Rabarbersoppa

En kall uppfriskande rabarbersoppa av strimlad rabarber som fått puttra mjuk med socker, ingefära och citron som sedan mixas slät och får smalna innan den blandas med krämig matyoghurt.

4 portioner rabarbersoppa eller smoothie

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 500 gram rabarber
  • 3 dl vatten
  • 1 dl socker
  • 0,5 citron
  • 1 tsk färsk riven ingefära
  • 2 dl matyoghurt

Tillagning

  1. Skölj och strimla rabarbern så fint du kan.
  2. Låt rabarbern puttra med sockret i en kastrull i fem minuter tills sockret löst sig.
  3. Skölj och riv skalet av halva citronen, skala och riv i ingefära och tillsätt tillsammans med vatten.
  4. Rör om, koka upp och sätt åt sidan att svalna.
  5. Mixa rabarbern slät med en stavmixer, i blender eller matberedare.
  6. Rör i matyoghurt.
  7. Ställ i kylen att kallna till servering.

Serveringsförslag

  • Kan serveras som en uppfriskande och läskande soppa till dessert och efterrätt men också som smoothie.
  • Serverar du rabarbersoppan som dessert kan du ha biscottis till samt en kula vaniljglass eller sorbet i soppan.
  • Du kan också tillsätta någon dl fruktsoda i tallriken vid servering.

Varianter

  • Vidare kan du ha i crème fraiche eller lättvispad grädde istället för matyoghurt.
  • Gör du rabarbersmoothie så kan du ha kvarg istället för matyoghurt om du vill ha mer protein i smoothien.
  • Citron och ingefära är valfritt i.
  • Kan även smaksättas med en tsk vaniljsocker.
  • Vidare passar lite stött kardemumma i.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 131 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-04-29