Kycklingwallenbergare

Wallenbergare med kycklingfärs. En slags kycklingbiffar av kycklingfärs. Wallenbergare är en slags färsbiff som är luftig och saftig av ägg och grädde i smeten. Orginalet är med kalvfärs men det blir mycket gott med kycklingfärs.
Kycklingwallenbergare serveras med gröna ärter, potatismos, skirat smör och rårörda lingon.
En matberedare fungera bra att mixa ihop smeten till Wallenbergarna men det går också att röra ihop i en bunke för hand.
Istället för kycklingfärs kan du ta finmalen kalvfärs (orginalet), finmalen nötfärs eller viltfärs. Be gärna att få köttet mald fint två gånger eller mal det själv.
Dubbla gärna receptet (när du ändå kladdar ner en matberedare) och frys in Wallenbergare.
Man kan utesluta ströbrödet och steka Wallenbergarna utan panering.
Med en utstickare, en rostfri ring, så kan du forma mycket fina runda och höga Wallenbergare. Då oljar du en bricka, fyller smet i ringen upp till kanten, vänder hela ringen med smeten i ströbröd och steker dem någon minut ljust bruna med ringen i stekpannan i smör. Ta sedan upp ringen och stek nästa Wallenbergare. För över Wallenbergarna på en ugnsplåt och för över till ugnen.
Epiche riche är en blandning av fyra kryddor: malen torkad kryddpeppar, vitpeppar, kryddnejlika och muskot (valfritt). Kan ersättas med enbart kryddpeppar.

4 portioner kycklingwallenbergare

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 500 g kycklingfärs
  • 3 äggulor
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 dl ströbröd, siktat, till panering
  • 2 krm fyra kryddor epiche riche
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Tillbehör: 200 gram smör, skirat och brynt
  • 16 kokta potatisar mosade
  • 100 gram smör till potatismos
  • 2 dl mjölk
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 250 gram gröna ärtor, brysselkål, smörstekta sockerärtor, haricots verts eller valfri grönsak
  • 2 dl rårörda lingon eller lingonsylt

Tillagning

  1. Förbered potatis: skala, dela och koka potatis till moset.
  2. Smält och skira smöret i en kastrull och sätt åt sedan sidan.
  3. Se till så att alla ingredienser är kalla.
  4. Sätt ugnen på 175 grader.
  5. Hacka färsen lite extra på en skärbräda för hand. Lägg i en stor bunke eller mixer.
  6. Knäck ägg och dela upp i vitor och gulor. Du kan spara vitorna i kylen till annat ex. maränger eller omelett med lite fler hela ägg i.
  7. Tillsätt äggulorna till färsen. Rör ut eller mixa ut äggulorna i färsen.
  8. Tillsätt salt, vitpeppar och ev. fyra kryddor (alternativt ersätt med lite kryddpeppar).
  9. Tillsätt lite grädde i taget under kraftig vispning eller mixning. Smeten ska vara jämn och lös men fast nog att forma till biffar. Blir den för lös så blir wallenbergarna svåra att steka så ev. behöver du ej alla grädde. Rör eller mixa inte för länge.
  10. Hit kan du förbereda wallenbergssmeten och förvara i kylen om du önskar.
  11. Sprit ut ströbröd på en tallrik.
  12. Skira smöret i en liten kastrull.
  13. Värm en stekpanna och ta i någon msk av det skirade smöret. Stek gärna ett smakprov av wallenbergssmeten och smaka av med salt och peppar.
  14. Dags att steka wallenbergarna: Dela upp smeten i fyra delar. Smörj händerna med lite olja så fastnar inte smeten i händerna och den blir lättare att forma. Forma runda burgare eller plättar ca 2 cm cm tjocka. Strö över ett lager ströbröd vänd och strö över ströbröd på andra sidan.
  15. Värm en stekpanna och bryn wallenbergarna i 2-3 msk skirat smör på båda sidorna några minuter. Var försiktig när du vänder dem. Du kan forma ihop dem lite med stekspaden så att de blir runda och fina.
  16. Sätt sedan in stekpannan i ugnen eller lägg över Wallenbergarna på en ugnsplåt.
  17. Låt Wallenbergarna steka färdigt i ca 20 minuter i mitten av ugnen.
  18. Gör under tiden potatismoset genom att hälla av potatisen, stöta den med en potatisstöt, blanda i smör, mjölk (ha moset på plattan så att mjölken och moset blir varmt) samt smaka av med salt och vitpeppar.
  19. Koka upp de gröna ärtorna eller värm dem i mikron.
  20. Servera kycklingwallenbergarna med potatismoset, kokta gröna ärter, skeda över skirat smör samt servera rårörda lingon eller lingonsylt till.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer