Matbröd

Ett grundrecept på vanligt matbröd. Kan bakas till limpor eller som formbröd i brödformar.
Passar också som deg till piroger, bullar och pizza mm.

2 limpor matbröd

  • Förberedelse: 1 tim 10 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 1 tim 55 min

Ingredienser

  • 50 gr jäst eller ett paket torkad
  • 5 dl vatten
  • 1 msk olja
  • 1,5 tsk salt
  • 1,5 liter vetemjöl special

Tillagning

  1. Blanda jäst och fingervarmt vatten i en stor bunke. Arbeta in vetemjölet och knåda i minst 5 minuter.
  2. Jäs degen övertäckt 30 minuter.
  3. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i två delar.
  5. Forma till limpor och lägg på bakplåtspapper på en plåt. Du kan också baka bröden i två brödformar (som på bilden) smorda med lite olja.
  6. Låt bröden jäsa övertäckta i 30 minuter till.
  7. Grädda matbrödet i ca 45 minuter i nedre delen av ugnen. Täck ev. över med lite folie om det börjar bli bränt på toppen.
  8. Ta ut brödet. Knacka brödet på botten, låter de ihåligt och fast så är brödet klart. Du kan också mäta temperaturen med en termometer - brödet är klart vid minst 94 graders innertemperatur.
  9. Låt matbrödet svalna på galler. Ta ur brödet ur formarna om du använd sådana.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer