Matbröd med skållat rågmjöl

Ljusa runda stora matbröd med vetemjöl special och smak av lite skållat rågmjöl.
Skållat rågmjöl är mjöl du häller hett vatten på och skållar. Sedan får det stå och svälla några timmar och ger då god smak och lite rustikt stil på brödet.

2 runda matbröd

  • Förberedelse: 6 tim 40 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 7 tim 20 min

Ingredienser

  • 2 dl rågmjöl att skålla
  • 2,5 dl vatten att skålla med
  • 4 dl fingervarmt vatten
  • 50 gram färsk jäst
  • 0,5 msk salt
  • 0,5 dl olivolja
  • 0,75 dl sirap
  • 1,5 liter vetemjöl special
  • 1 ägg eller någon msk mjölk att pensla med
  • 0,5 dl solrosfrön, vallmofrön, pumpafrön, grova rågflingor, sesamfrön eller polenta att strö över

Tillagning

  1. Koka upp vatten till skållningen och häll det över det grova rågmjölet i en bunke. Rör om noga. Täck över och låt stå i minst 6 timmar eller över natten.
  2. Dags att göra degen: smula färsk jäst i en bunke. Rör ut jästen med fingervarmt vatten i en stor degbunke.
  3. Tillsätt det skållade rågmjölet, salt, olivolja, sirap och vetemjölet. Arbeta ihop till en smidig deg som släpper från kanterna. Tillsätt ev. mer mjöl om degen är för lös.
  4. Knåda degen i 10 minuter, gärna i en degblandare.
  5. Sätt degen att jäsa övertäckt i 45 minuter.
  6. Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda den i några minuter för hand.
  7. Dela den i två delar. Forma två runda bröd. Lägg på bakplåt smord med olja eller bakplåtspapper. Eller lägg i två brödformar smorda med olja eller smör.
  8. Låt bröden jäsa övertäckta i 45 minuter.
  9. Värm under tiden ugnen till 225 grader.
  10. Grädda matbröden i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Täck över med folie efter halva tiden och sänk värmen till 175 grader (annars bränns de lätt på toppen).
  11. Ta ut bröden och låt de svalna på galler. Låter du de svalna under bakduk så blir de lite mjukare i ytan.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer