AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Nej, hallon är inget bär! Läs allt om hallon och få tips på de bästa hallonrecepten här....
Sök
Android

Rabarbersaft

Rabarbersaft Rabarbersaft. Saft på rabarber blir kanongod saft. Vill du ha en hållbar saft du ska spara länge så tillsätter du konserveringsmedel sk natriumbensoat.
Mängden socker är en smaksak men saften blir mer hållbar med mer socker speciellt om du har i konserveringsmedel.
Vidare så späs saften med vatten vid serveringen till önskad sötma.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.3 av 5 (Antal röster: 6)
ca 1 liter rabarbersaft
Förberedelse: 5 min
Tillagning: 30 min
Klart på: 35 min

Ingredienser:

  • 1 kilo rabarber (ca 2 liter strimlad rabarber)
  • 7 dl vatten
  • 5,5 dl strösocker per liter avrunnen saft från rabarbern
  • ev 1 krm natriumbensoat

Tillagning:

  1. Koka upp vatten i en stor kastrull.
  2. Skölj, rensa och ansa rabarbern.
  3. Skär den i mindre bitar.
  4. Tillsätt rabarbern till vattnet och koka i 15 minuter.
  5. Sila och tryck ut all saft.
  6. Mät upp mängden rabarbersaft så att du kan beräkna mängden socker. Tillsätt till en kastrull. Tillsätt rabarbersaft.
  7. Koka rabarbersaften med sockret under omrörning i 5 minuter.
  8. Skumma saften.
  9. Ta lite saft i ett glas och rör ut natriumbensoat och blanda sedan ner den i resten av rabarbersaften.
  10. Häll upp rabarbersaften på rena, torra flaskor. Förslut dem.
  11. Späd rabarbersaften med vatten vid servering till önskad styrka ex. 4 gånger.


 

Fler recept ur samma kategori som Rabarbersaft:

Tomatjuice
Tomatjuice. Hemgjord tomatjuice av hela tomater. God och nyttig som dryck, matlagning eller till drinkar som ex. Bloody Mary.
Du behöver en råsaftcentrifug eller en mixer och en sil.
Kallrörd hemgjord citronsaft
Kallrörd hemgjord citronsaft. God saft av citroner som rörs kall med socker och står över natten.
På bilden citronsaft innan den är silad.
Lingonsaft med saftkokare
Lingonsaft med saftkokare. Med saftkokare slipper du använda saftsil till lingonsaft. Saftkokaren ångar istället lingon blandade med socker, lingonen blir varma och avger sin lingonsaft ut genom en pip.
Se alla recept ur kategorin Övrig dryck
Krusbärskräm kräm med krusbär
Krusbärskräm. Kräm med krusbär är lätt att göra och gott med gräddmjölk (mjölk med lite grädde i) och skorpor eller små mandelbiskvier till.
Sylt med hallon
Hemgjord sylt med hallon eller hallonsylt. Hallonsylt är lätt att göra genom att koka ihop mosa rensade hallon med socker. Vill du ha en hållbar hallonsylt använder du syltsocker eller blandar i natriumbensoat, pektin och citronsyra.
Jordgubbsmarmelad
Jordgubbsmarmelad. Koka marmelad på jordgubbar. Smaksätt marmeladen med kanel, lagerblad och apelsinlikör om du vill.
Gott i är också att koka jordgubbsmarmeladen med någon cm vaniljstång.
Använder du ej syltsocker så får du tillsätta extra pektin och ev. citronsyra för att få en tjockare marmelad när den sedan stelnar. Vill du ha en hållbar marmelad får du även tillsätt konserveringsmedel som natriumbensoat.
Använder du vanligt socker så kan det vara en god idé att göra ett pektinprov genom att ta en klick marmelad på en tallrik och ställa in i frysen att stelna några minuter. Kan du sedan dra ett streck genom marmeladen utan att den flyter ihop så kommer marmeladen att stelna fint sedan. Tillsätt annars mer pektin enligt paket och koka några minuter till.

Se alla recept ur kategorin Sylt, marmelad och saft

Gilla oss på Facebook