Glöggcheesecake med pepparkaksbotten

En kall cheesecake med både smet och gelé smaksatt med glögg på en botten av bakad smuldeg med pepparkakor och smör.
Garnera med valfria bär, kanelstång, citronmeliss, mynta, flagad choklad, tunna chokladtrianglar eller bitar, kokos, pudrad kanel eller annan garnering.
Använd alkoholfri glögg.

12 bitar glöggcheesecake med pepparkaksbotten

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim 35 min
  • Klart på: 1 tim 55 min

Ingredienser

  • 100 gram smör
  • 200 gram pepparkakor
  • 5 gelatinblad
  • 500 g naturell färskost som ex. Philadelphiaost
  • 2 lime
  • 0,5 dl glögg
  • 1,75 dl florsocker
  • 4 dl crème fraiche
  • Gelé: 5 blad gelatin
  • 1,5 dl glögg
  • 2 msk socker

Tillagning

  1. Botten: Sätt ugn på 175 grader.
  2. Smält smöret i en bunke eller kastrull.
  3. Krossa pepparkakorna i en påse eller bunke och tillsätt till smöret samt till en grynig blandning.
  4. Tryck ut pepparkaksblandningen i ett jämnt lager på botten samt upp ca 3 cm på kanterna i en springform (rund form cirka 25 cm), gärna med löstagbar botten.
  5. Baka botten i 10 minuter.
  6. Ta ut och låt svalna.
  7. Fyllning: Lägg gelatinbladen i lite kallt vatten ca 5 minuter.
  8. Riv skal av lime.
  9. Rör Philadelphiaosten mjuk och blanda den med limeskal, socker och crème fraiche.
  10. Vispa alltsammans pösigt med elvisp.
  11. Ta upp gelatinbladen och smält dem försiktigt på svag värme i en liten kastrull med glöggen.
  12. Vispa ner gelatin- och glöggblandningen i fyllningen och bred ut i formen.
  13. Låt glöggcheesecaken stå att stelna i kylen minst en timme.
  14. Gelé med glögg: värm glöggen tillsammans med socker i en kastrull och till ca 80 grader och rör i gelatinbladen tills de smält.
  15. Låt svalna till ca 40 grader och häll gelén över den kalla cheesecaken.
  16. Låt kanten på springformen sitta kvar så att inte gelén rinner över kanten på cheesecaken.
  17. Sätt in i kylen att stelna någon halvtimme.
  18. Garnera med valfria bär, kanelstång, citronmeliss, mynta, flagad choklad, tunna chokladtrianglar eller bitar, kokos, pudrad kanel eller annan garnering till servering.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer