Saffransglass glass med saffran

Saffransglass. En god hemgjord glass till dessert med smak av saffran. Saffransglass passar kanske bäst till jul men även som vanlig dessert.
Kan serveras med färska bär som hallon, blåbär, hjortron osv. Samt garneras med pepparkaka eller pepparkakssmulor.
Om du vill kan du laga glassen som en parfait genom att helt enkelt hälla glassmassan i en avlång brödform klädd med gladplast eller i portionsformar och frysa några timmar. Ta fram och tina i kylen någon timme innan servering.

1 liter saffransglass

  • Förberedelse: 5 tim
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 7 tim

Ingredienser

  • 6 dl grädde
  • 0,5 g saffran
  • 1 tsk brännvin
  • 1,5 dl socker
  • 6 äggulor
  • 1 blad gelatin

Tillagning

  1. Stöt saffran i en mortel. Blanda ev. med brännvin så får du ut mer smak av saffran (som löser sig i alkohol).
  2. Lägg gelatinblad i en skål med kallt vatten.
  3. Koka upp grädde med saffran under omrörning. Ta av från värmen.
  4. Vispa äggulorna med socker fluffigt i en stor skål.
  5. Vispa sedan ner den varma grädden i äggulorna.
  6. Häll tillbaka i kastrullen och värm försiktigt till 80 grader. Ta av från värmen.
  7. Rör i gelatinblad och låt de lösas upp.
  8. Häll upp i en bunke och låt svalna. Ställ att kallna i kylen i några timmar eller över natten så får glassen bäst smak.
  9. Kör glassmassan i glassmaskin eller gör glassen för hand.
  10. Servera glassen nygjord eller frys in den i en bunke till senare. Då stelnar den också mer om du önskar det.
  11. Hemgjord glass med två bunkar och is: Ta en stor rostfri bunke och fyll till hälften med is, vatten och några msk salt. Ställ sedan ner en något mindre rostfri bunke i is och saltvattnet (som nu håller ca -3 grader). Låt massan frysa runt kanterna i några minuter och rör då och då tills glassen stelnat.
  12. Du kan också göra glassen i frysen i en behållare som du tar fram och rör då och då.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer