Spettekaka

Introduktion och förberedelse för tillagning

Laga egen spettekaka. Här en variant du kan laga i vanlig ugn och utan spett. Kakan är en Skånsk specialitet till födelsedagar och andra fester.

Kakan bakas med ägg, potatismjöl och socker.

Traditionellt så ringlas smeten mycket sakta på ett spätt och stelnar du efterhand till en stor konformad spettekaka. Förr i tiden bakades spettekakan över öppen eld men numer vanligtvis i en specialugn med gasollåga (på bageri).

Här är ett recept där du själv gör lager i en långpanna och bakar av dessa efterhand.

Finast är annars traditionell spettekaka bakad över eld. Den är dyrare än vanlig spettekaka och mörkare i färgen sat har lite rökigare fylligare smak.

Kakan dekoreras med sockerkristyr. Kristyren kan färgas med någon droppe hushållsfärg. Man har olika färg på sin spettekaka i olika delar av Skåne ex. rosa och grön kristyr på Österlen.

Kakan är (och ska vara) torr och måste förvaras lufttätt i dubbla plastpåsar om den inte serveras direkt (annars suger den åt sig fukt och blir mjuk).

Skär du kakan med kniv så smular den bara sönder - bäst är att såga upp den med ett bågfilsblad eller i brist på annat en tandad brödkniv.

Spettekaka äts som den är till kaffet. Gott är också spettekaka serverad med vaniljglass och sylt på jordgubbar eller annan frukt.

35 bitar spettekaka i ugn

 • Förberedelse: 10 min
 • Tillagning: 40 min
 • Klart på: 50 min

Ingredienser

 • 250 g smör
 • 5 dl socker
 • 5 ägg
 • 5 dl potatismjöl
 • Kristyr: 2,5 dl florsocker
 • 1 äggvita
 • 1 krm ättiksprit

Tillagning

 1. Sätt ugnen på 225 grader.
 2. Rör smör och socker pösigt i en bunke med elvisp. Tillsätt äggen ett i taget under vispning.
 3. Arbeta in mjölet litet i sänder till en jämn smet.
 4. Smörj en långpanna med lite smör.
 5. Lägg en del av spettekakssmeten i en bakstrut och spritsa ut ett lager ca halv centimeter lager mönster i botten på långpannan.
 6. Grädda detta lager ca 5 minuter så att det stelnar och upprepa detta tills du bakat hela spettekakssmeten i ca 7-10 lager. Låt spettekakan kallna i pannan.
 7. Gör kristyren till spettekakan: Blanda samman ingredienserna till kristyren i en bunke. Vispa med en elvisp tills den är fluffig och fast.
 8. Gör en strut av dubbelt smörpapper och tejpa ihop med frystejp.
 9. Fyll struten med kristyr. Klipp ett lagom stort hål för att spritsa mönster. Spritsa kristyren på spettekakan i mönster och låt stelna.
 10. Stjälp upp spettekakan och skär (såga med brödkniv) försiktigt ut lagom stora portionsbitar.
E-mail
Medel: 4.2 (17 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-01-31

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.