Blåbärskräm
Blåbärskräm är nyttig, god och enkel att koka själv av färska eller frysta blåbär, socker samt vatten och reds sedan med lite potatismjöl till önskad krämighet.
Tillagning
- Rensa och skölj blåbären. Frysta blåbär sköljer du inte.
- Koka under tiden upp vatten och socker i en stor kastrull. Rör tills sockret löst sig.
- Tillsätt blåbären och koka dem i 3 minuter.
- Smaka av och se om det är lagom sött. Tillsätt annars lite extra socker.
- Ta 1/2 dl vatten i botten på ett glas och rör ut potatismjölet samt tillsätt det under omrörning till blåbären. Tillsätt så mycket så du tycker att blåbärskrämen blir lagom tjock. Tillsätter du för litet får du blåbärssoppa och då kan du bara tillsätta mer potatismjöl.
- Koka upp blåbärskrämen och låt sedan svalna. Ställ blåbärskrämen i kylen.
- Servera blåbärskrämen varm eller kall med gräddmjölk eller lättvispad grädde och söta mandelskorpor.
Serveringsförslag
- Bläbärskrämen kan serveras varm eller kall.
- Gott till frukost eller mellanmål som den är med mjölk eller till gröt, granola, flingor, kvarg, chiapudding med mera.
- Som efterrätt passar krämen med gräddmjölk eller lättvispad grädde. Vidare kan du toppa med biscottis eller små mini-mandelbiskvier.
Varianter
Spär du med mer vatten och reder med mindre potatismjöl så får du blåbärssoppa.
Val av blåbär
Svenska blåbär blir godast. De kan köpas färska eller frysta eller så plockar du egna.
Tips
Krämen kan förberedas och håller i kylen någon dag.
Uppskattat näringsvärde per portion: 144 kcal