Vegansk svampsås

Vegansk svampsås med skogschampinjon och Oatly havregrädde. God som tillbehör eller pastasås. Svampsåsen är även vegetarisk såklart.
Istället för Oatly havreprodukter kan du ta sojagrädde. Du kan också byta ut salladslöken mot purjolök eller ett knippe bladpersilja och blanda i pastan mot slutet.
Svampsåsen blir också god med vanliga champinjoner eller annan god matsvamp.

4 portioner vegansk svampsås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 600 gram skogschampinjoner eller portabello
  • 3 klyftor vitlök
  • 0,5 gul lök
  • 4 msk olivolja
  • 2 msk vetemjöl
  • 5 dl Imat "som matlagningsgrädde" (Oatly)
  • 3 msk ljus japansk soja
  • 0,5 tärning grönsaksbuljong
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 knippe salladslök
  • 2 dl Imat fraiche (Oatly)

Tillagning

  1. Skala och hacka lök samt pressa vitlök i en stor kastrull.
  2. Tillsätt olivolja och stek på låg värme.
  3. Rensa samt skölj svampen. Skär större svampar i bitar. Små svampar kan du behålla hela eller halvera.
  4. Tillsätt svampen till löken och stek några minuter till. Rör då och då.
  5. Pudra över vetemjölet samt rör ut det.
  6. Rör i Imat "som matlagningsgrädde" samt tillsätt soja, grönsaksbuljong och svartpeppar. Låt koka ihop minst 5 minuter.
  7. Skölj och strimla salladslöken samt tillsätt den.
  8. Rör i Imat fraiche samt smaka av svampsåsen med soja, salt och peppar. Värm upp.
  9. Den veganska svampsåsen är klar att serveras.
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer