Italienskt kryddsmör med soltorkad tomat, basilika och vitlök

Introduktion och förberedelse

Italienskt kryddsmör med soltorkad tomat, basilika och vitlök är ett mycket gott smör till stekt eller grillad fläskfilé, kyckling, ugnsstekt fisk, grillad fisk, fiskspett och andra fiskrätter.

Passar också till annat stekt eller grillat kött som entrecote, fläskkarré eller helstekt rostbiff.

Eller till grillade grönsaker som zucchini, paprika eller portabellosvamp.

Varianter

Du kan utesluta basilikan och enbart ta soltorkade tomater och vitlök om du vill.

Tips till servering

Vill du ha snygga bitar så rullar du in kryddsmöret i smörpapper. Forma en rulle och lägg i kylen. Sedan kan du skära snygga skivor att lägga på maten.

Överkurs är att smälta smöret lite med en gasbrännare precis vid servering så det smälter och rinner ner lite över det du serverar smöret på.

Kan förberedas i god tid

Godast blir smöret om det får stå några timmar och få smak.

Håller någon vecka i kylen om det är lufttätt förpackat. Annars funkar det utmärkt att frysa in smöret portionsvis som är smidigt att ta fram i de portioner man behöver till middagen.

4 portioner italienskt kryddsmör

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 75 g rumsvarmt smör
  • 5 hackade marinerade soltorkade tomater
  • 1 dl hackad basilika eller 2 tsk torkad
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1 msk citronsaft
  • 1 krm vitpeppar
  • Ev. ett ark smörpapper

Tillagning

  1. Låt smöret bli rumsvarmt.
  2. Hacka tomater, basilika och pressa vitlök.
  3. Blanda allt i en bunke.
  4. Nu kan du använda smöret men godast blir det om det får stå några timmar. Vill du ha snygga bitar så lägger du upp smöret på ett smörpapper. Forma en rulle och lägg i kylen. Sedan kan du skära snygga skivor att lägga på maten.
E-mail
Medel: 4.8 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 143 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-01-07