Rönnbärssaft

Koka egen rönnbärssaft på frostbitna rönnbär. Rönnbär ger en syrlig men aromatisk smak. Billigt blir det också om du hittar gratis rönnbär som växer lite här och där. Passa på att plocka rönnbär när första frosten slagit till. Eller plocka dem i Augusti - September samt frys dem.

Tips hur du kokar egen rönnbärssaft:
Av 4 liter rönnbär fick jag ut en liter råsaft. Sedan tillsätts 9 dl socker till varje liter råsaft. Vill du ha en mindre söt saft så kan du tillsätta ex. hälften av sockret - tänk då på att saften ej är lika hållbar. Man kan också tillsätta mer socker om du vill ha sötare saft - men det ska ju smaka rönnbär också. 

Ska du spara saften länge så tillsätt lite konserveringsmedel ex. Atamon, Melatin eller natriumbensoat. Förvara saften svalt och mörkt i kyl eller källare. Saften håller flera månader eller längre oöppnad. Öppnad burk flaska saft håller några dagar - en vecka i kylen - om du inte har extra konserveringsmedel i - då håller den längre. Glasflaskor kan du sterilisera genom att koka dem några minuter eller värma i ugnen på 125 grader i 10 minuter. Glöm ej att sterilisera kapsyler. Gör man detta håller rönnbärssaften längre. 

Lite utrustning som är bra när du lagar rönnbärssaft: 
Du behöver sil att hälla av rönnbärssaften i. Jag har en silställning som heter Saftsil Jonas). Jonas är billig och bra. Ett durkslag, silduk (linnehandduk eller kökshandduk) samt en bunke att samla upp saften funkar också bra. Du behöver saftflaskor att förvara saften i. Köp glasflaskor med kapsyl man spänner på eller använd vad du vill - ex. små petflaskor i plast. Begagnade rengjorda glasflaskor som läsk, sprit eller annat med någon form av kapsyl funkar utmärkt. 

 

1,8 liter rönnbärssaft

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 4 liter rönnbär
  • 1 liter vatten
  • 9 dl socker

Tillagning

  1. Skölj och rensa rönnbären. Frys rönnbären över natten. Har du plockat frostbitna rönnbär så behöver du ej det.
  2. Koka rönnbären med vatten i 30 minuter i en stor kastrull med lock på medelvärme. Mosa och rör ihop dem något med en slev.
  3. Häll rönnbären i en silduk och låt självrinna i ca 25 minuter. Tryck ut det sista ur silen. Gör rent saftkastrullen.
  4. Mät upp saften och tillsätt 9 dl socker per liter saft. Rör och koka i ca 5 minuter utan lock. Vill du ha konserveringsmedel i saften så tillsätter du det nu - 1 krm per liter saft brukar det vara. Tips är att först röra ut det i en liten omgång saft i ett glas och sedan röra ut i resten.
  5. Fördela rönnbärssaften i flaskor och sätt på kapsyl eller kork. Förvara svalt och mörkt.
  6. Vid servering så spädes saften dubbelt eller efter tycke med kallt vatten. Serveras kall. Gärna med massor av is i.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer