Rabarbersaft

Saft på rabarber blir kanongod saft. Vill du ha en hållbar saft som du ska spara länge så tillsätter du konserveringsmedel sk natriumbensoat.

Mängden socker är en smaksak men saften blir mer hållbar med mer socker speciellt om du inta har i konserveringsmedel. Vidare så späs saften med vatten vid serveringen till önskad sötma.

1 liter rabarbersaft

  • Förberedelse:
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 1 kilo rabarber eller 2 liter strimlad rabarber
  • 7 dl vatten
  • 5,5 dl strösocker per liter avrunnen saft från rabarbern
  • 1 krm natriumbensoat

Tillagning

  1. Koka upp vatten i en stor kastrull.
  2. Skölj, rensa och ansa rabarbern.
  3. Skär den i mindre bitar.
  4. Tillsätt rabarbern till vattnet och koka i 15 minuter.
  5. Sila och tryck ut all saft.
  6. Mät upp mängden rabarbersaft så att du kan beräkna mängden socker. Tillsätt till en kastrull. Tillsätt rabarbersaft.
  7. Koka rabarbersaften med sockret under omrörning i 5 minuter.
  8. Skumma saften.
  9. Ta lite saft i ett glas och rör ut natriumbensoat och blanda sedan ner den i resten av rabarbersaften.
  10. Häll upp rabarbersaften på rena, torra flaskor. Förslut dem.
  11. Späd rabarbersaften med vatten vid servering till önskad styrka ex. 4 gånger.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Fixa din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Läs mer om lussebak, recept och olika lussebullar

Om lussekatter, saffranskusar och lindebarn - samt givetvis recept samt tips på såväl klassiska lussebullar samt nya varianter. 

Läs mer