Spettekaka hemgjord i ugnen

Spettekaka. Hemgjord i ugnen. Här är en fuskbakt spettekaka i vanlig ugn (utan spett). Spettekaka är en Skånsk specialitet till födelsedagar och andra fester. Spettekaka bakas av massor med ägg, potatismjöl och socker.
Traditionellt så ringlas spettekakssmet mycket sakta på ett spätt och stelnar du efterhand till en stor konformad spettekaka. Förr i tiden bakades spettekakan över öppen eld men numer vanligtvis i en specialugn med gasollåga (på bageri).
Här är ett recept där du själv gör lager i en långpanna och bakar av dessa efterhand.
Traditonell spettekaka bakad över eld är såklart dyrare än vanlig köpt spettekaka. Den är också mörkare i färgen och har lite rökigare fylligare smak. Spettekaka dekoreras med sockerkristyr. Man har olika färg på sin spettekaka i olika delar av Skåne ex. rosa och grön kristyr på Österlen.
Kakan är (och ska vara) torr och måste förvaras lufttätt i dubbla plastpåsar om den inte serveras direkt (annars suger den åt sig fukt och blir mjuk). Skär du spettekaka med kniv så smular den bara sönder - bäst är att \\\\\\\"såga\\\\\\\" upp den med ett bågfilsblad eller i värsta fall en tandad brödkniv. Spettekaka äts som den är till kaffet. Gott är också spettekaka serverad med vaniljglass och sylt på jordgubbar eller annan frukt.
Kristyren kan färgas med någon droppe hushållsfärg.

35 bitar spettekaka i ugn

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 250 g smör
  • 5 dl socker
  • 5 ägg
  • 5 dl potatismjöl
  • Kristyr: 2,5 dl florsocker
  • 1 äggvita
  • 1 krm ättiksprit

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Rör smör och socker pösigt i en bunke med elvisp. Tillsätt äggen ett i taget under vispning.
  3. Arbeta in mjölet litet i sänder till en jämn smet.
  4. Smörj en långpanna med lite smör.
  5. Lägg en del av spettekakssmeten i en bakstrut och spritsa ut ett lager ca halv centimeter lager mönster i botten på långpannan.
  6. Grädda detta lager ca 5 minuter så att det stelnar och upprepa detta tills du bakat hela spettekakssmeten i ca 7-10 lager. Låt spettekakan kallna i pannan.
  7. Gör kristyren till spettekakan: Blanda samman ingredienserna till kristyren i en bunke. Vispa med en elvisp tills den är fluffig och fast.
  8. Gör en strut av dubbelt smörpapper och tejpa ihop med frystejp.
  9. Fyll struten med kristyr. Klipp ett lagom stort hål för att spritsa mönster. Spritsa kristyren på spettekakan i mönster och låt stelna.
  10. Stjälp upp spettekakan och skär (såga med brödkniv) försiktigt ut lagom stora portionsbitar.
E-mail
Medel: 4.2 (10 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer