Blåbärskaka i ugn

Blåbärskaka i ugn eller blåbärsclafouti. En variant på fransk Clafouti fast med blåbär. Clafouti är färska bär bakade i en pannkakslik smet. Gott med vispad grädde eller vaniljglass.
Fransk Clafouti är vanligtvis med urkärnade körsbär men här har jag valt blåbär vilket blir mycket gott.
Gott som dessert eller fika.
Använd en liten gratängform på ca 6-8 kvadratdecimeters yta.

4 portioner blåbärskaka i ugn

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 0,75 dl vetemjöl
  • 1,5 msk bakpulver
  • 1 dl florsocker
  • 1,5 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 1 dl mjölk, standard
  • 0,75 dl crème fraiche, naturell
  • 1 ägg
  • 2 äggulor
  • 25 gram smör
  • 2 dl färska eller frysta blåbär
  • 1 msk smör att smörja formen med
  • 0,5 dl florsocker att pudra över
  • 2 dl färska blåbär att garnera med (valfritt)
  • 0,5 liter vaniljglass eller vispad grädde att servera till

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smält smöret och sätt åt sidan att svalna.
  3. Blanda mjöl, bakpulver, florsocker och vaniljsocker samt salt i en bunke.
  4. Rör i ägg, äggulor och någon msk mjölk till en tjock smet utan klumpar. Rör sedan ner resten av mjölken och crème fraiche till en jämn smet.
  5. Vispa ner smöret i smeten.
  6. Smörj en liten ugnsform med smör.
  7. Lägg i blåbären.
  8. Häll över smeten.
  9. Baka blåbärskakan i mitten av ugnen i 20 minuter.
  10. Ta ut och pudra över florsocker.
  11. Servera förslagsvis med några färska blåbär, en kula glass eller vispad grädde smaksatt med vaniljsocker.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer