Spontansallad med bacon och ägg

En blandad sallad med bacon, ägg, grönsallad, kidneybönor, paprika, bönor, lök, majs och tomater i vinäger och olivolja smaksatt med lite chili.
Du kan ta andra och laga din egen spontansallad ex. med andra bönor, tärnad ost, skinka, kassler, grillad kyckling, rivna morötter, rivna betor, kokt bulgur, kokt vete, groddar, babyspenat, riven rotselleri, rostade nötter som valnötter, solrosfrön, frukt som tärnat äpple, päron, ädelost osv efter tycke och blanda din egen spontansallad.
Vill du ha en vegetarisk sallad kan du ersätta baconet och ägg med soltorkad tomat samt tofu eller tärnad ost.
En god och nyttig sallad som passar som egen rätt till lunch eller lätt middag eller som tillbehör. Gi- och LCHF-anpassad (skippa ev. majsen). Tack Björn som GI-bantar.

6 portioner blandsallad med bacon

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1 paket bacon
  • 4 ägg
  • 150 gram blandad grönsallad
  • 1 röd paprika
  • 1 dl hackad purjolök eller rödlök
  • 10 cocktailtomater eller 2 tomater
  • 10 cm gurka
  • 1 burk kokta bönor ex. kidneybönor
  • 1 liten burk majs
  • 3 msk vinäger som vit- röd- eller balsamvinäger
  • 3 msk olivolja
  • 1 krm chiliflakes (valfritt)

Tillagning

  1. Lägg äggen äggen i en kastrull och täck med kallt vatten. Koka upp och ta tiden från att det kokar ca 7 minuter så blir de hårdkokta. Häll av och skölj sedan i kallt vatten. Förbered resten under tiden.
  2. Strimla bacon.
  3. Stek bacon knaprigt i en panna. Häll ev. av fettet och låt sedan svalna.
  4. Förbered under tiden sallad: Skölj salladen och lägg i en stor skål.
  5. Skölj paprika och tärna den.
  6. Skölj, skala och strimla löken.
  7. Skölj och skiva tomater.
  8. Skölj och skiva gurka.
  9. Blanda alla grönsaker med salladen.
  10. Skölj bönor och blanda i dem.
  11. Skölj majsen och blanda i den.
  12. Blanda alla grönsaker med vinäger, olivolja samt chiliflakes.
  13. Skala äggen och dela i klyftor.
  14. Servera salladen med bacon och ägg på toppen. Du kan ev. salt och peppra salladen något. Gärna med lite flingsalt och nymald svartpeppar.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer