Lax med Teriyakisås

Laxfiléer marinerade i Teriyakisås. Kan stekas, grillas eller ugnsstekas.
Teriyakisås är en japansk söt sås med soja som ger mycket god smak åt stekt och grillad fisk, kyckling, kött eller grönsaker.
Till lax med Teriyakisås passar ex. kokt japanskt ris samt gärna grönsaker som kokta eller wokade vaxbönor, champinjoner, purjolök samt paprika. Eller valfria asiatiska wokgrönsaker.
Du kan garnera laxen med finstrimlad purjolök eller salladslök. Rostade sesamfrön passar också att strö över.
Räkna 6 portionsbitar laxfilé på 130-150 gram utan skinn. Finns färsk fin laxsida i fiskdisken - be dem portionera den vet jag. Ett annat alternativ är fryst portionsförpackad lax som du tinar över natten eller någon timme i kallt vatten. Köp helst MSC-märkt lax.

6 portioner lax med Teriyakisås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 800 gram laxfilé
  • Teriyakisås: 0,5 dl socker
  • 3 dl ljus japansk soja, förslagvis Kikkoman
  • 1 dl mirin japanskt risvin
  • 1 msk maizena
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt på ugnen 200 grader om du önskar ugnssteka laxen. Laxen kan också stekas eller grillas.
  2. Börja koka ris om du vill ha det till.
  3. Teriaykisås: blanda socker och soja samt ev. risvin i en kastrull och koka upp under omrörning.
  4. Rör ut maizenan med kallt vatten och rör i teriyakisåsen under omrörning till önskad tjocklek.
  5. Smaka av teriyakisåsen med salt och peppar.
  6. Lägg upp fisken på en tallrik och skeda över några skedar sås. Vänd runt.
  7. Steker du laxen i ugn så lägger du laxen på ett ugnsfast fat och lagar dem i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills fisken flagar sig när du skär i den. Grillar eller steker du fisken gör du det med skinnsidan ner först ca 10 minuter och sedan vänder du och grillar klart toppen i några minuter till fin färg.
  8. Servera laxen med teriyakisåsen vid sidan och pensla gärna över lite vid serveringen.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer