Spettekaka

Introduktion och förberedelse

Laga egen spettekaka. Här en variant du kan laga i vanlig ugn och utan spett. En Skånsk specialitet till födelsedagar och andra fester.

Traditionellt så ringlas smeten sakta på ett spätt och stelnar samt bakas efterhand till en stor konformad spettekaka. Förr i tiden bakades spettekakan över öppen eld men numer vanligtvis i en specialugn med gasollåga (på bageri).

Här är ett recept där du själv gör lager i en långpanna och bakar av dessa efterhand.

Finast är traditionell spettekaka bakad över eld. Den är dyrare än vanlig spettekaka och mörkare i färgen sat har lite rökigare fylligare smak.

En variant är att baka spettekakan utan smör och då kan man göra en smet av 4 äggulor vispade med 100 gram socker som blandas med 100 gram potatismjöl och sedan hårt vispade äggvitor (4 stycken). Grädda på samma vis. Tack Arun för tipset.

Förvaring

Kakan är (och ska vara) torr och måste förvaras lufttätt i dubbla plastpåsar om den inte serveras direkt (annars suger den åt sig fukt och blir mjuk).

Garnering

Spettekakan dekoreras med sockerkristyr. Kristyren kan färgas med någon droppe hushållsfärg. Man har olika färg på sin spettekaka i olika delar av Skåne ex. rosa och grön kristyr på Österlen.

Serveringsförslag

Skär du kakan med kniv så smular den bara sönder - bäst är att såga upp den med ett bågfilsblad eller i brist på annat en tandad brödkniv.

Spettekaka äts som den är till kaffet. Gott är också spettekaka serverad med vaniljglass och sylt på jordgubbar eller annan frukt.

35 bitar spettekaka i ugn

 • Förberedelse: 10 min
 • Tillagning: 40 min
 • Klart på: 50 min

Ingredienser

 • 250 g smör
 • 5 dl socker
 • 5 ägg, normalstora
 • 5 dl potatismjöl
 • Kristyr: 2,5 dl florsocker
 • 1 äggvita
 • 1 krm ättiksprit

Tillagning

 1. Sätt ugnen på 225 grader övervärme vanlig ugn.
 2. Rör smör och socker pösigt i en bunke med elvisp. Tillsätt äggen ett i taget under vispning.
 3. Arbeta in mjölet litet i sänder till en jämn smet. Du kan ev. behöva lite mer mjöl till en lagom tjock smet som är lös nog att spritsa men inte för lös då den rinner ut.
 4. Smörj en långpanna med lite smör.
 5. Lägg en del av spettekakssmeten i en bakstrut och spritsa ut ett lager ca halv centimeter lager mönster i botten på långpannan.
 6. Grädda detta lager ca 4 minuter så att det stelnar.
 7. Spritsa på ett nytt lager och grädda det på samma vis. Ta ut och upprepa detta tills du bakat hela spettekakssmeten i ca 7 lager.
 8. Låt spettekakan kallna i pannan.
 9. KRISTYR: Blanda samman ingredienserna till kristyren i en bunke. Vispa med en elvisp tills den är fluffig och fast.
 10. Gör en strut av dubbelt smörpapper och tejpa ihop med frystejp.
 11. Fyll struten med kristyr. Klipp ett lagom stort hål för att spritsa mönster. Spritsa kristyren på spettekakan i mönster och låt stelna.
 12. SERVERING: Stjälp upp spettekakan och skär (såga med brödkniv) försiktigt ut lagom stora portionsbitar.
E-mail
Medel: 3.8 (51 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 84 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-05-21