Teriyakilax med vaxbönor

Teriyakilax med vaxbönor och jasminris. Gott och nyttigt med lax. Istället för vaxbönor kan du ta brytbönor, haricots verts, paprika i olika färger, spenat, broccoli eller annan grönsak efter smak.
Räkna en bit laxfilé per portion på runt 120-150 gram.

4 portioner teriyakilax med vaxbönor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 600 gram laxfilé
  • 4 port jasminrisl
  • Teriyakisås: 0,5 dl socker
  • 3 dl ljus japansk soja, förslagvis Kikkoman
  • 0,5 dl mirin, japanskt risvin
  • 1 msk maizena
  • 0,5 dl vatten
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • Vaxbönor: 300 gram vaxbönor
  • 0,5 dl ljus soja, ex. Kikkoman
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar
  • 1 msk smör
  • 4 tomater (valfritt)

Tillagning

  1. Skölj och koka ris enligt paket.
  2. Sätt på ugnen 200 grader om du önskar ugnsteka laxen. Laxen kan också stekas eller grillas.
  3. Teriaykisås: blanda socker och soja samt ev. risvin i en kastrull och koka upp under omrörning.
  4. Rör ut maizenan med kallt vatten och rör i teriyakisåsen under omrörning till önskad tjocklek.
  5. Smaka av teriyakisåsen med salt och peppar.
  6. Lägg upp fisken på en tallrik och skeda över några skedar sås. Vänd runt så att såsen hamnar runt om.
  7. Förbered vaxbönor: skölj och rensa vaxbönorna. Om du vill kan du snoppa dem men jag tycker det går bra att koka dem hela och sedan ev. skära bort träigt blomfäste när man äter.
  8. Sätt en kastrull på spisen och koka upp 1 dl vatten.
  9. Tillsätt vaxbönorna och salt, skaka om och koka vaxbönorna i 5 minuter under lock tills bönorna är mjuka men ända har tuggmotstånd.
  10. Tillsätt soja, vitlök, sesamolja, salt, peppar och ev. smör eller olivolja (valfritt) samt vänd runt vaxbönorna.
  11. Lägg upp vaxbönorna på fat och servera.
  12. Laga laxen: steker du laxen i ugn så lägger du laxen på ett ugnsfast fat och lagar dem i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills fisken flagar sig när du skär i den. Grillar eller steker du fisken gör du det med skinnsidan ner först ca 10 minuter och sedan vänder du och grillar klart toppen i några minuter till fin färg.
  13. Skölj och tärna grovt tomaterna.
  14. Servera laxen med teriyakisåsen vid sidan och pensla gärna över lite vid serveringen. Servera även kokt ris, bönor och tomater till såklart.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer