AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Njut av nyplockade svenska saftiga äpplen. De är goda och nyttiga som de är men kan också användas till...
Sök
Android

Rabarbersaft

Rabarbersaft Rabarbersaft. Saft på rabarber blir kanongod saft. Vill du ha en hållbar saft du ska spara länge så tillsätter du konserveringsmedel sk natriumbensoat.
Mängden socker är en smaksak men saften blir mer hållbar med mer socker speciellt om du har i konserveringsmedel.
Vidare så späs saften med vatten vid serveringen till önskad sötma.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.3 av 5 (Antal röster: 6)
ca 1 liter rabarbersaft
Förberedelse: 5 min
Tillagning: 30 min
Klart på: 35 min

Ingredienser:

  • 1 kilo rabarber (ca 2 liter strimlad rabarber)
  • 7 dl vatten
  • 5,5 dl strösocker per liter avrunnen saft från rabarbern
  • ev 1 krm natriumbensoat

Tillagning:

  1. Koka upp vatten i en stor kastrull.
  2. Skölj, rensa och ansa rabarbern.
  3. Skär den i mindre bitar.
  4. Tillsätt rabarbern till vattnet och koka i 15 minuter.
  5. Sila och tryck ut all saft.
  6. Mät upp mängden rabarbersaft så att du kan beräkna mängden socker. Tillsätt till en kastrull. Tillsätt rabarbersaft.
  7. Koka rabarbersaften med sockret under omrörning i 5 minuter.
  8. Skumma saften.
  9. Ta lite saft i ett glas och rör ut natriumbensoat och blanda sedan ner den i resten av rabarbersaften.
  10. Häll upp rabarbersaften på rena, torra flaskor. Förslut dem.
  11. Späd rabarbersaften med vatten vid servering till önskad styrka ex. 4 gånger.


 

Fler recept ur samma kategori som Rabarbersaft:

Citrondricka citronsaft
Citrondricka eller citronsaft. God hemgjord dricka eller saft med citron.
Öppnad flaska citronsaft förvaras i kylen. Kyl saften när den är utblandad eller servera med is i.
Björnbärssaft
Björnbärssaft. Koka hemgjord björnbärssaft på färska eller frysta björnbär.
Natriumbensoat är ett konserveringsmedel du kan ha i björnbärssaften om saften ska hålla mycket länge utan kylskåp. Björnbärssaft blir annars tillräckligt hållbar med 5,5 dl socker per liter saft. Socker och syra gör då saften hållbar i sig. Men vill du vara riktigt säker och ska spara saften länge så bör du ta i konserveringsmedel.
Vill du ha en liten twist på smaken så kan du tillsätta 2 hela bitar kanel när du kokar ihop björnbären.
Lingonsaft med saftkokare
Lingonsaft med saftkokare. Med saftkokare slipper du använda saftsil till lingonsaft. Saftkokaren ångar istället lingon blandade med socker, lingonen blir varma och avger sin lingonsaft ut genom en pip.
Se alla recept ur kategorin Övrig dryck
Lingonchutney het lingonsylt
Lingonchutney eller het lingonsylt. Det här är en lite hetare variant av rårörda lingon. God att servera istället för den klassiska Cumberlandsåsen till paté och terrin. Servera varm eller kall.
Rödlöksmarmelad
Rödlöksmarmelad. Rödlök kokt med socker och vinäger blir som en marmelad.
Rödlöksmarmelad är gott som tillbehör till grillad kött, kyckling, grönsaker, vilt, till buffé mm. Billigt, enkelt, gott och nyttigt.
Svartvinbärsmarmelad marmelad med svarta vinbär
Svartvinbärsmarmelad. Hemgjord marmelad med svarta vinbär är enkelt att koka själv. Gott till pannkakor, våfflor, desserter mm.
Ökar du mängden vatten med dubbelt får du svartvinbärssylt. Precis mogna bär ger en fast marmelad som jag tycker blir bäst.
Syltsocker, pektin, konserveringsmedel går givetvis att använda också - se recept på paket.
Se alla recept ur kategorin Sylt, marmelad och saft

Gilla oss på Facebook