Blåbärsrutor

Blåbärsrutor i långpanna. Baka goda och enkla sega bärrutor med sockerkakssmet och blåbär samt hyvlat smör ovanpå. Lätt att baka till många. 

Det är viktig att du vispar ägg och socker i fem minuter minst så att kakan inte blir helt platt. För säkerhetsskull har jag lagt till lite bakpulver också. Du kan ta frysta eller färska blåbär. 

Rutorna kan du servera som de är men kan också toppas med vispad grädde eller serveras värmda med vaniljglass.

Receptet räcker till en normalstor långpanna med höga kanter. Du kan också baka bärrutorna i en mindre långpanna på ca 36x24 cm. Då får du 18 rutor. Ta då 2/3 av ingredienserna. 

Frysta bär tinas ej innan - bara att strö över. 

24 blåbärsrutor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 6 ekologiska ägg
  • 6 dl strösocker
  • 6 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver (valfritt)
  • 3 dl blåbär, frysta eller färska
  • 150 gram smör

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader - vanlig ugn.
  2. Rensa blåbären - plocka bort blad.
  3. Mät upp ägg och socker i en skål och vispa i minst 5 minuter med elvisp tills det är ljust och pösigt.
  4. Blanda bakpulver och mjöl i en bunke.
  5. Vänd ner vetemjölet i äggblandningen och rör till en smet.
  6. Smörj kanterna på en långpanna med smör. Lägg i bakplåtspapper.
  7. Brut ut smeten i ett jämnt lager.
  8. Strö över blåbären.
  9. Hyvla smöret med en osthyvel och fördela över smet och bär.
  10. Grädda blåbärsrutorna i mitten av ugnen i 25 minuter.
  11. Ta ut och låt kakan svalna innan du skär upp den i rutor, förslagsvis 6x4 till 24 bitar.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer