Glöggpraliner

Hemgjorda glöggpraliner fyllda med chokladtryffel smaksatt med glögg och mörk choklad toppad med mandel. Tryfflar med glöggsmak. Glöggtryfflar. 

Du kan doppa tryffelbitarna i choklad, gjuta proffsiga praliner i formar som du fyller med tryffel eller fylla knäckformar. Pralinformar finns i välsorterade köksaffärer eller använd dubbla knäckformar. 

30 glöggpraliner

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim 20 min
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 300 g mörk blockchoklad
  • 1,5 dl glögg
  • 1,5 dl grädde
  • 0,4 dl honung
  • 200 g mörk fin choklad, 60-70 % typ Lindt till pralinskal
  • 30 skållade mandlar att garnera med

Tillagning

  1. Hacka chokladen och lägg i en bunke.
  2. Koka upp glögg med grädde och honung. Häll över chokladen och rör ihop den så att chokladen och grädden smälter ihop till en tryffel. Du kan också värma på chokladen lite i mikron om inte värmen i grädden räcker för att smälta chokladen.
  3. Temperera 200 g mörk choklad (sök instruktioner på Receptfavoriter.se) eller smält chokladen om du ej är så noga.
  4. Nu kan du göra olika tryfflar:
  5. För chokladdoppade tryfflar så häller du glöggtryffeln så att den är cirka 1-2 cm hög i ex. en avlång form klädd med gladplast. Låt stelna. Stjälp upp och skär ut små fyrkantiga tryfflar som du doppar med en gaffel i den tempererade chokladen och lägger upp på smörpapper. Garner ex. med en skållad mandel på varje.
  6. Vill du gjuta dina glöggpraliner så behöver du en eller flera pralinformar. De finns i välsorterad köksaffärer. Häll eller pensla chokladen i formarna när den är lagom smält, trögflytande för att täcka med ett tjockt lager. Låt stelna. Fyll en sprits med tryffelsmet och spritsa en klick glöggtryffel i varje pralinform. Låt stelna. Temperera ytterliggare lite choklad och stryk över ett lager trögflytande choklad som täcker botten på pralinerna ex. med degskrapa eller spatel. Låt stelna. Stjälp upp pralinerna.
  7. Glöggpraliner kan du också göra i knäckformar. Pensla dubbla knäckformar invändigt med ett tjockt lager trögflytande choklad. Låt stelna.
  8. Spritsa fyllningen till vackra noisetter i varje form och låt stelna.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer