Aromsmör med chili

Aromsmör eller kryddsmör med chili. En het variant på Bearnaisesmör smaksatt med chiliflakes. Chilismör är gott på det mesta grillat och stekt kött, kyckling, grönsaker eller fisk. Istället för chiliflakes kan du ta annan torkad chili eller färsk chili efter tycke och smak.

6 portioner aromsmör med chili

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 2 msk finhackad schalottenlök
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 3 msk vitvinsvinäger
  • 2 msk vatten
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk torkad dragon
  • 2 äggulor
  • 150 gram mjukt smör
  • 2 msk finhackad persilja

Tillagning

  1. Skiva upp smöret om det är kylskåpskallt och lägg på en tallrik att mjukna. Alternativt kan du mikra det mjukt utan att smälta det.
  2. Skala och finhacka löken.
  3. Lägg löken i en liten kastrull med chiliflakes, vinäger, 2 msk vatten, salt samt vitpeppar.
  4. Koka ner några minuter tills nästan all vinäger kokat in i löken. Rör i dragon. Sätt åt sidan att svalna.
  5. Separera ägg och spara äggulorna.
  6. Skär smöret i tärningar.
  7. Hacka persilja.
  8. Tillsätt det mjuka smöret och äggulorna till lökblandningen samt rör till ett fluffigt smör.
  9. Tillsätt hackad persilja och smaka av med salt, vinäger och vitpeppar samt ev. mer chili om du önskar.
  10. Lägg aromsmöret och forma det till en rulle i smörpapper (ca 4-5 cm i diameter). Lägg rullen att stelna i kylen eller servera det direkt.
  11. Förvaras i kylen. Kan också frysas.
  12. Ta gärna fram smöret en stund innan servering. Vid servering så skär du skivor av chilismöret och lägger att smälta ner över det varma du grillat.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer