Stuvad vitkål eller spetskål

Kokt strimlad kål stuvad i vit sås sk Bechamelsås. Det blir också gott att stuva annan kål som savoykål, rödkål eller grönkål.
Gott och billigt som sås och grönsak i ett.
Passar till stekt falukork, korv, fårfiol, köttbullar, isterband eller att gratinera med riven ost till kålgratäng.

4 portioner stuvad vitkål eller spetskål

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 500 gram vitkål eller septskål
  • 3 msk smör
  • 4 msk vetemjöl
  • 4 dl mjölk, standard
  • 3 msk grädde
  • 2 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar

Tillagning

  1. Stuvning: fräs smöret i en såskastrull.
  2. Pudra över mjölet och rör ut det med en visp.
  3. Tillsätt lite mjölk i taget under vispning så att klumpar försvinner.
  4. Låt såsen koka på låg värme i 10 minuter medan du förbereder kålen. Rör då och då så att den inte bränns. Smaka av såsen med lite grädde, salt och peppar.
  5. Koka upp 3 dl vatten i en kastrull med 0,5 tsk salt.
  6. Skär kålen i klyftor och skär bort rotfästet. Strimla kålen.
  7. Koka kålen mjuk i ca 10 minuter. Häll av och vänd ner i stuvningen.
  8. Stuvad kål är klart att servera.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer