Chokladmousse med riktig fin mörk choklad

Introduktion och förberedelse

Chokladmousse med riktig mörk fin choklad med runt 70% kakao ex. Valrhona, Amedei, Michel Cluizel eller Lindt.

Serveringförslag

  • God till efterrätt och dessert - gärna med lite färska bär som hallon och/eller delade jordgubbar.
  • Kan även serveras till buffé i mindre formar eller glas. Samt garneras med några bär på toppen samt lite hyvlad vit choklad.
  • Chokladmoussen kan också användas till fyllning av chokladformar, petits choux, moussetårta och mycket annat.

Garnering

Moussen kan du garnera med valfria saker du gillar för att den ska se festligare ut.

  • Strö över garnering som riven vit, mörk- eller mjölkchoklad; kakaopulver, strössel, rostade mandelspån, hackade hasselnötter, minimarshmallows och/eller florsocker.
  • Skeda på eller spritsa en klick vispad grädde.
  • Sätt ner ett glassrån, toscaflarn, Oreo eller den kaka du gillar. Du kan även smula över samma slags kakor eller cookies, havrekakor, mandelmusslor eller finska pinnar.
  • Grilla en marschmallow på ett litet träspett med en gasbrännare och toppa med.
  • Servera med bär eller frukt som rensade delade jordgubbar, halverade passionsfrukter, färska hallon eller hallonsylt, blåbär eller färsk ananas i stavar.
  • Sätt dit ett grönt blad av citronmeliss eller mynta.
  • Överkurs är att toppa med kanderade nötter, sockerglas eller gör chokladdekor av smält tempererad choklad som spritsade mönster, chokladplattor, chokladcylindrar, chokladfjädrar osv.

Val av choklad

  • Välj gärna choklad av högre kvalitet 60-70% kakao ex. Valrhona, Amedei, Michel Cluizel eller Lindt.
  • Man kan ta hälften fin 70% choklad och hälften mjölkchoklad om man önskar.
  • Vidare går det bra med chokladknappar 50-70% - Valrhona har fina chokladknappar.
  • Eller hackad choklad av valfri sort.

Val av form

  • Jag tog 5 pillivuyt ramekin portionsformar och fyllde med ca 1 dl i varje.
  • Man kan även fylla chokladmoussen i låga glas eller drinkglas som martini eller champagnekupor.
  • Du kan också kyla chokladmoussen i en stor skål och sedan skeda eller ägga upp den på kalla tallrikar vid servering.

Vintips

Till chokladmousse passar lagrad Port, söt sherry, Commanderia eller franska Vin-Doux-Naturel gjort på muscatdruvan, ex Beaumes-de-Venice från Rhônedalen.

5 portioner chokladmousse, ca 5,5 dl chokladmousse

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 15 min

Ingredienser

  • 1 ägg
  • 2 äggulor
  • 150 gram mörk fin choklad runt 70%
  • 0,5 dl strösocker eller honung
  • 2,5 dl vispgrädde

Tillagning

  1. Vispa grädden löst.
  2. I en annan skål vispar du ägg och socker fluffigt i 2 minuter.
  3. Bryt chokladen i en skål och smält i micro eller över vattenbad.
  4. Ta ut och rör då och då med en slickepott.
  5. Rör ner äggsmeten i chokladen samt efter det vänder du ner grädden.
  6. Kyl moussen i skålen eller fördela chokladmoussen i portionsskålar.
  7. Ställ i kylen på en bricka och täck över med gladplast.
  8. Efter ca 2 timmar så har den stelnat och kan serveras.
  9. Kan förberedas i god tid och förvaras några dagar i kylen.
  10. Förslag är att servera chokladmussen med bär eller frukt enligt ovan samt att pudra över kakao samt florsocker, ev. vispad grädde, rån, flagad rostad mandel samt ev. lägga på en kvist citronmeliss.
E-mail
Medel: 4.2 (53 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 310 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-06-17