Bakad potatis med tonfiskröra

Ugnsbakad potatis med god fyllning av tonfiskröra. Lätt att laga, billigt och nyttigt.
Gott i röran är också en halv hackad röd paprika, 1 dl majs, ett rivet äpple och några msk kapris.
Räkna en stor bakpotatis per portion. Du kan också ta två stora normala potatisar per portion.

4 portioner bakad potatis med tonfiskröra

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 1 tim 15 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 4 bakpotatisar
  • 4 msk smör
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 krm svartpeppar
  • Tonfiskröra: 3 tomater
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 msk hackad gul lök, rödlök eller purjolök
  • 2 burkar tonfisk i vatten eller olja
  • 3 dl gräddfil, matyoghurt eller creme fraiche
  • 0,5 krm cayennepeppar
  • 2 msk majonnäs
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svart- eller vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skölj och skrubba bakpotatisarna rena och stick några hål i i dem så de inte spricker.
  3. Baka potatisen i ca en timme och 15 minuter. Känn om de är mjuka och har bakat klart genom att sticka i dem. Har du bråttom kan du använda mikron. Kör potatisarna på max i mikron 20 minuter och avsluta 30 minuter i ugnen. Känn dock så att bakpotatisarna är färdigbakta. Annars baka dem längre.
  4. Förbered tonfiskröran under tiden du bakar potatisen: öppna tonfiskburkarna och häll av vattnet eller oljan.
  5. Hacka tomaterna i små tärningar och lägg i skålen.
  6. Pressa i vitlök och blanda med tonfisken.
  7. Hacka lök fint och blanda ner.
  8. Rör i cayennepeppar, salt, peppar samt gräddfil, matyoghurt eller creme fraiche. Rör ihop till en röra och smaka av med salt och peppar.
  9. Tonfiskröran förvaras i kylen.
  10. Ta ut de bakade potatisarna och låt dem svalna något.
  11. Skär ett kryss i toppen och tryck ihop bakpotatisen så att den öppnar sig. Skär ett kryss i potatisarna och tryck upp en öppning i skalet från kortsidorna. Använd en kökshandduk att hålla potatisen med så du inte bränner dig.
  12. Servera bakpotatisen med tonfiskröran.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer