Pannacotta med varma blåbär i rom

En riktigt god dessert som blir ännu godare med ett sött dessertvin till - förslagsvis ett Sauternes från Frankrike eller italienskt Vin Santo.
Överbliven pannacotta håller sig i kylen. Den kan också förberedas i god tid och förvaras i kylen fram till servering. Förslagsvis dagen innan.
Denna pannacotta passar också till buffé och räcker till dubbelt så många små minidesserter fyllda i mindre glas eller portionsformar toppade med blåbären vid servering.
Istället för frysta blåbär kan du ta färska bär. Köp gärna några färska bär till garnering. Andra bär som hallon, björnbär, hjortron och jordgubbar blir också mycket gott. Gillar du inte rom så kan du utesluta den eller ta annan sprit som konjak, calvados eller likör som Cointreau (apelsinlikör), Amaretto (mandellikör) eller melonlikör.
Du kan servera pannacottan direkt ur små glas eller porslinsformar. Eller så kan du stjälpa upp dem ur formen till tallrik - då behöver du formar som är non-stick typ muffinsformar och helst mjuka silpat formar för att de ska lossna.

6 portioner pannacotta med varma blåbär

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 3 tim 30 min

Ingredienser

  • 3 dl vispgrädde
  • 0,8 dl socker
  • 3,5 gelatinblad
  • 2,5 dl naturell yoghurt
  • 5 cm vaniljstång
  • Varma blåbär: 200 gram frysta blåbär
  • 2 dl socker
  • 3 dl vatten
  • 5 cm vaniljstång
  • 1 stång kanel
  • 4 cl rom, gärna lagrad
  • Garnering: 50 gram färska blåbär eller andra bär (valfritt)
  • 6 blad citronmeliss (valfritt)

Tillagning

  1. Lägg gelatinbladen i blöt i en skål med lite kallt vatten i 10 minuter.
  2. Varma blåbär: koka upp vatten med socker under omrörning.
  3. Tillsätt vaniljstång och kanel. Blanda i blåbär så att de tinar.
  4. Tillsätt rom. Låt svalna och förvara i kylen till servering.
  5. Pannacotta: Dela vaniljstången och skrapa ur frön. Blanda stänger och frön med grädde och socker i en kastrull.
  6. Koka upp grädden och rör ut sockret. Ta av från värmen.
  7. Krama ur gelatinbladen och rör i dem. Rör tills de löst upp sig.
  8. Blanda ner yoghurten.
  9. Häll pannacottablandningen i sex portionsformar. Ta bort vaniljstången. Formarna kan vara små glas eller porslinsformar. Vill du stjälpa upp dem ur formarna vid servering som på bilden så behöver du formar som är non-stick typ muffinsformar och helst mjuka silpat formar för att de ska lossna.
  10. Ställ pannacottan i kylen att stelna i minst 3 timmar.
  11. Värm upp blåbären något till servering.
  12. Servera pannacottan med de varma blåbären och garnera ev. med extra färska bär samt citronmeliss. Pannacottan kan serveras i formarna eller uppstjälpta på djup tallrik med blåbären över och runt.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer