Lax med Teriyakisås

Introduktion och förberedelse

Laxfiléer marinerade i Teriyakisås. Kan stekas, grillas eller ugnsstekas.

Teriyakisås är en japansk söt sås med soja som ger mycket god smak åt stekt och grillad fisk, kyckling, kött eller grönsaker.

Serveringsförslag

  • Till lax med Teriyakisås passar ex. kokt japanskt ris eller råris.
  • Vidare är det gott med grönsaker som kokta eller wokade vaxbönor, champinjoner, purjolök samt paprika. Eller valfria asiatiska wokgrönsaker.
  • Du kan garnera laxen med finstrimlad purjolök eller salladslök. Rostade sesamfrön passar också att strö över.

Inköp av lax

Finns färsk fin laxsida i fiskdisken - be dem portionera den vet jag. Räkna 6 portionsbitar laxfilé på 130-150 gram utan skinn.

Ett annat alternativ är fryst portionsförpackad lax som du tinar över natten eller någon timme i kallt vatten. Köp helst MSC-märkt lax.

6 portioner lax med Teriyakisås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 800 gram laxfilé eller 6 portionsbitar laxfilé på 130-150 gram utan skinn
  • Teriyakisås: 0,5 dl socker
  • 3 dl ljus japansk soja, förslagvis Kikkoman
  • 1 dl mirin japanskt risvin
  • 1 msk maizena
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt på ugnen 200 grader om du önskar ugnssteka laxen. Laxen kan också stekas eller grillas.
  2. Börja koka ris om du vill ha det till.
  3. Teriaykisås: blanda socker och soja samt ev. risvin i en kastrull och koka upp under omrörning.
  4. Rör ut maizenan med kallt vatten och rör i teriyakisåsen under omrörning till önskad tjocklek.
  5. Smaka av teriyakisåsen med salt och peppar.
  6. Lägg upp fisken på en tallrik och skeda över några skedar sås. Vänd runt.
  7. Steker du laxen i ugn så lägger du laxen på ett ugnsfast fat och lagar dem i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills fisken flagar sig när du skär i den. Grillar eller steker du fisken gör du det med skinnsidan ner först ca 10 minuter och sedan vänder du och grillar klart toppen i några minuter till fin färg.
  8. Servera laxen med teriyakisåsen vid sidan och pensla gärna över lite vid serveringen.
E-mail
Medel: 3 (13 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 321 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-02-24