Saffransglass glass med saffran

Saffransglass. En god hemgjord glass till dessert med smak av saffran. Saffransglass passar kanske bäst till jul men även som vanlig dessert.
Kan serveras med färska bär som hallon, blåbär, hjortron osv. Samt garneras med pepparkaka eller pepparkakssmulor.
Om du vill kan du laga glassen som en parfait genom att helt enkelt hälla glassmassan i en avlång brödform klädd med gladplast eller i portionsformar och frysa några timmar. Ta fram och tina i kylen någon timme innan servering.

1 liter saffransglass

  • Förberedelse: 5 tim
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 7 tim

Ingredienser

  • 6 dl grädde
  • 0,5 g saffran
  • 1 tsk brännvin
  • 1,5 dl socker
  • 6 äggulor
  • 1 blad gelatin

Tillagning

  1. Stöt saffran i en mortel. Blanda ev. med brännvin så får du ut mer smak av saffran (som löser sig i alkohol).
  2. Lägg gelatinblad i en skål med kallt vatten.
  3. Koka upp grädde med saffran under omrörning. Ta av från värmen.
  4. Vispa äggulorna med socker fluffigt i en stor skål.
  5. Vispa sedan ner den varma grädden i äggulorna.
  6. Häll tillbaka i kastrullen och värm försiktigt till 80 grader. Ta av från värmen.
  7. Rör i gelatinblad och låt de lösas upp.
  8. Häll upp i en bunke och låt svalna. Ställ att kallna i kylen i några timmar eller över natten så får glassen bäst smak.
  9. Kör glassmassan i glassmaskin eller gör glassen för hand.
  10. Servera glassen nygjord eller frys in den i en bunke till senare. Då stelnar den också mer om du önskar det.
  11. Hemgjord glass med två bunkar och is: Ta en stor rostfri bunke och fyll till hälften med is, vatten och några msk salt. Ställ sedan ner en något mindre rostfri bunke i is och saltvattnet (som nu håller ca -3 grader). Låt massan frysa runt kanterna i några minuter och rör då och då tills glassen stelnat.
  12. Du kan också göra glassen i frysen i en behållare som du tar fram och rör då och då.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer