Pasta med kantareller och mascarpone

Pasta med kantareller eller annan svamp med sås av mascarpone (färskost), parmesan, lök och vitlök. En god pasta på svampskörden. Vegetarisk.
Gott i är även bladspenat samt strimlad soltorkad tomat. Vill du ha kött i så kan du fräsa strimlade bitar av kyckling, fläskfilé eller oxfilé och blanda med pastan innan servering.
Ska du servera pastan till vegetarianer så tänk på att parmesanost och annan ost ej är vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Ex. tofuline färskost istället för mascarpone. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

4 portioner pasta med kantareller

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 400 gram pasta som tagliatelle, penne, gnocchi eller spagetti
  • 1 liter färsk svamp eller ca 3 dl (300 gram) förvälld svamp som trattkantareller, kantareller eller annan svamp som karl-johan eller skogschampinjoner
  • 1 gul lök eller 2 schalottenlökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 dl vatten samt 2 msk vitvinsvinäger eller cidervinäger eller 2 dl vitt vin
  • 100 gram mascarpone eller naturell färskost
  • 1 dl finriven parmesanost eller grana padano
  • 0,5 dl hackad bladpersilja
  • Tillbehör: 1 pkt cocktailtomater
  • 30 gram ruccola
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk vinäger

Tillagning

  1. Rensa svampen och dela den grovt.
  2. Skala och hacka lök samt vitlök fint.
  3. Börja koka pastavatten.
  4. Värm en stekpanna och fräs svampen utan fett så att den vätskar sig och all vätskan dunstat bort. Rör då och då.
  5. Börja koka pastan (ca 10 minuter) i väl saltat vatten med lite olivolja i.
  6. Tillsätt olivolja, lök.
  7. Tillsätt vitt vin.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer