Rostade rotfrukter med basilikaolja

Gott som tillbehör till det mesta. Rostade blandade rotfrukter smaksatta med olivolja och vacker grön basilikaolja. Basilikaoljan används att dekorera och ge extra smak. Den basilkaolja som blir över (receptet ger ca 3 dl) kan du spara i kylen till annat.

Andra rotfrukter som rotselleri, persiljerot, kålrot med mera passar också utmärkt att blanda med.

4 portioner rostade rotfrukter

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 10 medelstora fasta potatisar
  • 3 morötter
  • 3 palsternackor
  • 4 msk matolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 krm rosmarin eller timjan (valfritt)
  • 1,5 dl kallpressad olivolja
  • 0,5 kruka basilika

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skala potatisarna och dela dem i kuber (cirka 2x2 cm). Skala och skär morötter och palsternacka i stavar (cirka 1x3 cm).
  3. Lägg i en ugnsfast form och blanda med olja, salt, peppar och eventuellt kryddor.
  4. Rosta i ca 1 timme. Vänd runt dem två gånger utan att mosa sönder dem. Känn på dem så att de är mjuka.
  5. Basilikaolja: Koka upp en liter vatten i en kastrull. Plocka basilikan, fina stjälkar kan också användas. Lägg ner stjälkarna i det kokande vattnet först, någon minut senare bladen. Vänd runt och sleva upp i en skål med is och vatten eller kallt rinnande vatten. Då håller sig den ljusa gröna färgen. Sila av vattnet och mixa basilikan med oljan eller hacka basilikan för hand och blanda ihop. Smaka av med lite salt och peppar.
  6. Servera rotfrukterna ev. upplagda på fat och ringla några msk basilikaolja över och runt om.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer