Spettekaksrutor

Spettekaksrutor är min variant på hembakt spettekaka som gräddas i en vanlig ugn med smet som spritsas ut och gräddas i lager samt toppas med kristyr.

Det blir en slags spettekaka du kan garnera med kristyr och skäras i rutor till servering.

Den smakar som en spettekaka tycker jag men har inte samma struktur eller är lika knaprig som en köpt traditionell spettekaka.

Spettekaka är en skånsk specialitet till födelsedagar och andra fester. Den bakas genom att smeten ringlas sakta på ett spätt över öppen eld eller gaslåga till en stor konformad spettekaka.

16 bitar spettekaka

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 160 gram strösocker
  • 5 ägg, M/L
  • 225 gram potatismjöl
  • KRISTYR: 4 dl florsocker
  • 1 äggvita
  • 1 tsk ättiksprit
  • 1-2 msk vatten

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft. Separera äggulor och vitor i varsin bunke.
  2. Vispa äggulor och socker i fem minuter med elvisp.
  3. Vänd i potatismjölet i äggsmeten och rör till en jämn smet.
  4. Förbered en liten långpanna på ca 26x21 cm med ett tillklippt bakplåtspapper i botten.
  5. Vispa äggvitorna någon minut tills de är fasta.
  6. Vänd ner 1/3 i taget av den vispade äggvitan i smeten med äggulorna. Rör ej för mycket utan precis att det är blandat.
  7. Lägg över lite smet i en sprits med en tyll på ca 0,5 cm.
  8. Spritsa ett lager på bakplåtspappret.
  9. Grädda i mitten av ugnen i 2,5 minuter.
  10. Upprepa att spritsa lager och grädda i 2,5 minuter tills smeten är slut. Jag gjorda sex lager.
  11. När du spritsat den sista smeten så öppnar du ugnsluckan så att värmen går ur och sänker värmen till 125 grader varmluft.
  12. Grädda i mitten av ugnen ytterligare 1 timme.
  13. Stäng av ugnen och sätt luckan på glänt och låt kakan svalna helt.
  14. KRISTYR: Blanda samman ingredienserna till kristyren i en bunke. Vispa med en elvisp tills den är fluffig och fast.
  15. Dela upp i tre skålar och färga enligt önskemål. Förslagsvis en vit, en blå och en röd.
  16. Fyll en spritspåse med smal tyll med vit kristyr. Spritsa i förslagsvis ett rutmönster. Fyll sedan med annan färg och upprepa enligt tycke.
  17. Låt kristyren stelna minst 3 timmar.
  18. SERVERING: Stjälp upp spettekakan och skär med brödkniv försiktigt ut lagom stora portionsbitar/rutor. Jag fick ut 16 stycken - 4x4.
Ingredienser till spettekakan: äggulor, äggvitor, socker och potatismjöl.
Ingredienser till spettekakan: äggulor, äggvitor, socker och potatismjöl.
Äggulor och socker vispas i fem minuter.
Äggulor och socker vispas i fem minuter.
Potatismjöl vänds ner och blandas med äggulesmeten.
Potatismjöl vänds ner och blandas med äggulesmeten.
Äggvitan vispas fast.
Äggvitan vispas fast någon minut.
Förbered en form på ca 26x21 cm med tillklippt bakplåtspapper i botten.
Förbered en form på ca 26x21 cm med tillklippt bakplåtspapper i botten.
Vänd ner och rör ut den vispade äggvitan försiktigt och i tre omgångar.
Vänd ner och rör ut den vispade äggvitan försiktigt och i tre omgångar.
Rör ut äggvitan så den precis är blandad till en smet. Rör ej för mycket.
Rör ut äggvitan så den precis är blandad till en smet. Rör ej för mycket.
Spritsa ett lager i botten och grädda i 2,5 minuter så det stelnar till.
Spritsa ett lager i botten och grädda i 2,5 minuter så det stelnar till.
Fortsätt grädda lager av spritsad smet i 2,5 minuter i taget.
Fortsätt grädda lager av spritsad smet i 2,5 minuter i taget.
Grädda lager tills smeten är slut.
Grädda lager tills smeten är slut.
Sista lagret öppnar du ugnsluckan så värmen sänks. Sätt ugnen på 125 grader och grädda vidare i 1 timme.
Sista lagret öppnar du ugnsluckan så värmen sänks. Sätt ugnen på 125 grader och grädda vidare i 1 timme.
Låt spettekakan svalna och kallna helt i ugnen med luckan på glänt. Ta loss pappret och lägg upp på en skärbräda. Förbered kristyr.
Låt spettekakan svalna och kallna helt i ugnen med luckan på glänt. Ta loss pappret och lägg upp på en skärbräda. Förbered kristyr.
Spritsa förslagsvis ett rutmönster med vit kristyr.
Spritsa förslagsvis ett rutmönster med vit kristyr.
Vidare kan du spritsa med färgas kristyr också.
Vidare kan du spritsa med färgas kristyr också.
Låt kristyren stelna i minst 3 timmar och skär sedan försiktigt i rutor.
Låt kristyren stelna i minst 3 timmar och skär sedan försiktigt i rutor.
En spettekakasruta till fikat.
En spettekakasruta till fikat.

Serveringsförslag

  • Spettekakan äts som den är till kaffet.
  • Gott är också spettekaka serverad med lättvispad grädde, vaniljglass och sylt på jordgubbar, hallon eller annan frukt.

Garnering

Spettekakan dekoreras med sockerkristyr. Kristyren kan färgas med någon droppe hushållsfärg. Man har olika färg på sin spettekaka i olika delar av Skåne ex. rosa och grön kristyr på Österlen.

Förvaring

Kakan är torr och bör förvaras lufttätt i dubbla plastpåsar om den inte serveras inom kor. Står den framme suger den åt sig fukt och mjuknar även om den är fullt ätlig ändå.

Spettekakstutorna smakar som spettekaka även om den inte är lika knaprig samt har samma form som en köpt.
Spettekakstutorna smakar som spettekaka även om den inte är lika knaprig samt har samma form som en köpt.

E-mail
Medel: 3.8 (72 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 84 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-02-28