AKTUELLT FRÅN KOCKEN
gg, sill och lamm är klassiskt till påskbordet. Fyllda ägghalvor med rom är en av många varianter av...
Sök
Android

Rabarbersaft

Rabarbersaft Rabarbersaft. Saft på rabarber blir kanongod saft. Vill du ha en hållbar saft du ska spara länge så tillsätter du konserveringsmedel sk natriumbensoat.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.3 av 5 (Antal röster: 6)
1 liter rabarbersaft

Ingredienser:

  • 1 kilo rabarber
  • 7 dl vatten
  • 6 dl strösocker per liter avrunnen \\\\\\\"saft\\\\\\\" från rabarbern
  • ev 1 krm natriumbensoat

Tillagning:

  1. Koka upp vatten i en stor kastrull.
  2. Skölj, rensa och ansa rabarbern.
  3. Skär den i mindre bitar.
  4. Tillsätt rabarbern till vattnet och koka i 15 minuter.
  5. Sila och låt gärna självrinna i silduk 1 timme.
  6. Mät upp mängden rabarbersaft så att du kan beräkna mängden socker. Tillsätt till en kastrull. Tillsätt rabarbersaft.
  7. Koka rabarbersaften med sockret under omrörning i 5 minuter.
  8. Skumma saften.
  9. Ta lite saft i ett glas och rör ut natriumbensoat och blanda sedan ner den i resten av rabarbersaften.
  10. Häll upp rabarbersaften på rena, torra flaskor. Förslut dem.
  11. Späd rabarbersaften med vatten vid servering till önskad styrka ex. 4 gånger.


 

Fler recept ur samma kategori som Rabarbersaft:

Kallrörd hemgjord citronsaft
Kallrörd hemgjord citronsaft. God saft av citroner som rörs kall med socker och står över natten.
På bilden citronsaft innan den är silad.
Rödbetsjuice
Rödbetsjuice. Råsaft eller juice från råa rödbetor är mycket gott och nyttigt. Du behöver en råsaftcentrifug.
Gott är att smaksätta rödbetsjuicen med lite färsk ingefära. Håller sig i kylen.
Apelsinjuice
Apelsinjuice kan du pressa i juicepress eller köra i råsaftcentrifug.
Hemgjord apelsinjuice av mogna apelsiner blir mycket god och nyttig.
Se alla recept ur kategorin Övrig dryck
Röda vinbärssylt sylt på röda vinbär
Röda vinbärssylt. Hemgjord sylt på röda vinbär. Gott till rostmackan, dessert, pannkakor, creme caramel, ostbrickan samt desserter.
Rödavinbärssylt har en härlig sötsur smak och funkar bra till söta desserter som panna cotta, cheesecake mm.
Ta i natriumbensoat om du ska spara sylten och kommer att ha den öppen i kylen längre tid. Ska du äta sylten direkt skippar du konserveringsmedel. Du kan också använda syltsocker såklart.
Ska du ha sylten länge är det bra om du steriliserar glasburkarna med röda vinbärssylt genom att koka dem eller värma dem till 100 grader i ugnen. Inga fingrar sedan i sylten då blir den snabbt dålig.
Sylt på syltsocker
Sylt med syltsocker. Enkel, snabb och god hemgjord sylt gör du med syltsocker.
Att koka egen sylt med syltsocker är lätt då syltsockret har pektin (gör sylten tjock), citronsyra (för att pektinet ska fungera) samt kaliumsorbat för hållbarhet. Kaliumsorbat finns naturligt i bla rönnbär.
Du kan dubbla satsen till 2 kg bär eller frukt men öka inte mer utan gör en sats i taget.
Marmelad får du dubblar mängden socker.
Citrondricka citronsaft
Citrondricka eller citronsaft. God hemgjord dricka eller saft med citron.
Öppnad flaska citronsaft förvaras i kylen. Kyl saften när den är utblandad eller servera med is i.
Se alla recept ur kategorin Sylt, marmelad och saft

Gilla oss på Facebook