Kokta och marinerade skärbönor

Kokta och marinerade skärbönor med olivolja, vitlök, rödlök och balsamvinäger. Blir också gott med vaxbönor, haricots verts eller bondbönor.
Gott och enkelt att laga på färska eller frysta skärbönor. Vaxbönor och haricots verts kokar du i ca 5 minuter. Använder du bondbönor så skalar du dem innan, släger skalet och kokar endast bönorna i 15 minuter.

4 portioner kokta och marinerade skärbönor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 300 gram skärbönor
  • 1 tsk salt
  • 0,5 rödlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 msk olivolja
  • 4 msk balsamvinäger
  • 0,5 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Rensa och skölj skärbönorna. Skär ev. bort någon halv cm på ändarna.
  2. Koka upp vatten med 0,5 tsk salt i en kastrull.
  3. Skär bönorna i förslagsvis tre delar eller ännu mindre ned till ca 2 cm breda bitar.
  4. Koka dem mjuka i ca 8 minuter.
  5. Skala och hacka rödlöken samt skala och pressa vitlöken i en stekpanna eller wok.
  6. Tillsätt olivoljan och fräs löken några minuter utan att bränna dem.
  7. Häll av och skölj skärbönorna med kallt vatten.
  8. Vänd i dem i lökblandningen och vänd runt.
  9. Tillsätt någon krm salt och balsamvinägern.
  10. Vänd runt och smaka av med salt och peppar.
  11. Servera skärbönorna varma på fat eller i skål.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer