Tomatsås med sardeller

En vegetarisk pastasås som passar till valfri pasta som ex. spagetti eller använd till annat som tomatsås.
Sardellerna smakar inte direkt fisk i tomatsåsen utan tillför sälta och smak av Umami - en smakhöjning av tomatsåsen.

4 portioner tomatsås med sardeller

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • ca 10 sardellfiléer i olja, en halv glasburk
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 1 morot
  • 2 burkar krossade eller passerade tomater
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk basilika
  • 0,5 tsk rosmarin
  • 1 krm timjan
  • 1 tsk socker
  • 2 tsk vinäger
  • 4 msk kapris

Tillagning

  1. Skala och hacka lök fint samt pressa vitlök.
  2. Hacka sardeller. Häll några msk olja från sardellerna i en panna.
  3. Tillsätt lök, vitlök, sardeller och chiliflakes samt någon msk olivolja.
  4. Fräs i några minuter och rör då och då.
  5. Skala och riv morot samt tillsätt den.
  6. Tillsätt tomater, oregano, basilika, rosmarin, timjan, socker och vinäger.
  7. Låt tomatsåsen koka minst 20 minuter under lock. Rör då och då. Gärna upp mot en halvtimme till en timme. Desto längre den får koka desto godare blir den. Kokar du den längre kan den behöva spädas med någon dl vatten så den ej kokar torrt.
  8. Smaka av tomatsåsen med kapris, salt, peppar, socker och vinäger innan servering.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer