Snabbsaltade gurkor

Snabbsaltade gurkor med lag du ej behöver koka. Till snabbt saltade gurkor ska du välja salt utan jod (som ger bäsk smak) - ej heller mineralsalt.
Lägg gärna gurkorna i salt först några timmar eller över natten så blir dina hemgjorda snabbsaltade gurkor mycket knapriga.
Räkna ca 15 stycken runt 10 cm långa Västeråsgurkor.
Vill du vara på säkra sidan att gurkorna ska hålla länge kan du tillsätta natriumbensoat (konserveringsmedel) enligt paket.
Tidsangivelserna stämmer ej men räkna att det tar någon vecka innan gurkorna blivit riktigt goda.
Gurkorna blir extra knapriga om du lägger dem över natten eller runt 10 timmar blandat med 0,5 dl salt i en bunke. Skölj sedan bort saltet från gurkorna.
Sterilisera gärna burkarna innan i kokande vatten eller i ugnen i 110 grader 10 minuter.

1 kg Västeråsgurkor

  • Förberedelse: 59 min
  • Tillagning: 4 dagar 3 tim
  • Klart på: 4 dagar 3 tim 59 min

Ingredienser

  • 1 kg Västeråsgurkor
  • 10 dillkronor
  • 20 blad av svarta vinbär eller körsbär (valfritt)
  • 100 gram pepparrot
  • 1 liter vatten
  • 2 tsk socker
  • 2 msk ättiksprit (12 %)
  • 0,5 dl salt

Tillagning

  1. Blanda lagen av vatten, salt, socker samt ättiksprit. Låt stå tills socker och salt löst sig. Rör då och då.
  2. Rensa, skölj och borsta västeråsgurkorna.
  3. Stick ca 3 hål i varje gurka med en potatissticka eller grov nål.
  4. Skala och tärna pepparroten i små kuber.
  5. Varva gurkorna i en stor väl rengjord glasburk eller flera små upp till ca 2 cm från kanten. Är gurkorna för stora för burken så kan du skära dem i halvor eller grova bitar.
  6. Toppa med några tärningar pepparrot, blad och dillkronor. Toppa burkarna med lagen och se till så att vätskan täcker ända upp till kanten (och över gurkorna) och sätt sedan på locket. Gör annars lite mer saltlag.
  7. Låt gurkorna stå och mogna i svalt i en vecka. Gärna i kylen.
  8. Snabbsaltade gurkor håller några månader svalt och mörkt.
  9. Öppnad burk snabbsaltade gurkor förvarar du i kylen.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer