Spettekaka hemgjord i ugnen

Spettekaka. Hemgjord i ugnen. Här är en fuskbakt spettekaka i vanlig ugn (utan spett). Spettekaka är en Skånsk specialitet till födelsedagar och andra fester. Spettekaka bakas av massor med ägg, potatismjöl och socker.
Traditionellt så ringlas spettekakssmet mycket sakta på ett spätt och stelnar du efterhand till en stor konformad spettekaka. Förr i tiden bakades spettekakan över öppen eld men numer vanligtvis i en specialugn med gasollåga (på bageri).
Här är ett recept där du själv gör lager i en långpanna och bakar av dessa efterhand.
Traditonell spettekaka bakad över eld är såklart dyrare än vanlig köpt spettekaka. Den är också mörkare i färgen och har lite rökigare fylligare smak. Spettekaka dekoreras med sockerkristyr. Man har olika färg på sin spettekaka i olika delar av Skåne ex. rosa och grön kristyr på Österlen.
Kakan är (och ska vara) torr och måste förvaras lufttätt i dubbla plastpåsar om den inte serveras direkt (annars suger den åt sig fukt och blir mjuk). Skär du spettekaka med kniv så smular den bara sönder - bäst är att \\\\\\\"såga\\\\\\\" upp den med ett bågfilsblad eller i värsta fall en tandad brödkniv. Spettekaka äts som den är till kaffet. Gott är också spettekaka serverad med vaniljglass och sylt på jordgubbar eller annan frukt.
Kristyren kan färgas med någon droppe hushållsfärg.

35 bitar spettekaka i ugn

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 250 g smör
  • 5 dl socker
  • 5 ägg
  • 5 dl potatismjöl
  • Kristyr: 2,5 dl florsocker
  • 1 äggvita
  • 1 krm ättiksprit

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Rör smör och socker pösigt i en bunke med elvisp. Tillsätt äggen ett i taget under vispning.
  3. Arbeta in mjölet litet i sänder till en jämn smet.
  4. Smörj en långpanna med lite smör.
  5. Lägg en del av spettekakssmeten i en bakstrut och spritsa ut ett lager ca halv centimeter lager mönster i botten på långpannan.
  6. Grädda detta lager ca 5 minuter så att det stelnar och upprepa detta tills du bakat hela spettekakssmeten i ca 7-10 lager. Låt spettekakan kallna i pannan.
  7. Gör kristyren till spettekakan: Blanda samman ingredienserna till kristyren i en bunke. Vispa med en elvisp tills den är fluffig och fast.
  8. Gör en strut av dubbelt smörpapper och tejpa ihop med frystejp.
  9. Fyll struten med kristyr. Klipp ett lagom stort hål för att spritsa mönster. Spritsa kristyren på spettekakan i mönster och låt stelna.
  10. Stjälp upp spettekakan och skär (såga med brödkniv) försiktigt ut lagom stora portionsbitar.
E-mail
Medel: 4.6 (7 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer