Wallenbergare med rostad potatis och limesås

Wallenbergare på köttfärs med rostad potatis smaksatt med örter, limesås med crème fraiche-sås samt marinerade linser.
Gott till är en grönsallad med majs, tärnad gurka och rödlök i olivolja samt vinäger.
En variant på klassisk Wallenbergare med lite nyttigare tillbehör än skirat smör och potatismos. Tar du bort potatisen så blir rätten GI- samt LCHF anpassad.

4 portioner Wallenbergare

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 500 gram köttfärs helst kalvfärs eller nötfärs
  • 1 ägg
  • 1 dl grädde
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk tahini sesampasta (valfritt)
  • 2 dl panko japanskt ströbröd eller vanligt ströbröd
  • 4 msk olivolja att steka i
  • Ugnsrostad potatis: 12-16 delikatesspotatisar med fint skal
  • 4 msk olivolja
  • 2 krm timjan
  • 1 krm rosmarin
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 2 msk hackad basilika
  • Marinerade gröna linser: 3 dl okokta gröna linser
  • 0,5 dl balsamico vinäger, balsamvinäger
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 rödlök
  • 0,5 purjolök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk honung
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Crème fraiche-sås: 3 dl créme fraiche naturell
  • 1 dl färskost naturell
  • 1 lime
  • 1 tsk honung
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • Ev. smaksättning: 1 msk finriven pepparrot (valfritt)
  • Tillbehör: grönsallad med majs, tärnad gurka samt rödlök samt vinäger och olivolja (valfritt)

Tillagning

  1. Ugnsrostad potatis: Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skölj potatisen och skär ev. bort fula delar.
  3. Dela potatisarna på längden i halvor.
  4. Häll olivolja i en ugnsform ex. en ugnsplåt.
  5. Lägg i potatisarna samt tillsätt timjan och rosmarin samt salt och peppar. Vänd runt potatisarna i oljan och kryddorna.
  6. Vänd på potatisarna så att skalet är nedåt och snittytan uppåt.
  7. Ugnsrosta potatisen i mitten av ugnen i ca 25 minuter. De ska ha fin färg och vara mjuka inuti. Smaka gärna på en potatishalva.
  8. Hacka basilika. Innan servering så blandar du potatisen med basilikan.
  9. Wallenbergare: lägg köttfärsen i en matberedare med knivredskapet monterat. Du kan också röra ihop smeten för hand.
  10. Lägg i ägg, salt och peppar samt ev. tahini sesampasta.
  11. Kör några sekunder så att ägget blandas ut.
  12. Tillsätt grädde och mixa någon halv minut till en jämn smet.
  13. Häll upp ströbröd på en tallrik.
  14. Smörj en bricka eller tallrik samt händerna med lite olja.
  15. Forma bollar och sedan biffar och lägg på brickan eller tallrik. Du kan forma fyra större Wallenbergare eller 8 mindre (2 per portion).
  16. Vänd dem i ströbröd och lägg upp på en tallrik bredvid.
  17. Värm en stekpanna med några msk olja i.
  18. Bryn Wallenbergarna 2-3 minuter på varje sida, förslagsvis några i taget i stekpannan.
  19. Lägg över Wallenbergarna i en ugnsform eller ugnsfast stekpanna och ställ in dem att steka klart i ugnen i ca 10 minuter tills de har svällt upp något och är genomstekta (speciellt om du använt blandfärs så måste de stekas helt genom - kolla ev. genom att dela på en).
  20. Under tiden potatis och Wallenbergare är i ugnen lagar du marinerade gröna linser och limesås: lägg de gröna linserna i en kastrull och täck med vatten. Koka dem mjuka i 20 minuter på medelvärme med lock.
  21. Skala och hacka under tiden rödlök.
  22. Skölj och strimla purjolöken. Stek löken på medelvärme i en stekpanna i olivoljan.
  23. Skala och pressa i vitlöken. Låt löken steka på låg värme medan linserna kokar klart.
  24. Häll av linserna och bland med löken i pannan eller en skål.
  25. Tillsätt balsamico vinäger, honung, salt och peppar. Smaka av och servera.
  26. Crème fraiche-sås: Skölj limefrukten. Riv ev. en skalet fint och lägg i en skål.
  27. Dela limefrukten, sätt i en gaffel i fruktköttet och pressa ur saften i skålen.
  28. Blanda i créme fraiche, färskost, honung, salt och peppar.
  29. Smaksätt ev. med riven pepparrot.
  30. Ta ut och servera Wallenbergarna med tillbehören.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer