AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Klassiskt svenskt julbord med sill, lax, skinka och Jansson med mera. Många rundor blir det.

Varje år...
Sök
Android

Blåbärssoppa soppa med blåbär

Blåbärssoppa soppa med blåbär Hemgjord blåbärssoppa. Soppa med blåbär är nyttig, god och enkel att koka själv.
Kall blåbärssoppa är god att dricka som den är.
Varm blåbärssoppa är god att ha med i termos på vintern.
Serverar du blåbärssoppan med tjock vispad grädde passar den som dessert.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 15)
8 portioner blåbärssoppa soppa med blåbär

Ingredienser:

  • 1 liter färska eller frysta blåbär
  • 1 dl socker
  • 1 liter vatten
  • 1-3 msk potatismjöl

Tillagning:

  1. Rensa och skölj bären. Frysta bär sköljer du inte.
  2. Koka under tiden upp vatten och socker i en stor kastrull. Rör tills sockret löst sig.
  3. Tillsätt blåbären och koka dem i 3 minuter.
  4. Smaka av och se om det är lagom sött.
  5. Ta lite vatten i botten på ett glas och rör ut potatismjölet samt tillsätt lite i taget under omrörning till blåbären. Tillsätt så mycket så du tycker att blåbärssoppan blir lagom tjock. Tillsätter du för mycket får du blåbärskräm då kan du spä med lite mer vatten och socker samt ev. mer blåbär.
  6. Koka upp blåbärssoppan och låt sedan svalna. Förvara blåbärssoppan i kylen.
  7. Servera blåbärssoppan kall eller varm.


 

Omdömen:

Kommenterad av GunJohansson , lördag 18 september 2010 vote imagevote imagevote imagevote imagevote image
Enkelt, men jag tof i mer potatismjöl än vad receptet angav. Det är naturligtvis en smaksak!

Fler recept ur samma kategori som Blåbärssoppa soppa med blåbär:

Svampsoppa med kräftstjärtar och tryffelskum
Svampsoppa. God festlig soppa till förrätt eller vardagslyx. Här med kräftstjärtar och tryffelskum.
Soppa med kantarell eller champinjon, Karl Johan eller annan god matsvamp.
Svampsoppan passar som förrätt, fin lunch eller festligare soppbjudning.
Serveras soppan som en förrätt så kan du ta lite mindre soppa och kräftstjärtar per portion och då räcker den till sex personer.
Ett gott bröd med färskost är gott till svampsoppan.
Jordärtskockssoppa
Jordärtskockssoppa. Enkel, snabb och god soppa på jordärtskocka. Egen soppa blir både nyttig och billig. Smaksätt soppan med färska örter efter tillgång, salt, vitpeppar samt citronsaft. En nypa socker kan också lyfta smaken på slutet.
Mixa soppan med stavmixer, mosa den för hand eller kör i matberedare.
Med en skvätt grädde och någon droppe tryffelolja så blir soppan en festsoppa som passar till förrättssoppa, gärna med några hela bitar kokt jordärtskocka i.
Servera med gott nybakt bröd med ex. färskost. Eller varma mackor.
Självklart kan du ha fler andra kokta grönsaker efter tycke och smak. Prova lite rotselleri och purjolök.
Rödbetssoppa Borsjtj med kött
Rödbetssoppa Borsjtj. Fyllig, billig, enkel och god rysk rödbetssoppa med kött - en rysk klassiker.
Borsjtj serveras med skålar med gräddfil (eller helst smetana som är syrad gräddfil), saltgurka - skivad eller tärnad, färska hackade kryddor som ex. bladpersilja, samt soppköttet i strimlor.
Gott till din egen soppmiddag är också nybakt lantbröd eller piroger.
Ryssarna dricker sedan vodka till sin borsjtj. Kall öl är annars gott. Eller mjölk.
Se alla recept ur kategorin Sopprecept
Kalvdans med råmjölk
Kalvdans med råmjölk. Hemgjord kalvdans är en svensk klassisk dessert som smälter i munnen. Kalvdans är opastöriserad (ej kokt mjölk) som värms försiktigt tills den stelnar till en äggstanning lik creme caramel (fast utan ägg).
Hur tjock eller tunn kalvdansen blir beror på hur mycket råmjölk du tar - hälften av varje brukar bli lagom till kalvdans.
Får du ej tag på råmjölk kan du göra kalvdans med ägg eller extra mjölkpulver.
Råmjölk kan vara svår att få tag på och då kan man höja proteinhalten i vanlig mjölk med mjölkpulver.
Råmjölk är första mjölken efter kalvningen och har så hög proteinhalt att den stelnar när man gräddar den utan att ägg tillsätts och då får man kalvdans. Råmjölk kan frysas.
GI kladdkaka chokladkaka
GI kladdkaka. En kladdkaka med lite lägre glykemiskt index än vanlig chokladkaka.
Tarte Tatin fransk äppelkaka
Tarte Tatin som är en fransk äppelkaka där man smälter äpplena först i karamell och bakar över med en smördeg. Hemgjord Tarte Tatin är jättegott till dessert med vaniljglass, vispad grädde eller vaniljsås.
Ett sött franskt dessertvin med ädelröta passar gott till Tarte Tatin.
Se alla recept ur kategorin Desserter
Blåbärsvåfflor
Blåbärsvåfflor med ex. hallonsås, vispad grädde eller vaniljglass. Hallonsåsen kan uteslutas och du kan servera med färska hallon eller jordgubbar istället om du önskar.
Valentintårta Alla hjärtans dag-tårta
Valentintårta eller Alla Hjärtans dag-tårta med sockerkaksbottnar, grädde, vanilj- och hallonfyllning samt garnerad med färska hallon.
Baka sockerkakan i en hjärtform. Du kan också baka den i en vanlig rund form och ex. garnera hallonen till ett hjärta.
Paj med röda vinbär och maräng
Paj med röda vinbär och maräng. En god paj med vinbär till fikat, kaffet eller till dessert med ett gott sött dessertvin som ex. franskt Sauternes.
Se alla recept ur kategorin Bärrecept
Lasagne med räkor
Lasagne med räkor, tomatsås och Bechamelsås toppad med mozzarella.
Räklasagne är god med en grönsallad med tomatklyftor och senapsdressing till.
Tzayspett med Mimosasallad
Tzayspett med mimosasallad, kokt potatis, broccoli och sallad. En god vegetarisk rätt med Mimosasallad på färsk frukt och yoghurt.
Tzay-spett finns frysta i välsorterade butiker bla av märket Ridderheims. De kommer från Thailand och består av sojaprotein smaksatt med chili och ingefära.
Äpple och rabarberpaj
Äpple och rabarberpaj eller rabarber och äppelpaj eller kort och gott en kombo med både äpplen och rabarber.
Den friska rabarbern funkar mycket bra med söta äpplen.
God med vaniljsås eller vaniljglass till fika, efterrätt eller dessert.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Gädda med pepparrot och skirat smör
Gädda med pepparrot och skirat smör samt kokt potatis. En svensk klassiker. Gott med gröna ärtor. Blir också gott med torsk.
Välj gärna ekologiskt odlad pepparrot som ger mycket god smak. Samt ekologisk potatis och smör om du vill såklart.
Här är gäddan kokt men du kan också laga den i ugnen på 175 grader i 25 minuter med 0,5 tsk salt och 2 krm vitpeppar inuti.
Helstekt fläskkarré, kotlettrad eller skinkstek i lergryta eller stekgryta
Helstekt fläskkarré, kotlettrad eller skinkstek i ugnen ex. i lergryta, ugnsform eller stekgryta.
Fläskkarre blir supergod stekt i ugnen, gärna i en lergryta men det går såklart bra i en ugnspanna eller annan stekgryta, ugnsgryta eller järngryta.
Köp svenskt krav-märkt griskött.
Kalvstek med gräddsås söndagsmiddag söndagsstek
Kalvstek med gräddsås. En god och klassisk söndagsmiddag eller söndagsstek. Servera kalvstek i skivor med nykokt potatis, sås, pressgurka och rårörda lingon eller gelé.
Att dricka till passar smakrik öl ex. en Nils Oscar Farm Ale.
Räkna ca 200 gram stek (innan tillagning) per portion.
Kalvsteken kan också stekas på medelvärme på spisen i en stekgryta med lock.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Kokta morötter
Kokta morötter. Knippmorötter och vårmorötter är goda att koka med en klick smör eller olivolja, salt och peppar.
Kokta morötter är goda som tillbehör till det mesta.
Vanliga vintermorötter blir också goda att koka.
Kålsoppa
Kålsoppa. Kålsoppa kokas med vitkål, potatis och morötter samt med eller utan rimmat fläsk. Här är det recept på den skånska varianten med rimmat fläsk.
Kålsoppa är billig, nyttig och mycket god - speciellt dagen efter då kålsmaken stått till sig.
Hemgjord kålsoppa kan serveras med grov senap och gott varmt bröd som ex. grahamsbröd.
Kålsoppa passar till vardags samt till soppbuffe med gott bröd, färskost och senap till.
Istället för vitkål blir kålsoppan också god med spetskål, salladskål eller savoykål. Vidare kan du ha en hackad purjolök i. Gröna linser är också gott i kålsoppa. Gurkmeja och curry är andra kryddor som funkar bra om du vill variera smaken på kålsoppan.
Juice med apelsin, mango och päron
Juice med apelsin, mango och päron. En fruktsmoothie lagad med råsaftcentrifug.
Se alla recept ur kategorin Fettsnål mat
Rabarberchutney med chili och äpple
Rabarberchutney med chili och äpple. God chutney på rabarber och äpple smaksatt med chili, lök, vitlök, ingefära, kanel och garam masala.
Passar som tillbehör till det mesta istället för ex. mango chutney. Kan också användas som glace till grillat ex. kycklingspett, fläskfilé, skinkschnitzel eller grönsaker.
Potatismos med chili
Potatismos med chili. Chilimos smaksatt med Sambal Oelek passar som tillbehör till bla fisk eller grönsaker.
Sambal Oelek är en het chiliröra som finns att köpa på burk.
Potatissallad med purjolök
Potatissallad med purjolök är enkelt och mycket gott med färskpotatis eller delikatesspotatis.
Färskpotatis behöver bara skrubbas. Delikatesspotatis med fint skal behöver bara sköljas. Annars välj en fast sort potatis som ex. Asterix.
Överbliven potatissallad håller sig i kylen. En god potatissallad till buffe, picknick, grillat eller som tillbehör till det mesta. Är du gi-styrd så kan jag tala om att kall potatis, speciellt färskpotatis, inte har så högt gi.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor
Nässelsaft nässeljuice
Nässelsaft och nässeljuice. Ett nässelrecept som blir en nyttigt, billig och god nässelsaft och nässeljuice.
Nässlor innehåller mycket nyttigt som mineraler och är känt sedan länge som en ört med många goda egenskaper.
De avsilade nässlorna kan du spara och göra nässelsoppa genom att fräsa med lite lök, olivolja och spä med vatten.
Nässlor kan du plocka lite överallt där de växer (undvik att plocka vid vägen såklart). Behöver jag säga att du ska använda handskar eller plocka med handen i en extra påse. Plocka bladen av nässlorna toppskott ca 10 cm och rensa bort grova stammar.
Nässlorna sticks inte längre efter de kokts i 5 minuter.
Brännässla är speciellt bra för blodet samt är urindrivande (detox). Avkok på brännässlor är bra för hårbotten - använd som sköjvatten eller massera in i hårbåtten.
Nässelsaft kan du ha i kylen några dagar. Drick bara en halv dl nässelsaft om dagen. Något som är rätt praktiskt är att ha nässelsaften infryst som iskuber och sedan ta fram och tina och göra the eller kall drink.
Nässelsaft kan också användas till att vattna växter med.
Sidosallad med fetaost
Sidosallad med fetaost, rödkål, mangold och tomat. På engelska sk sidesallad är en portionssallad med valfri blandning grönt.
Här ett förslag med mangoldskott, strimlad rödkål, tärnade tomater och smulad fetaost med vinägrett. Du kan variera med andra goda ingredienser som: finriven morot, majs, kokta bönor, riven zucchini, råriven rödbeta, surkål, strimlad rödlök, tärnad paprika, gurka, rostade nötter, krutonger, rostade frön, soltorkade tomater, oliver osv.
Vinägretten kan du också variera som du önskar ev. med ceasardressing, balsamvinäger eller efter tycke.
Folk gillar sallad när den är fint upplagd i portionsformar - ett trick som funkar på de mest inbitna salladsvägrare.
Du behöver inte vara så noga med antal gram sallad osv utan blanda så mycket du tycker går åt. En stor påse mangoldskott på 200 gram räcker till ca 8 sallader.
Fisk som piggvar med skirat smör och pepparrot
Piggvar med skirat smör och pepparrot - som är ett klassiskt tillbehör till ugnsstekt fisk.
Skirat smör och pepparrot passar också till torsk, lax, gös, gädda eller annan fisk.
Tänk på att öka tillagningstiden om fisken är hel och stor som ex en hel plattfisk eller gädda. Fråga hos fiskhandlaren när du handlar fisken och säg att du ska ugnssteka fisken hel.
Servera med kokt potatis - gärna färskpotatis - dill och citronklyfta.
Kokta gröna ärtor, gröna bönor, broccoli och/eller morot passar också till.
Se alla recept ur kategorin Nyttig mat

Gilla oss på Facebook