Persiskt bröd Barbari

Persiskt bröd eller Barbari. Bröd med sesamfrön.
Goda bröd att bryta och dippa i såser som hummus, till fest, vardags, utflykt eller brytbröd till buffé.
Du kan baka brödet i olika former, vanligt är som stort 2 cm tjockt bröd med håligheter i för flera personer eller som 30 cm avlånga ruter-formade bröd lagom för 1-2 personer vardera.

5 stora eller 20 mindre bröd

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 1 liter mjölk, standard
  • 1 dl olja, ex. solrosolja
  • 1 msk salt
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 2 kg vetemjöl
  • 0,5 dl yoghurt, naturell
  • 0,5 dl vatten
  • 30 g sesamfrön

Tillagning

  1. Smula jästen i en stor bunke.
  2. Värm mjölken med olja, salt och strösocker till 37 grader.
  3. Häll först ca en deciliter över jästen. Rör tills jästen löst sig. Häll på resten av mjölken. Rör om.
  4. Blanda i ägg och det mesta av vetemjölet - spara ca 1-2 deciliter.
  5. Arbeta och knåda ihop till en smidig deg. Knåda i maskin 5 minuter eller för hand i 10 minuter.
  6. Låt degen jäsa övertäckt med en kökshandduk i 1 timme.
  7. Ta upp degen på mjölat badbord och knåda den fem minuter.
  8. Du kan baka brödet i olika former, vanligt är som stort 2 cm tjockt bröd med håligheter. Dela då degen i fem delar. Kavla ut varje del till en oval som ryms på en plåt. Lägg degen på fem bakplåtspapper, täck över och låt jäsa 20 minuter.
  9. Om du vill kan du baka flera mindre bröd istället för fem stora. Dela då degbitarna i ytterligare 4 delar som du formar och kavlar ut till ca 30 cm avlånga ruter-formade bröd. Fördela bröden på fem bakplåtspapper, täck över och låt jäsa 20 minuter.
  10. Sätt ugnen på 250 grader.
  11. Blanda yoghurt och vatten i en skål.
  12. Pensla bröden med yoghurtvatten.
  13. Strö på sesamfrön och tryck fast dem lätt med ex. undersidan på en sked.
  14. Stora bröd kan du trycka små hål i med fingrarna med några centimeters mellanrum.
  15. Grädda bröden några 2-3 plåtar i taget i ca 10 minuter tills bröden fått ljus brun färg.
  16. Ta ut och låt svalna på galler.
E-mail
Medel: 3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer