Blåbärskaka i ugn

Blåbärskaka i ugn eller blåbärsclafouti. En variant på fransk Clafouti fast med blåbär. Clafouti är färska bär bakade i en pannkakslik smet. Gott med vispad grädde eller vaniljglass.
Fransk Clafouti är vanligtvis med urkärnade körsbär men här har jag valt blåbär vilket blir mycket gott.
Gott som dessert eller fika.
Använd en liten gratängform på ca 6-8 kvadratdecimeters yta.

4 portioner blåbärskaka i ugn

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 0,75 dl vetemjöl
  • 1,5 msk bakpulver
  • 1 dl florsocker
  • 1,5 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 1 dl mjölk, standard
  • 0,75 dl crème fraiche, naturell
  • 1 ägg
  • 2 äggulor
  • 25 gram smör
  • 2 dl färska eller frysta blåbär
  • 1 msk smör att smörja formen med
  • 0,5 dl florsocker att pudra över
  • 2 dl färska blåbär att garnera med (valfritt)
  • 0,5 liter vaniljglass eller vispad grädde att servera till

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smält smöret och sätt åt sidan att svalna.
  3. Blanda mjöl, bakpulver, florsocker och vaniljsocker samt salt i en bunke.
  4. Rör i ägg, äggulor och någon msk mjölk till en tjock smet utan klumpar. Rör sedan ner resten av mjölken och crème fraiche till en jämn smet.
  5. Vispa ner smöret i smeten.
  6. Smörj en liten ugnsform med smör.
  7. Lägg i blåbären.
  8. Häll över smeten.
  9. Baka blåbärskakan i mitten av ugnen i 20 minuter.
  10. Ta ut och pudra över florsocker.
  11. Servera förslagsvis med några färska blåbär, en kula glass eller vispad grädde smaksatt med vaniljsocker.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer