Slånbärsjuice

Slånbärsjuice kan du laga av slånbär du plockar själv. Inget socker tillsätts. Du får en fräsch, syrligt frisk juice som som bara måste vara nyttig. Lite som tranbärsjuice. Passa på när slånbären är mogna på tidig höst. Det tar några dagar men jobbet är bara att koka upp och laka ur bären en gång om dagen. 

Slån - som bären växer på - kan man plocka upp till mitten av Småland. Slånbär smakar mindre kärvt om du plockar slånbären efter första frosten på tidig höst. Eller plocka dem samt lägg dem i frysen över natten. Det är dock ej nödvändigt att frysa dem utan går fint att använda dem ändå. 

Valfritt är att röra i lite socker om du vill. Vidare kan du mixa och blanda slånbärsjuicen med andra ingredienser som banan (för sötma), melon, blåbär, jordgubbar, spenat, kvarg, blötlagda chiafrön och apelsinjuice.  

1,2 liter slånbärsjuice

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 4 dagar
  • Klart på: 4 dagar 15 min

Ingredienser

  • 2 liter mogna slånbär, frysta en gång eller frostbitna
  • 1,5-2 liter vatten

Tillagning

  1. Rensa bären och skölj dem. Lägg i en bunke, stor burk eller skål som kan täckas med lock, tallrik eller fat samt stor nog att rymma bär och vatten.
  2. DAG 1: Koka upp vatten och häll det över slånbären. Se till att vattnet täcker slånbären helt - koka annars mer vatten. Låt stå svalna. Täck över och låt stå svalt över natten.
  3. DAG 2: Nästa dag silar du av vattnet (juicen) från bären ner i en kastrull. Koka sedan upp vattnet (juicen) och häll tillbaka det över slånbären. Se till att vattnet täcker slånbären helt - koka annars mer vatten. Låt stå att svalna. Täck över och låt stå svalt över natten.
  4. DAG 3: samma igen - sila av vattnet (juicen) från bären ner i en kastrull. Koka sedan upp vattnet (juicen) och häll tillbaka det över slånbären. Se till att vattnet täcker slånbären helt - koka annars mer vatten. Låt stå att svalna. Täck över och låt stå svalt över natten.
  5. DAG 4: Sila av juicen från bären. Häll upp på kanna eller flaskor. Nu kan du dricka juicen. Håller i kylen några dagar.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer