AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Snabba rätter och kakbak passar väl på sportlovet. Du måste ha energi för att orka sporta hela...
Sök
Android

Rabarbersaft

Rabarbersaft Rabarbersaft. Saft på rabarber blir kanongod saft. Vill du ha en hållbar saft du ska spara länge så tillsätter du konserveringsmedel sk natriumbensoat.
Mängden socker är en smaksak men saften blir mer hållbar med mer socker speciellt om du har i konserveringsmedel.
Vidare så späs saften med vatten vid serveringen till önskad sötma.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.3 av 5 (Antal röster: 7)
ca 1 liter rabarbersaft
Förberedelse: 5 min
Tillagning: 30 min
Klart på: 35 min

Ingredienser:

  • 1 kilo rabarber (ca 2 liter strimlad rabarber)
  • 7 dl vatten
  • 5,5 dl strösocker per liter avrunnen saft från rabarbern
  • ev 1 krm natriumbensoat

Tillagning:

  1. Koka upp vatten i en stor kastrull.
  2. Skölj, rensa och ansa rabarbern.
  3. Skär den i mindre bitar.
  4. Tillsätt rabarbern till vattnet och koka i 15 minuter.
  5. Sila och tryck ut all saft.
  6. Mät upp mängden rabarbersaft så att du kan beräkna mängden socker. Tillsätt till en kastrull. Tillsätt rabarbersaft.
  7. Koka rabarbersaften med sockret under omrörning i 5 minuter.
  8. Skumma saften.
  9. Ta lite saft i ett glas och rör ut natriumbensoat och blanda sedan ner den i resten av rabarbersaften.
  10. Häll upp rabarbersaften på rena, torra flaskor. Förslut dem.
  11. Späd rabarbersaften med vatten vid servering till önskad styrka ex. 4 gånger.


 

Fler recept ur samma kategori som Rabarbersaft:

Maskrosvin
Maskrosvin. Använd helst fina maskrosor från försommaren, ta bort allt grönt och rensa dem noga. Tips på hur du lyckas med ditt vin av maskrosor finns också i artikeln om fruktvin här på Receptfavoriter.
Juice med ananas, melon och blåbär
Juice med ananas, melon och blåbär. En variant på smoothie från råsaftcentrifug med mosade eller mixade blåbär.
Kör du blåbären i råsaftcentrifugen så blir det inte så mycket kvar som juice därför rekommenderar jag att tillsätta dem i juicen på slutet och mixa med stavmixer eller drinkmixer. Eller mosa bären för hand innan.
Saft med citronmeliss
Saft med citronmeliss. Svalkande saft med smak av citronmeliss.
Se alla recept ur kategorin Övrig dryck
Björnbärsmarmelad marmelad med björnbär
Björnbärsmarmelad. Marmelad med björnbär. En god hemgjord marmelad till frukosten, scones, rostmackan, fikat eller bageln. Du kan också koka med en halv vaniljstång istället för vaniljsocker. Du kan byta citronen mot limeskal.
Svartvinbärssaft
Svartvinbärssaft. Koka egen saft av svarta vinbär. En god hemgjord saft med sötma och syrlighet i fin kombination.
Om du vill laga en mycket hållbar saft så kan du tillsätta natriumbensoat som konserveringsämne. Annars konserverar sockret saften flera månader om den förvaras svalt och mörkt.
Frysta bär behövs ej tinas.
Istället för att ha saften på flaskor kan man frysa den i kuber eller i burk och skrapa ut saft när man vill ha det. Eller ta fram lite i taget och förvara i kylen.
Servera gärna svartvinbärssaften med is eller väl kyld.
Rabarbersaft med jordgubbar
Rabarbersaft med jordgubbar. Söta jordgubbar och syrlig rabarber blir kanongod saft.
Se alla recept ur kategorin Sylt, marmelad och saft

Gilla oss på Facebook