vote imagevote imagevote imagevote imagevote image
Enkelt, men jag tof i mer potatismjöl än vad receptet angav. Det är naturligtvis en smaksak!

Fler recept ur samma kategori som Blåbärssoppa soppa med blåbär:

Vitkålssoppa med frikadeller
Vitkålssoppa med frikadeller är klassisk svensk husmanskost. Vitkålssoppa kan du göra på vinterkål eller sommarkål.
Soppan är god nylagad men blir ännu godare om den får stå nån dag i kylen.
Vitkålssoppa går snabbast att göra på sommarkål ca 30 minuter. Vinterkål kokas längre ca 1-1,5 timmar.
Man kan utesluta frikadellerna för vegetarisk vitkålssoppa. Eller byta ut mot vita hela kokta bönor, sojaprotein, quornbullar eller annat vegetarisk för mer matigare soppa.
Med kokt fårkött istället för frikadeller blir rätten sk Får i kål.

Soppa på mungbönor
Soppa på mungbönor. Mungbönssoppa är en enkel, billig och god vegetarisk soppa smaksatt med vitlök, chili, lök, gurkmeja samt curry.
Laga en stor omgång soppa på ett paket mungbönor och bjud på soppmiddag. Ta resterna av mungbönssoppan till luncher eller snabba middagar. Receptet kan också halveras såklart.
Mungbönssoppan är god som den är men kan serveras med varma mackor eller baguetter med ost. En variant är att ha soltorkad tomat och/eller salami samt ost på baguetten.
Grön ärtsoppa med kokosmjölk
Grön ärtsoppa med kokosmjölk. En vegan och vegetarisk ärtsoppa med thaismaker. Enkel, god och nyttig att laga.
En ärtsoppa med smak av grön curry, lök, färsk koriander, limeblad, lime, socker, salt, grönsaksbuljong och kokosmjölk.
Kan serveras med gott bröd eller thairis.
Limebladen äter man inte - de är bara med för smakens skull.
Se alla recept ur kategorin Sopprecept
Nyttig och god smulpaj
Nyttig och god smulpaj. En smulpaj med lite mer fibrer, nötter, linfrön och solrosfrön som serveras med ex. vaniljyoghurt eller matlagningsyoghurt smaksatt med lite vaniljsocker och honung.
Smulpajen liknar müsli bakad över äpplen.
En halv dl russin är också gott i om du gillar det.
Denna smulpaj kan du också göra med annan frukt som päron, rabarber, bär som blåbär, krusbär eller björnbär.
Marängsviss Marängsuisse
Marängsviss eller Marängsuisse är en riktig klassiker med banan, maränger, grädde, chokladsås och vaniljglass.
Maränger kan du göra själv (sök recept här på receptfavoriter) eller köpa färdiga. Jag tycker det är gott med vaniljglass i min marängsviss - en del har det inte. Mandel är också tillval. Sen kan man såklart lyxa till sin sviss med riven choklad, kex och andra dekorationer.
Snabb ostkaka med kesella
Snabb ostkaka med kesella i portionsformar till dessert. Servera ostkakan med vispad grädde och sylt som jordgubbssylt, hallonsylt, hjortronsylt eller färska bär.
Du behöver 5 små portionsformar på ca 1,5 dl vardera,
Du kan förbereda ostkakorna i förväg och ha i kylen eller frysen och sedan värma till servering.
Detta är snabbare och enklare variant av den klassiska ostkakan du bakar med kesella istället för att göra med mjölk och ostlöpe.
Se alla recept ur kategorin Desserter
Hallonmarmelad
Hallonmarmelad. Hemgjord marmelad med hallon smaksatt med lite lime (valfritt).
Här har jag valt att koka hallonmarmeladen med syltsocker som innehåller både citronsyra, pektin och konserveringsmedel vilket gör marmeladen hållbar och ger den rätt konsistens.
Lime kan uteslutas.
Grundrecept på sylt av bär
Grundrecept på sylt av bär. Koka egen hemgjord sylt som hallonsylt, blåbärssylt, hjortronsylt, björnbärssylt, jordgubbssylt, lingonsylt eller vinbärssylt.
Blåbärsvåfflor
Blåbärsvåfflor med färska blåbär och vaniljglass eller vispad grädde.
Du kan också använda rårörda tinade frysta blåbär eller blåbärssylt.
Gott till är även andra bär som jordgubbar, hallon och björnbär.
Smörj våffeljärnet väl då blåbären lätt bränner fast i laggen.
Se alla recept ur kategorin Bärrecept
Saffranssås till fisk sås med saffran
Saffranssås som passar till kokt, grillad eller stekt fisk eller skaldjur. Fisksås med saffran.
Goda tillbehör till saffranssås är smörstekt purjolök och slantade morötter; pressad potatis eller basmatiris; råris eller quinoa. Samt fisk då förstås.
Ugnsbakta fiskrulader ex. spätta rullad med laxbitar är mycket gott. Eller grillad lax, fiskterrine, kokt fisk som gös eller torsk.
Asiatisk dressing eller marinad
Asiatisk dressing eller marinad är god till det mesta som salladsdressing, marinad eller grillsås. Ex. på sallad, skivat stekt eller grillat nötkött (stek gärna blodigt), fläskkött, stekt eller grillad kyckling, fisk eller grönsaker.
Pasta med fläsk, svamp och parmesan
Pasta med fläsk, svamp och parmesan. En god och enkel pastarätt. Istället för rimmat sidfläsk kan du ta tärnad bacon.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Torsk med hackat ägg
Torsk med hackat ägg, skirat smör, ärtor och kokt potatis. Du kan ugnsteka, steka eller koka torsken. Servera gärna en klyfta citron till. Du kan också garnera med hackad dill.
Kokt torsk med hackat kokt ägg och skirat smör är en klassiker i svensk husmanskost.
Istället för skirat smör kan du servera torsk med kokt ägg med vit sås som bechamelsås.
Köp torsk som är ok fiskad.
Löksoppa
Löksoppa. Klassisk soppa med lök. En vegetarisk, billig, enkel och smal soppa som är god till lunch, enkel middag, soppbuffé (med bröd och färskost) eller finare förrätt att piffa upp med långa krutonger eller krutonger med ost och vitlök.
Lök är nyttigt speciellt sägs det förebygga cancer. Sen är det så gott också.
Löksoppan blir ännu godare dagen efter.
Använder du grönsaksbuljong så blir löksoppan vegetarisk.
Kycklingsoppa med potatis och grönsaker
Kycklingsoppa med potatis och grönsaker. En klar soppa med kycklingbuljong, kokt kyckling, potatis, morot, rotselleri, gul lök, kålrot, palsternacka, purjolök och persilja.
God, billig och nyttig husmanskost.
Servera gärna ett gott bröd till.
God med klimp (sök recept här på receptfavoriter).
Ett tips är att köpa en hel kyckling och använd lårben, vingar och skrov till soppan. Spara filéerna till annan rätt.
Har du rått kycklingskrov eller skrov från grillad kyckling kan du koka kycklingbuljongen - basen - till soppan på det. Lägg isåfall till lite strimlad kycklingfilé eller annat kycklingkött att koka med soppan.
Man kan också koka soppan på styckade bitar av kyckling.
Koka du egen buljong så behövs ej kycklingbuljongtärning - tillsätt annars det om du vill laga en snabb kycklingsoppa utan egen buljong.
Det finns färdigpackade paket med blandade soppgrönsaker i många affärer. Komplettera med lite potatis.
Istället för kyckling kan du koka på höns (koka då helt höns i en timme extra då det är segare kött).
Vill du ha en redd kycklingsoppa: blanda 2 dl grädde med ett ägg. Rör i i soppan på slutet och låt bli varmt dock ej koka.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Äppeljuice med råsaftcentrifug
Äppeljuice. Hemgjord juice av äpplen med råsaftcentrifug. Gott, billigt och nyttigt. Äppeljuice kan du dricka som den är eller ha som bas och blanda med juice från andra frukter som päron, apelsin, citron, lime, melon, ananas osv; eller grönsaker som morot, rödbetor, selleri, broccoli, gurka; eller mixa (med stavmixer, drinkmixer eller mosa för hand) i bär som jordgubbar, blåbär, hallon eller frukt banan.
Gott i är också färsk ingefära.
Ska du spara juicen så mörknar den rätt snabbt - den går smakar bra ändå men ser mindre aptitlig ut. Tar du i någon msk citronsaft så mörknar den långsammare.
Ratatouille fransk grönsaksröra
Ratatouille är en klassisk fransk grönsaksröra av paprika, lök, aubergine, zucchini, tomat och vitlök.
Ratatouille är gott till det mesta men speciellt till grillat, på buffé eller till fisk eller kyckling.
Cataplana
Cataplana är ett recept på Portugisisk fiskgryta med skaldjur. Här ett cataplanarecept från Restaurang Tres Coroas, en restaurang med svensk bakgrund i Albufeira.
Till Cataplana och torsk är vitt vin klassiskt, speciellt så kallat Vinho Verde. Här kan man givetvis välja ett dyrare vitt vin.
Se alla recept ur kategorin Fettsnål mat
Dopp i grytan
Dopp i grytan är en klassiker till julbordet. Tunnbröd eller vörtbröd doppas och kokas mjukt i salt skinkspad och serveras med en klick smör och/eller skinka.
Du kan använda spad från ugnstekt skinka eller kokt skinka. Gör du ugnstekt skinka så använd en stekpåse som samlar upp skinkspadet. Använder du spad från kokt skinka så kokar du ner det i en kastrull någon timme till lagom sälta.
Vill du inte ha så fett spad kan du låta det kallna och sedan plocka bort fettet på toppen innan du gör dopp i grytan.
Du kan doppa hårt tunnbröd eller vörtbröd i grytan.
I Västerbotten äts dopp i grytan till julfrukost men det kan såklart serveras när man önskar ex. innan eller till julbordet.
Man kan också smaksätta skinkspadet med någon tsk ljus soja och något krm ingefära men jag gillar när den är naturell med salt smak av skinka.
Lagar du till fler personer så behöver du ej så mycket mer spad utan mest mer bröd att doppa. Skaka då gärna av brödet med en hålslev så du sparar på spadet.
Örtolja med basilika basilikaolja
Örtolja med basilika. Basilikaolja är gott som tillbehör till det mesta. Vacker grön olja med basilika kan användas att dekorera och ge extra smak åt de flesta rätter.
Ex. pastarätter, tomatsallad, carpaccio, grillade grönsaker, kokta småpotatisar med basilikaolja osv.
Örtoljan håller sig veckor övertäckt i kylen. Kan bli dålig om basilikablad flyter upp till ytan och får kontakt med syre om oljan står i rumstemperatur.
Örtoljan med basilikan kan du också använda som grund till marinad för kött. Tillsätt då gärna en klyftad vitlök, svartpeppar, några msk vinäger, något krm timjan samt rosmarin.
Klenäter klenor
Klenäter eller klenor. Recept på hemgjorda klenäter eller klenor.
Klenäter är kakor som friteras i kokosfett och vänds i strösocker. Inte så svårt egentligen men mycket goda.
Ha alltid ett lock redo att lägga över och kväva frityrfettet om olyckan och elden är framme. Försök aldrig att släcka hett brinnande frityrfett med vatten.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor
Sushi Maki sushi sushirullar
Sushi Maki är skivade bitar av en sjögräsrulle fylld med ris, fisk som lax och grönsaker som gurka.
En rulle räcker till en portion ca 12-14 bitar.
Fler förslag till fyllning av Makirullar:
- Lax och gurka eller avocado samt Wasabi
- Avocado, majonnäs samt Wasabi
- Crabsticks, avokado, gurka, majonnäs samt Wasabi
- Vanliga nordhavsräkor, bläckfisk, kungskrabba, hummer, havskräfta eller pilgrimsmussla samt avokado och Wasabi.
- Färskost, gurka, gräslök samt Wasabi
Fler ingredienser som passar i sushirullar är laxrom, löjrom eller ishavsrom. Gräslök är också gott i.
Du hittar recept på kokt sushiris om du söker här på receptfavoriter.
Avokadosallad
Avokadosallad är ett recept på sallad med avokado, tomat, olivolja och vinäger. Enklare och godare än så här kan det knappast bli. Allt hänger på hur bra råvarorna är. Använd så fin olja och vinäger som möjligt. Tomaten och avokadon ska vara rumsvarma. Välj gärna kvist- eller cocktailtomater som har god smak.
Jordärtskockssoppa
Jordärtskockssoppa. Enkel, snabb och god soppa på jordärtskocka. Egen soppa blir både nyttig och billig. Smaksätt soppan med färska örter efter tillgång, salt, vitpeppar samt citronsaft. En nypa socker kan också lyfta smaken på slutet.
Mixa soppan med stavmixer, mosa den för hand eller kör i matberedare.
Med en skvätt grädde och någon droppe tryffelolja så blir soppan en festsoppa som passar till förrättssoppa, gärna med några hela bitar kokt jordärtskocka i.
Servera med gott nybakt bröd med ex. färskost. Eller varma mackor.
Självklart kan du ha fler andra kokta grönsaker efter tycke och smak. Prova lite rotselleri och purjolök.
Se alla recept ur kategorin Nyttig mat

Gilla oss på Facebook