Varm choklad

Här två varianter en med kakaopulver och en med finare riktig choklad.
En kopp varm god choklad, kanske med vispad grädde är oslagbart. Varje recept ger en rejäl omgång varm choklad. Det första receptet på varm choklad med kakao är gjort så att du gör en koncentrerad chokladbrygd som du sedan spär med mjölk. Chokladbrygden kan du ha i kylen i flera veckor och ta fram när du vill göra varm choklad. Spä då och värm med mjölk till önskad styrka.
Det andra receptet blandas direkt med mjölk och ger ca 6 stora koppar varm choklad. Överbliven chokladddryck håller sig i kylen, så det är lika bra att göra en omgång direkt.

6 koppar varm choklad

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 7 min

Ingredienser

  • VARM CHOKLAD MED KAKAO: 1 dl kakao
  • 2,5 dl strösocker
  • 2 dl vatten
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 liter mjölk 3,5%
  • VARM CHOKLAD MED FIN CHOKLAD: 2,5 msk kakaopulver
  • 50 gram mörk fin choklad 60-70%
  • 4 msk strösocker
  • 0,5 msk potatismjöl
  • 1 liter mjölk 3,5%
  • TILLBEHÖR: 1,5 dl grädde att vispa
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 10 gram choklad att riva över och garnera med

Tillagning

  1. VARM CHOKLAD MED KAKAO: Gör en koncentrerad chokladbrygd först. Blanda socker, kakao, kallt vatten samt vaniljsocker. Värm under omrörning i en kastrull tills allt löst sig. Den koncentrerade chokladdryck kan du spara i kylen och ta fram, blanda med mjölk till önskad styrka, värma och sedan ev. servera på lyxigt vis med vispad grädde smaksatt med vaniljsocker.
  2. VARM CHOKLAD MED RIKTIG FIN CHOKLAD: Blanda kakao, hackad choklad, socker och potatismjöl samt vatten i en kastrull. Rör och värm försiktigt tills allt löst sig. Tillsätt mjölken och värm vidare, rör då och då.
  3. Vispa grädde med vaniljsocker och servera en sked, kall, tjock god grädde på toppen av varje fylld kopp varm choklad.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer