AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Det finns många bra och goda recept på vilt ute i stugorna. Här hittar du några tips vad du kan laga på...
Sök
Android

Rabarbersaft

Rabarbersaft Rabarbersaft. Saft på rabarber blir kanongod saft. Vill du ha en hållbar saft du ska spara länge så tillsätter du konserveringsmedel sk natriumbensoat.
Mängden socker är en smaksak men saften blir mer hållbar med mer socker speciellt om du har i konserveringsmedel.
Vidare så späs saften med vatten vid serveringen till önskad sötma.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.3 av 5 (Antal röster: 6)
ca 1 liter rabarbersaft
Förberedelse: 5 min
Tillagning: 30 min
Klart på: 35 min

Ingredienser:

  • 1 kilo rabarber (ca 2 liter strimlad rabarber)
  • 7 dl vatten
  • 5,5 dl strösocker per liter avrunnen saft från rabarbern
  • ev 1 krm natriumbensoat

Tillagning:

  1. Koka upp vatten i en stor kastrull.
  2. Skölj, rensa och ansa rabarbern.
  3. Skär den i mindre bitar.
  4. Tillsätt rabarbern till vattnet och koka i 15 minuter.
  5. Sila och tryck ut all saft.
  6. Mät upp mängden rabarbersaft så att du kan beräkna mängden socker. Tillsätt till en kastrull. Tillsätt rabarbersaft.
  7. Koka rabarbersaften med sockret under omrörning i 5 minuter.
  8. Skumma saften.
  9. Ta lite saft i ett glas och rör ut natriumbensoat och blanda sedan ner den i resten av rabarbersaften.
  10. Häll upp rabarbersaften på rena, torra flaskor. Förslut dem.
  11. Späd rabarbersaften med vatten vid servering till önskad styrka ex. 4 gånger.


 

Fler recept ur samma kategori som Rabarbersaft:

Milkshake med blåbär blåbärsmilkshake
Milkshake med blåbär. Blåbärsmilkshake. Blir också gott med hallon eller banan.
Mixa eller krossa gärna 3-4 isbitar i milkshaken så blir den riktigt kall och god. Eller använd frysta blåbär.
Milkshaken kan garneras med vispad grädde eller glass på toppen och ev. några färska bär eller frukt.
Krusbärsvin
Krusbärsvin blir gott och uppfriskande. För mer tips om hur du gör eget vin av krusbär se också artikeln om eget vin av bär på Receptfavoriter.
Maskrosvin
Maskrosvin. Använd helst fina maskrosor från försommaren, ta bort allt grönt och rensa dem noga. Tips på hur du lyckas med ditt vin av maskrosor finns också i artikeln om fruktvin här på Receptfavoriter.
Se alla recept ur kategorin Övrig dryck
Hallonsylt
Hallonsylt är enkelt att göra. Koka hallon med socker så får du god hemgjord hallonsylt.
Hallonens naturliga syra gör sylten hållbar. Men hallon har inte så mycket pektin, som gör den geléartad, varför det kan vara en god idé att tillsätta lite pektin (följ anvisningarna på pektinpaketet).
Det finns färdiga påsar där det står precis hur man syltar i mataffären. Ex. syltsocker. Annars är det inte så svårt.
Se till att koka burkarna i vatten (sterilisera) innan du häller i sylten. Sätt på lock direkt. Då blir det vakuum som håller sylten fin. Tyvärr blir burken jobbig att öppna. Locket brukar dock släppa om man spola burken i hett vatten eller sticker upp en matkniv i kanten. Öppnad burk hallonsylt förvaras i kylen.
Lökmarmelad
Lökmarmelad med rödlök. Rödlöksmarmelad är gott till grillat och det mesta. Lökmarmelad är en söt och fyllig röra som är god varm till grillat kött som biff eller kyckling eller till fisk, kall till pate, terrin eller ostar.
Lökmarmeladen kan göras med gul lök också men jag tycker det är godare med rödlök.
Morotsmarmelad
Morotsmarmelad. Hemgjord marmelad med morötter, socker och citron. Du kan också koka morotsmarmeladen med syltsocker - då håller din hemlagade marmelad bättre och konsistensen blir fast och fin. Annars gör pektinet och citronsyran i citronerna denna marmelad rätt fast och hållbar. Förvaras dock i kylen.
Öppnad burk bör ätas upp inom någon vecka.
Vill du ha en extra hållbar marmelad använd då syltsocker eller tillsätt konserveringsmedel som ex. natriumbensoat (se förpackning för dosering).
Se alla recept ur kategorin Sylt, marmelad och saft

Gilla oss på Facebook