Snabbsaltade gurkor

Snabbsaltade gurkor med lag du ej behöver koka. Till snabbt saltade gurkor ska du välja salt utan jod (som ger bäsk smak) - ej heller mineralsalt.
Lägg gärna gurkorna i salt först några timmar eller över natten så blir dina hemgjorda snabbsaltade gurkor mycket knapriga.
Räkna ca 15 stycken runt 10 cm långa Västeråsgurkor.
Vill du vara på säkra sidan att gurkorna ska hålla länge kan du tillsätta natriumbensoat (konserveringsmedel) enligt paket.
Tidsangivelserna stämmer ej men räkna att det tar någon vecka innan gurkorna blivit riktigt goda.
Gurkorna blir extra knapriga om du lägger dem över natten eller runt 10 timmar blandat med 0,5 dl salt i en bunke. Skölj sedan bort saltet från gurkorna.
Sterilisera gärna burkarna innan i kokande vatten eller i ugnen i 110 grader 10 minuter.

1 kg Västeråsgurkor

  • Förberedelse: 59 min
  • Tillagning: 4 dagar 3 tim
  • Klart på: 4 dagar 3 tim 59 min

Ingredienser

  • 1 kg Västeråsgurkor
  • 10 dillkronor
  • 20 blad av svarta vinbär eller körsbär (valfritt)
  • 100 gram pepparrot
  • 1 liter vatten
  • 2 tsk socker
  • 2 msk ättiksprit (12 %)
  • 0,5 dl salt

Tillagning

  1. Blanda lagen av vatten, salt, socker samt ättiksprit. Låt stå tills socker och salt löst sig. Rör då och då.
  2. Rensa, skölj och borsta västeråsgurkorna.
  3. Stick ca 3 hål i varje gurka med en potatissticka eller grov nål.
  4. Skala och tärna pepparroten i små kuber.
  5. Varva gurkorna i en stor väl rengjord glasburk eller flera små upp till ca 2 cm från kanten. Är gurkorna för stora för burken så kan du skära dem i halvor eller grova bitar.
  6. Toppa med några tärningar pepparrot, blad och dillkronor. Toppa burkarna med lagen och se till så att vätskan täcker ända upp till kanten (och över gurkorna) och sätt sedan på locket. Gör annars lite mer saltlag.
  7. Låt gurkorna stå och mogna i svalt i en vecka. Gärna i kylen.
  8. Snabbsaltade gurkor håller några månader svalt och mörkt.
  9. Öppnad burk snabbsaltade gurkor förvarar du i kylen.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer