Bakpotatis med räkröra

Här med avokadosallad med tomat och babyspenat som är gott till men valfritt.
Bakad potatis med variant på skagenröra.
Bakad potatis fylld med röra av räkor. Köp billigare räkor till röran samt några fina att handskala som du kan ha överst.
Citronklyfta och dillkvist eller hackad dill kan man garnera med om man önskar.

4 portioner bakpotatis med räkröra

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 4 st bakpotatisar
  • 3 dl skalade räkor
  • 16 räkor med skal att garnera med
  • 1 rödlök
  • 1 äpple
  • 0,5 röd paprika
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 msk hackad dill
  • 2 krm salt
  • 2 msk pressad citron
  • Tillbehör: 2 avokados
  • 30 gram babyspenat
  • 16 cocktailtomater
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk vit- eller rödvinsvinäger
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader (du kan också baka potatisen i mikron om du ej har ugn).
  2. Skölj, borsta och torka potatisarna. Skär ett snitt i varje potatis eller stick några hål med en sticka eller gaffel.
  3. Baka potatisen i en långpanna mitt i ugnen, ca 50 min eller i mikrovågsugn ca 15 min på full effekt. Stick i dem och känn om de är färdigbakta.
  4. Gör räkröran under tiden: Lägg fram frysta räkor att tina.
  5. Skala och hacka löken och lägg i en bunke.
  6. Skölj, skala och tärna eller riv äpplet.
  7. Skölj paprikan och tärna den så fint du kan.
  8. Hacka dill.
  9. Blanda allt med crème fraiche samt citronsaft.
  10. Krama ur vattnet ur de frysta räkorna och grovhacka dem samt blanda i röran. Förvara räkröran i kylen.
  11. Skala de hela räkorna. Förvara kalla i kylen.
  12. Förbered avokadosalladen: dela och kärna ur avokadon. Skär eller gröp ur dem i grova bitar och lägg i en skål. Blanda med vinäger, olja och salt. Skölj och grovhacka babyspenat och tillsätt dem. Skölj och dela tomater och blanda i dem.
  13. När potatisen är klar och har svalnat några minuter: skär ett kryss i potatisarna och tryck upp en öppning i skalet från kortsidorna. Om du vill kan du ha i en klick smör i varje bakpotatis innan räkröran.
  14. Fyll potatisarna med räkröra samt toppa med förslagsvis 4 hela handskalade räkor vardera.
  15. Servera förslagsvis med avokadosalladen.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer