Rönnbärsmarmelad

Introduktion och förberedelse

Rönnbärsmarmelad och äpple kokt med syltsocker smaksatt med några droppar äppelbrännvin.

Serveringsförslag

  • Passar som vanlig marmelad till macka, rostbröd, frukost, scones eller fika.
  • Passar även som tillbehör till husmanskost, vilt, julbord eller smörgåsbord.

Tips

Passa på att plocka rönnbär när första frosten slagit till. Eller plocka dem i Augusti - September och lägg i frysen att använda när du känner för det.

Varianter

Äppelbrännvin - calvados - är valfritt att ha i.

7 dl rönnbärsmarmelad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 250 gram rönnbär
  • 250 gram äpplen, 2 stycken - gärna röda
  • 1/2 dl vatten
  • 400 gram syltsocker
  • 1 msk äppelbrännvin som ex. calvados (valfritt)

Tillagning

  1. Rensa och skölj rönnbär. Frys in minst 1 dygn om du ej plockat frostnypna bär.
  2. Skölj, dela, kärna ur samt tärna äpplena.
  3. Lägg rönnbär och äpplen i en kastrull och tillsätt vattnet.
  4. Koka upp under omrörning.
  5. Låt koka under lock 5 minuter.
  6. Tillsätt socker, rör om och koka i 5 minuter.
  7. Tillsätt äppelbrännvin om du önskar det. Rör om.
  8. Fördela på rena burkar och kläm på locket. Låt svalna.
  9. Förvara i kylen.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 57 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-12-02