AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Snabba rätter och kakbak passar väl på sportlovet. Du måste ha energi för att orka sporta hela...
Sök
Android

Blåbärssoppa soppa med blåbär

Blåbärssoppa soppa med blåbär Hemgjord blåbärssoppa. Soppa med blåbär är nyttig, god och enkel att koka själv.
Kall blåbärssoppa är god att dricka som den är.
Varm blåbärssoppa är god att ha med i termos på vintern.
Serverar du blåbärssoppan med tjock vispad grädde passar den som dessert.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 15)
4 portioner blåbärssoppa soppa med blåbär
Förberedelse: 5 min
Tillagning: 5 min
Klart på: 10 min

Ingredienser:

  • 0,5 liter färska eller frysta blåbär
  • 0,5 dl socker
  • 0,5 liter vatten
  • 1-2 msk potatismjöl

Tillagning:

  1. Rensa och skölj bären. Frysta bär sköljer du inte.
  2. Koka under tiden upp vatten och socker i en stor kastrull. Rör tills sockret löst sig.
  3. Tillsätt blåbären och koka dem i 3 minuter.
  4. Smaka av och se om det är lagom sött.
  5. Ta lite vatten i botten på ett glas och rör ut potatismjölet samt tillsätt lite i taget under omrörning till blåbären. Tillsätt så mycket så du tycker att blåbärssoppan blir lagom tjock. Tillsätter du för mycket får du blåbärskräm då kan du spä med lite mer vatten och socker samt ev. mer blåbär.
  6. Koka upp blåbärssoppan och servera varm eller låt svalna. Förvara blåbärssoppan i kylen.
  7. Servera blåbärssoppan kall eller varm.


 

Omdömen:

Kommenterad av GunJohansson , lördag 18 september 2010 vote imagevote imagevote imagevote imagevote image
Enkelt, men jag tof i mer potatismjöl än vad receptet angav. Det är naturligtvis en smaksak!

Fler recept ur samma kategori som Blåbärssoppa soppa med blåbär:

Consomme
Consomme. En soppa med klar köttbuljong. Serveras som förrätt, vickning eller på utflykt. Gott med bröd, ostmackor, smördegssnurror, grissinis, varma mackor eller piroger.
Consomme som blir över kan användas som köttfond till såser och soppor.
Du behöver en stor kastrull - gärna 10 liter. Eller två mindre kastruller.
Rotfruktsoppa rotfruktssoppa
Rotfruktsoppa. Enkel, snabb och god soppa på rotfrukter. Glöm påssopporna - gör hemgjord soppa istället - egen soppa blir både nyttig och billig.
Du kan smaksätta rotfruktssoppan med timjan och dragon samt salt och vitpeppar förstås.
Mixa rotfruktssoppan med stavmixer, mosa den för hand eller kör i matberedare.
Lyxig blir soppan med några droppar tryffelolja och kan då serveras till fest, middag eller som förrätt. Gärna serverad med gott bröd som ex. hembakt grissini, baguette eller foccacia.
Rotfruktssoppan är god med nybakt bröd med smör och ost eller färskost. Eller varma mackor.
Självklart kan du ha fler andra rotfrukter och grönsaker efter tycke och smak - förslag är vitlök, purjolök eller blomkål.
Soppa med gröna ärtor
Soppa med gröna ärtor. Kan serveras vegetarisk som den är eller med smulad fetaost, fräst svamp eller frästa rotfrukter. Eller som på bilden med knaperstekt bacon. Kokt ägghalva passar också i soppan.
Vill du ha en helt vegan soppa tar du sojagrädde eller oatley istället för vanlig grädde.
God soppa till såväl vardags eller buffé med ett gott bröd. Kan också piffas upp till fest och serveras som förrätt i sopptallrik toppad med en klick crème fraiche eller lättvispad grädde smaksatt med några droppar tryffelolja, frästa tärningar fläsk eller bacon och tärnade frästa rotfrukter som rotselleri, palsternacka och kålrot. Garnera med hackad bladpersilja.
Se alla recept ur kategorin Sopprecept
Blåbärspannkakor
Blåbärspannkakor. Goda amerikanska fluffiga tjocka pannkakor med blåbär. Servera blåbärspannkakorna med lönnsirap och ev. färska blåbär.
Riktigt smarrigt blir blåbärspannkakorna med någon kula vaniljglass, klick grädde eller sked crème fraiche eller vaniljyoghurt.
Klibbigt ris med mango
Klibbigt ris med mango. En Thailändsk dessert med sött klibbigt ris smaksatt med krämig kokosgrädde serverad med färsk mogen mango. Här garnerad med en sås av kokosmjölk samt friterade knapriga frön från bönskott.
Khao Niew Mamuang - sticky rice med mango.
Tips är att handla sticky rice (klibbigt ris), pandanus löv samt ångkokare från en asiatisk specialbutik. Annars kan man använda grötris.
Du behöver kastrull du kan ångkoka i - med en insats eller topp för ångkokning. Alternativ är ett durkslag i metall samt lock eller om du ha en riskokare som ofta har en insats att sätta i för ångkokning. Vidare behöver du en silduk att ångkoka riset i.
Riset ska ligga i blöt några timmar så gör det gärna på morgonen om du ska servera riset på kvällen.
Plättårta eller plättatårta
Plättårta är en tårta med plättar varvade med sylt och vispad grädde. Som en pannkakstårta fast med plättar. Plättatårta säger min farmor från Skåne att det hette förr.
Du kan grädda pannkakor istället för plättar av samma smet.
Jordgubbssylt, hallonsylt, hjortronsylt eller blåbärssylt är gott till plättarna.
Se alla recept ur kategorin Desserter
Italienska maränger med bär och grädde
Italienska maränger med bär och grädde samt rostade hasselnötter. En god dessert.
Mascarpone är en färskost från Italien.
Baka gärna egna maränger. Marängerna i receptet räcker då till 12 portioner. Överblivna maränger förvarar du lufttätt och de håller sig då länge.
Du kan också bara ut två marängbottnar (på bakplåtspapper) av marängen som du sedan fyller och toppar med ett tunt lager mascarpone och bär. Du får då minst dubblera mängden grädde och bär.
Köper du färdiga maränger går det såklart mycket snabbare - på några minuter - att laga denna dessert.
Prova att servera mousserande Asti Spumante att dricka till.
Hallontårta med marängbotten
Hallontårta med marängbotten. En god och enkel tårta med bottnar av maräng, vispgrädde och toppad med färska hallon.
En god och bra tårta om du har överblivna äggvitor att göra av med. En bärtårta som passar på buffé, kalas, midsommar, kräftkalas och fest.
Du kan såklart ersätta eller delvis byta ut hallonen mot andra färska bär som röda vinbär, svarta vinbär, blåbär, jordgubbar, smultron eller hjorton.
Du kan förbereda tårtan innan genom att baka marängbottnarna, vispa grädden (och ha i kylen) samt ha hallon redo. Sedan lägger du bara ihop tårtan på ett serveringsfat innan servering. Annars håller tårtan i kylen någon dag färdig.
Jordgubbsmarmelad
Jordgubbsmarmelad. Koka marmelad på jordgubbar. Smaksätt marmeladen med kanel, lagerblad och apelsinlikör om du vill.
Gott i är också att koka jordgubbsmarmeladen med någon cm vaniljstång.
Använder du ej syltsocker så får du tillsätta extra pektin och ev. citronsyra för att få en tjockare marmelad när den sedan stelnar. Vill du ha en hållbar marmelad får du även tillsätt konserveringsmedel som natriumbensoat.
Använder du vanligt socker så kan det vara en god idé att göra ett pektinprov genom att ta en klick marmelad på en tallrik och ställa in i frysen att stelna några minuter. Kan du sedan dra ett streck genom marmeladen utan att den flyter ihop så kommer marmeladen att stelna fint sedan. Tillsätt annars mer pektin enligt paket och koka några minuter till.

Se alla recept ur kategorin Bärrecept
Lasagne med ostsås
Lasagne med ostsås på klassiskt vis med lasagneplattor och köttfärs- och tomatsås.
Fattiga riddare
Fattiga riddare. Recept på min frukostfavorit fattiga riddare som är smörstekt vitt bröd doppat i ägg samt pudrat med socker och ev. serverat med sirap eller sylt.
En god kopp kaffe och fattiga riddare är det en perfekt start på dagen.
Fattiga riddare kallas French toast i USA.
Snabb fisk i ugn fiskgratäng
Snabb fisk i ugn. En supergod och enkel fiskgratäng med grädde, purjolök, champinjoner samt ost.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Kalvrulader med gräddsås
Kalvrulader med gräddsås och potatismos smaksatt med purjolök. Fyllda rulader av kalvkött som bankats ut och rullats med hackad lök, äpple, dijonsenap och saltgurka. Du kan också fylla dem med kapris samt syltlök om du gillar det. Istället för kalvkött kan du ta oxkött som innanlår eller rostbiff.
Ett tips för att få ruladerna att hålla ihop är att sätta ihop dem ca 3 stycken (en portion) på träspett och sedan klippa av spetten till lagom längd så de går att steka i pannan.

Blåbärssaft rårörd saft av blåbär
Blåbärssaft eller rårörd saft av blåbär. God och enkel saft av blåbär. Ta ett kilo av varje - blåbär, socker och vatten (1 liter) och blanda samt låt stå något dygn, sila.
Passa på när det finns gott om blåbär. Receptet kan dubblas till 4 liter eller mer. Du kan ta mindre socker om du inte vill ha så söt blåbärssaft men då håller den inte så länge.
Panerad torsk med dillmajonnäs
Panerad stekt torsk med dillmajonnäs och kokt potatis.
Istället för torsk så går kolja bra.
Köp torsk som är ex. Krav eller MSC märkt samt torsk från Östersjön - men bara från västra Östersjön (väster om Bornholm) där beståndet av torsk är rätt ok.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Marinerade rödbetor
Marinerade rödbetor som är en kall sallad på rödbetor och gulbetor i olivolja, örter, vitlök och balsamvinäger. Gott som tillbehör och på buffe.
Blir också gott med gula betor.
Sushi Temaki sushistrutar
Temaki sushi eller sushistrutar är fisk och ris i strut av sjögräs. Här med sushiris, lax, avokado, wasabi och majonnäs serverat med japansk soja och inlagd ingefära. Annat gott att ha i strutarna är gurka, laxrom och tonfisk.
Vanligt är att man sitter och själv rullar ihop Temaki vid bordet. Lite som taco middag fast på japanska.
Kan också halveras i mängd och serveras till förrätt.
Kycklingspett marinerade med ingefära och chili
Kycklingspett marinerade med ingefära och chili. Goda att grilla till buffe och middag.
På en buffé är det smidigt att lägga upp allt i greppvänliga portionsbitar. Börjar gäster skära och böka i maten så ser den snabbt tråkig ut. Dessutom upplever gästen det som jobbigt. Att trä kycklingbitar och/eller köttbitar i lagom storlek på spett är ett knep som underlättar.
Se alla recept ur kategorin Fettsnål mat
Kyckling curry indisk kycklinggryta
Kyckling curry. En försvenskad Indisk kycklinggryta. Servera kyckling curry med ris - gärna basmatiris kokt med en kanelstång, en nypa gurkmeja samt en nypa kardemumma (eller 2 st hela kardemumma). Blanda gärna en dl kokt ris med gurkmeja och blanda sedan i det övriga vita riset. Toppa ev. riset med lite rostad lök vid servering.
Öl eller Lassi yogurhtdryck, raita (naturell yoghurt med gurka och mynta), tomatsallad med yoghurt, mango chutney samt Indiskt naan-bröd är också gott till (se recept här på receptfavoriter).
Mango chutney kan också serveras till kyckling curryn.
Vidare kan man ha papadams - spröda små kryddiga bröd (finns färdiga att köpa) som tilltugg innan eller till kycklinggrytan.
Välj gärna en god frigående svensk hel kyckling. Den är supergod. Sk. majskyckling har också fin smak då den äter majs. Fryst tinad kyckling eller kyckling i grytbitar fungerar givetvis också bra. Kycklingfile går men blir rätt lätt överkokta och tråkiga. Ta då mindre ca 600 gram.
En vegarisk variant får du med quorn eller sojakuddar.
Kyckling curry blir bara godare dagen efter då smakerna utvecklats. Förvara i kylen.
Tagine med biff
Tagine med biff. Marockansk gryta med nötkött, Ras el hanout (marockansk kryddblandning), katrinplommon, kikärter och zucchini.
15 timmar låter länge men då är en natt marinering av kött inräknad samt 2,5 timmars koktid då taginen sköter sig själv.
Servera med couscous, harissa (chilipasta blandad med olivolja) samt hummus och bröd - gärna arabiskt platt bröd.
Laga helst grytan i en tagine men en vanlig stekgryta med lock går också bra.
Ras el hanout betyder på arabiska ungefär - Det bästa från affären - och är en kryddblandning med de bästa kryddorna som säljaren har att erbjuda. Blandningen varierar därför och receptet här är en variant som blir mycket god till tagine och grytor.
Istället för korianderfrön kan du ta mald koriander.
Biffköttet kan bytas mot grytbitar av lamm vilket också blir mycket gott.
Använder du segare styckdel som ytterlår kan du få koka någon halvtimme extra.
Fransk grönsaksröra
Fransk grönsaksröra. En god grönsaksröra som är nyttig, billig och lätta att förbereda. Tomat, aubergine, squash, paprika, vitlök, basilika och timjan utgör grunden i grönsaksröran som annars också kallas ratatouille.
Röran passar till grillat eller som tillbehör till det mesta. Den blir bara godare efter någon dag i kylen. Här är en stor sats som också kan frysas in.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor
Hemgjord nyponsoppa
Hemgjord nyponsoppa. Soppa av färska nypon eller torkade nypon blir riktigt god och får fyllig nyponsmak. Det finns också malda torkade nypon som blir god nyponsoppa bla från Saltå kvarn.
Dessutom utan konserveringsmedel. Hemgjord nyponsoppa är nyttig med bla mycket C-vitamin. Servera nyponsoppan kall eller varm.
Lättvispad grädde smaksatt med vaniljsocker kan serveras till samt ev. små mandelbiskvier eller skorpor. En del föredrar ovispad grädde.
En modern efterrätt blir nyponsoppan om du serverar den ex. i fina små skålar eller koppar, tillsätter lite fruktsoda i varje portion, toppar med lite grädde och rostad flagad mandel samt serverar biscottis (mandelskorpor) till.
Ett sött dessertvin som ex. Late Harvest från Sydafrika eller Trockenberenauslese från Tyskland passar då till.
Tack till Marita Hammarström i Asarum :)
Inkokt lax i kuber
Inkokt lax. En svensk klassiker. Lätt att förbereda och laga till flera ex. till buffé eller fest. Gott med kokt potatis, majonnäs eller majonässås, inlagd gurka och en grönsallad.
Dubblerar du receptet så kan du fylla på med mer laxbitar i lagen och enbart se till så att lagen täcker laxen - du behöver ej dubbla lagen igen endast ev. öka på den något.
Vintips till får bli ett fylligt vitt från Alsace ex. Gewurtztraminer.
Det här är en perfekt rätt att förbereda innan - laxen blir bara godare om den får ligga i lagen över någon natt.
Skarpsås, kokt potatis och inlagd gurka är gott till.
Kokt grönsakstillbehör
Kokt grönsakstillbehör. Ett förslag på kokta grönsaker som passar som tillbehör till det mesta. Här har jag valt knippmorötter, bönor sk haricots verts samt knipp-, vår- eller salladslökar.
Du kan såklart ta andra grönsaker som vaxbönor, strimlad purjolök, broccolibuketter, blomkålsbuketter, brysselkål, rotselleri i stavar osv.
Väljer du vanliga morötter så slanta dem snett eller skär dem i stavar innan du kokar dem.
Se alla recept ur kategorin Nyttig mat

Gilla oss på Facebook