Jäs ditt eget vin av frukt och bär

Är du lyckligt lottad med riklig skörd av frukt och bär? Då kan du passa på att göra eget vin.

Gör eget vin som körsbärsvin med mera.
Gör eget vin som körsbärsvin med mera.

Bärvin och fruktvin - har du egna bär och frukt kan du göra eget vin.

För att göra eget vin behöver du såklart frukt eller bär men också lite extra ingredienser samt utrustning.

Bra saker att ha är jäshink (damejean etc), vinjäst, hävert, jäsrör, sockermätare, vinflaskor, vinetiketter samt vinkorkar. Ingredienser och utrustning finns att köpa i hembryggningsaffärer eller på nätet.

Utrustning och vinjäst

  • Olika behållare för jäsning samt jäst, jästnärsalt med mera hittar du i butiker som säljer vinsatser, vintillsatser och tillbehör för hemmabryggare. Det finns också en del webshoppar som ex. Vinshopen.
  • Jäst (torrjäst eller flytande jäst) som speciell vinjäst och vanlig brödjäst saccharmyses Cerivisiae med mera samt vinsvavla och B-vitamin finns i bakhyllan på Ica, hembryggningsaffärer och hälsokostaffärer.
  • Jästnärsalt innehåller ofta B-vitamin men det är valfritt. Det ger dock jästen extra näring och större chans att lyckas med jäsningen.

Spontanjäsning

Det går att jäsa utan tillsatt jäst då det finns naturlig jäst på frukt och bär som sätter igång och omvandlar fruktsockret till alkohol. Mosa, hacka, krossa och finfördela frukt eller bär samt blanda med vatten så jäser det av sig själv i rumstemperatur. Dock är det lite av en chansning att få igång "rätt" jäst men när den väl är igång blir det mycket bra.

Med köpt vinjäst

Alternativet är att tillsätta en kontrollerad vinjäst för att få rätt jäsning direkt. Ett steg ännu längre är att ta död på all naturlig jäst med vinsvavla innan man tillsätter köpt vinjäst för att vara riktigt säker på en kontrollerad jäsning.

Det finns olika typer av vinjäst att köpa - kolla med en välsorterad hembryggningsaffär - men vanlig brödjäst som Kronjäst för matbröd (som är saccharomyses cerevisiae) funkar.

Damejeanne eller jäshink

Vin jäser du i antingen traditionell glas damejeanne eller modern jäshink i plast, båda fungerar bra. Det finns lite olika varianter. Ett tips är att ha två så blir det lättare att hantera omtappningar och buteljering. Smartstore Classic är ett annat tips. Det är plastboxar med lock som passar bra att laka ur och jäsa i. De är livsmedelsgodkända och tål hett vatten ex. när man ska laka ur maskrosor med kokande vatten. Finns i 16 och 31 liter med lock och i flera storlekar.

Korkapparat

Med en hävarmsmodell går korkandet lätt och du skadar inte korkarna. Det finns också krympfolie krymphättor att använda som du kan värma fast med hårtork.

Sockermätare, hydrometer och aerometer

Är namn på samma sak. En hydrometer mäter sockerhalten (eller rättare sagt densiteten) i musten. Ju mindre socker desto mer sjunker mätaren ner i musten. Då kan du se om vinet är färdigjäst med mera. Vill du ha ett sött vin med restsötma kan du mäta och se så du har lite socker kvar i vinet. Vill du ha ett torrare vin som är mindre sött så kan du låta vänta och låta mätaren sjunka tills det visar mindre socker.

Mätaren liknar en badtermometer och i vanligt vatten utan socker mäter den alltid 1000. Tillsätter man socker så flyter den uppåt och värdet ökar. Sedan kan man se hur värdet sjunker när jästen omvandlar sockret till alkohol. När allt socker är utjäst visar den 1000 igen. OBS för att det ska stämma så måste det vara rätt temperatur - det står på mätaren - vanligtvis 20 °C. Annat som ytspänning kan också störa mätaren så se till kolla i höjd med vätskytan och att den flyter fritt från bubblor med mera.

Värde på sockermätare Sockerinnehåll i kg per 10 liter must Kan jäsa till - möjlig alkoholhalt i %
1,000 0 0,0
1,005 0,111 0,7
1,010 0,220 1,3
1,015 0,330 2,0
1,020 0,440 2,6
1,025 0,550 3,3
1,030 0,660 4,0
1,035 0,770 4,6
1,040 0,880 5,3
1,045 1,000 6,0
1,050 1,110 6,6
1,055 1,220 7,3
1,060 1,330 8,0
1,065 1,440 8,6
1,070 1,550 9,2
1,075 1,660 10
1,080 1,770 10,6
1,085 1,880 11,2
1,090 2 12
1,095 2,110 12,5
1,100 2,220 13,2
1,110 2,330 13,9
1,120 2,660 15,2
1,130 2,880 17,2

Sockermängd i frukt och bär

Här är en tabell som visar sockermängden som finns naturligt i frukt och bär. Observera att sockermängden kan variera rätt mycket beroende på hur mogna bär eller frukt är.

Ungefärlig mängd socker i gram per kilo frukt eller bär
Plommon 120-150
Vinbär - röda och svarta 100-150
Päron 90-110
Äpplen 70-110
Körsbär 75-125
Slånbär 70-90
Hallon 50-70
Jordgubbar 40-70
Björnbär 50-60
Blåbär 50-60
Krusbär 35-70
Rabarber 0-1,5

Alkoholmätare

Ger ej exakt alkoholhalt men är bra för att visa en ungefärlig alkoholhalt i det färdiga vinet. Används endast på utjäst vin.

Etiketter

Finns färdiga eller så kan du göra egna på datorn.

Var ska vinsatsen stå?

I rumstemperatur, bäst 20-25 grader. Lägre temperatur kan öka jästiden. Placera jäshinken på en stol så är det lättare att tappa om. Tänk också på att det kan läcka och bubbla över.

I korthet så gör du eget vin så här:

  1. Se först till att all utrustning är rengjorda och steriliserade med bryggrens samt noga sköljda. Diskmedel etc är inte tillräckligt steriliserande.
  2. Krossa frukt och bär. Blanda frukt, bär, ingredienser som vinjäst, jästnärsalt, B-vitamin samt vatten. Jästnärsalt innehåller ofta B-vitamin men det är valfritt. Det ger dock jästen extra näring och större chans att lyckas med jäsningen. Du kan tillsätta köpt vinjäst eller jäsa naturligt av jästen som finns på skal på bär och frukt (vilket är mer chansning men går utmärkt när väl "rätt" jäst kommer igång).
  3. Blanda väl. Vänta med sockret utan låt naturligt socker jäsa först. Låt stå för jäsning i rumstemperatur i några dagar. Tryck ner "hatten" av frukt eller bär för att laka ut så mycket smak som möjligt.
  4. Det är valfritt att sila bort skal och kärnor och jäsa vidare med råsaften. Man kan lämna skal och kärnor kvar då det ger smak, strävhet och fyllighet. Jag tycker man har mer plats och kontroll om man silar bort skal och kärnor och jäser vidare i jäshinken eller stor glas behållare - damejeanne.
  5. Tillsätt socker och rör tills det löst sig och låt sockret bli alkohol i några dagar.
  6. När jäsningen har avstannat och sockret omvandlats av jästen till bla alkohol så har sockerhalten sjunkit och hydrometervärdet bör vara under noll. Vinet ska smaka torrt och inte så sött längre.
  7. Här kan du använda en hävert för att tappa om vinet utom bottensatsen till ett annat kärl ex. en stor hink eller glasbehållare. Gör sedan rent den första jäshinken eller glasbehållaren, spola ur bottensatsen och häll tillbaka vinet.
  8. Låt stå någon dag. Tillsätt jässtopp eller vinsvavla för att helt sätta stopp på all jäsning samt hindra det från att bli ättika och surna. Vinet klarnar efter ett tag på egen hand på sval plats.
  9. Buteljera utan att skaka upp bottensatsen.

Lagring av eget vin

Lagra ditt vin mörkt, liggande och stilla. Gärna med så jämn temperatur som möjligt. Etiketter kan du spruta med hårspray så håller de sig.

Hemgjort vin och likör Hemgjort vin och likör blir riktigt gott och kan njutas som de är eller användas i drinkar. Sedan blir de fina presenter också.

Äppelvin

Äppelvin gör du av sura äpplen, här är det lite rönnbär i också. Vildäpplen och halvmogna äpplen i lika delar ger ett gott äppelvin. Till 10 liter äppelvin:

  • 6 kg äpplen
  • 0,5 kg rönnbär
  • 8 liter vatten
  • 2,8 kg socker
  • 1 g vinsvavla
  • 6 mg B-vitamin (valfritt)
  • 3 g jästnärsalt (valfritt och innehåller ofta B-vitamin), ger jästen extra näring
  • Vinjäst, se mängd enligt paket
  1. Tärna äpplen, med skal och kärnhus, blanda med rönnbär i en vin damejeanne eller jäshink.
  2. Tillsätt ljummet vatten (ideal temperatur 25-30 grader) och jäst. Vidare kan du ha i jästnärsalt och B-vitamin. Rör om och låt stå i 3 dagar.
  3. Sila bort fruktresterna. Blanda i sockret och rör tills det är löst. Justera till 10 liters volym med ljummet vatten och låt vinet jäsa några dagar till.
  4. Sockerhalten ska ha sjunkit rejält. Smaka på det också. Dra om det till ett nytt kärl utan bottensatsen. Vinet gör då ett sista ryck.
  5. Efter något dygn kan du avsluta gäsningen med lite vinsvavla för att vara säker på att det inte fortsätter jäsa efter buteljering.

Maskrosvin
Fixa vin på dina maskrosor. Slå två flugor i en smäll - bli av med maskrosor och få gott vin.

Körsbärsvin
Har du körsbär från eget träd eller riklig tillgång till dem på annat vis är det en mycket god idé att jäsa dem till körsbärsvin. Måste du köpa körsbär så blir det dock rätt dyrt vin.

Krusbärsvin
Ett härligt sötsurt vin på gröna eller röda krusbär.

Vinbärsvin
Ett gott vin på röda och svarta vinbär. Funkar också med vita vinbär.

Hemgjorda likörer

Körsbärslikör
Ett utmärkt sätt att spara på körsbären. Likören blir bara godare med tiden. Om du vill kan du låta bli att sila den och servera körsbären i likören till vaniljglass som dessert.

Apelsinlikör
Köp ekologiska apelsiner och gör din egen apelsinlikör.

Citronlikör
En god likör med citronskal sk Limoncello. Kan serveras som digestif till kaffet, med is eller användas i drinkar.

Boktips

När jag gjorde recepten ovan hämtade jag inspiration från Niklas Lindblads bok; Eget vin av frukt och bär. Utgiven 2004 av Prisma - nuvarande Norstedts. Finns ej att köpa längre men kan finnas begagnad.

E-mail

Publicerat: Uppdaterat: 2023-07-03

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.