Samosa Indiska grönsakspiroger

Samosa. Indiska grönsakspiroger. Piroger med fyllning av currykryddade grönsaker som friteras knapriga.
Servera ex. med frisk Raita - gurktärningar i yoghurt och mynta. Istället för att fritera pirogerna kan du ugnsbaka dem på 200 grader i ca 25 minuter.
Dubblera gärna satsen. Du kan också variera grönsaker och kryddor i fyllningen efter egen smak. Exempelvis ha i mer chili osv.
Du kan byta ut pirogdegen mot filodeg. Skär filodegsarket i 15 cm breda längder, lägg på en hög fyllning och vik ihop i trekanter.

10 samosa Indiska grönsakspiroger

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 4 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 2 tsk smält smör eller vegetabilisk olja
  • 1,5 msk naturell yoghurt
  • 1,4 dl vatten
  • Fritering: 1 liter vegetabilisk olja till fritering, ex. majsolja eller solrosolja
  • Fyllning: 4 potatisar av fast sort
  • 0,5 blomkålshuvud
  • 1 dl gröna ärter
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk vegetabilisk olja
  • 2 msk garam masala, medelstark curry
  • 1 bit färsk ingefära, typ en tumme
  • 1 röd chilifrukt
  • 3 msk färsk koriander (valfritt)
  • 3 msk hackad bladpersilja (valfritt)
  • 0,5 tsk salt

Tillagning

  1. Blanda pirogdegen av vetemjöl, salt, smör eller olja samt yoghurt och vatten i en skål till en fast deg. Tillsätt ev. lite mer vetemjöl.
  2. Knåda degen i 10 minuter i maskin eller 15 minuter för hand.
  3. Låt pirogdegen vila i kylen i en halvtimme.
  4. Gör under tiden fyllningen.
  5. Skala och skär potatis i tärningar ca 0,5x0,5 cm stora.
  6. Rensa och skär blomkål i mindre buketter.
  7. Mikra grönsakerna övertäckta i en skål med lite vatten eller ångkoka potatistärningar, blomkålsbuketter samt ärtor i 5 minuter. Ställ åt sidan att svalna.
  8. Skala och hacka lök samt vitlök.
  9. Skala och riv ingefäran. Dela chilifrukterna och rensa ur fröna samt hacka dem fint.
  10. Hetta upp en stor panna eller wok med lite olja i botten.
  11. Tillsätt garam masala (curry), vitlök, lök, hackad chili och stek runt.
  12. Tillsätt grönsakerna och rör runt.
  13. Smaka av med salt och vitpeppar.
  14. Ställ fyllningen åt sidan att svalna.
  15. Dags att fylla pirogerna.
  16. Dela degen i fem bitar på mjölat bakbord.
  17. Tryck ut en degbit i taget till en rundel på ca 15 cm diameter.
  18. Dela rundeln på mitten med en kniv eller degskrapa.
  19. Fukta den raka kanten med vatten med fingret.
  20. Ta upp den och vik den på mitten till en strut. Pressa ihop kanterna försiktigt.
  21. Fyll struten med fyllning ca 2-3 msk fyllning.
  22. Fukta kanten upptill och vik ihop pirogdegen upptill så att det sluter tätt och blir en triangel. Exempelvis genom att överlappa degen lite med tummen och pekfingret eller använd gaffel att trycka ihop.
  23. Fylla alla 10 piroger på samma vis.
  24. Värm oljan till 170 grader.
  25. Fritera 2-3 piroger i taget tills de är gyllenbruna. Det tar några minuter per omgång. Lägg upp att rinna av på hushållspapper.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer