Slånbärsjuice

Slånbärsjuice kan du laga av slånbär du plockar själv. Inget socker tillsätts. Du får en fräsch, syrligt frisk juice som som bara måste vara nyttig. Lite som tranbärsjuice. Passa på när slånbären är mogna på tidig höst. Det tar några dagar men jobbet är bara att koka upp och laka ur bären en gång om dagen. 

Slån - som bären växer på - kan man plocka upp till mitten av Småland. Slånbär smakar mindre kärvt om du plockar slånbären efter första frosten på tidig höst. Eller plocka dem samt lägg dem i frysen över natten. Det är dock ej nödvändigt att frysa dem utan går fint att använda dem ändå. 

Valfritt är att röra i lite socker om du vill. Vidare kan du mixa och blanda slånbärsjuicen med andra ingredienser som banan (för sötma), melon, blåbär, jordgubbar, spenat, kvarg, blötlagda chiafrön och apelsinjuice.  

1,2 liter slånbärsjuice

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 4 dagar
  • Klart på: 4 dagar 15 min

Ingredienser

  • 2 liter mogna slånbär, frysta en gång eller frostbitna
  • 1,5-2 liter vatten

Tillagning

  1. Rensa bären och skölj dem. Lägg i en bunke, stor burk eller skål som kan täckas med lock, tallrik eller fat samt stor nog att rymma bär och vatten.
  2. DAG 1: Koka upp vatten och häll det över slånbären. Se till att vattnet täcker slånbären helt - koka annars mer vatten. Låt stå svalna. Täck över och låt stå svalt över natten.
  3. DAG 2: Nästa dag silar du av vattnet (juicen) från bären ner i en kastrull. Koka sedan upp vattnet (juicen) och häll tillbaka det över slånbären. Se till att vattnet täcker slånbären helt - koka annars mer vatten. Låt stå att svalna. Täck över och låt stå svalt över natten.
  4. DAG 3: samma igen - sila av vattnet (juicen) från bären ner i en kastrull. Koka sedan upp vattnet (juicen) och häll tillbaka det över slånbären. Se till att vattnet täcker slånbären helt - koka annars mer vatten. Låt stå att svalna. Täck över och låt stå svalt över natten.
  5. DAG 4: Sila av juicen från bären. Häll upp på kanna eller flaskor. Nu kan du dricka juicen. Håller i kylen några dagar.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer