Italienska maränger

Italienska maränger med sockerlag som blir extra spröda hembakta maränger. Maränger med ättika.
Marängsmeten till italienska maränger kan också användas till spröd hemgjord marängbotten.
På sommaren eller om det är hög luftfuktighet kan marängerna bli lite klibbiga men är goda ändå.

80 små eller 40 medelstora italienska maränger

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 1 tim 45 min
  • Klart på: 2 tim 15 min

Ingredienser

  • 2 1/2 dl strösocker
  • 3 msk vatten
  • 4 äggvitor
  • 1 krm ättika

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 125 grader. Använd gärna varmluftsugn.
  2. Blanda ihop socker och vatten i en kastrull och koka ihop samt rör tills sockret smält. Koka på medelvärme ihop sockerlagen till 120 grader. Använd termometer.
  3. Vispa äggvitorna i en stor bunke för hand eller med elvisp, först långsamt i någon minut sedan lite snabbare. Tillsätt ättika under tiden.
  4. Tillsätt sockerlagen i en tunn stråle under vispning.
  5. Fortsätt sedan att vispa marängsmeten långsamt i ca 5 minuter tills den blivit tjock och fast.
  6. Spritsa eller klicka ut små maränger på två plåtar med bakplåtspapper. Du kan också klicka ut maränger i bakformar. Du kan klicka ut små eller medelstora maränger.
  7. Baka marängerna i nedre delen av ugnen i ca 1 timme för små maränger och ytterligare en kvart för större. Slå av värmen och låt stå i 30 minuter i ugnen.
  8. Ta ut marängerna och lägg över pappret galler, lossa marängerna och låt svalna på ett galler. Förvara lufttätt.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer