Mandelfisk fisk med mandel

Mandelfisk. Fisk med mandel är en fiskgratäng där fisken gratinerats eller bakats med mandel, ströbröd, smör, persilja och lite vitlök.
Mandelfisk passar med kokt potatis eller potatismos samt grönsaker som kokt kålrot, sockerärtor, vaxbönor, broccoli, brytbönor, gröna ärtor eller finrivna morötter.
Du kan byta ut smör mot vegetabiliskt margarin, rapsolja eller olivolja för lite nyttigare variant.
Du kan använda flagad mandel eller vanlig mandel som du skållar och hackar (eller behåller skalet på och bara hackar).
Köp MSC eller kravmärkt fisk.

4 portioner mandelfisk fisk med mandel

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 500 gram färsk eller fryst vit fisk som sej, kolja eller torsk
  • 2 krm salt
  • 1,5 dl ströbröd
  • 1,5 dl flagad mandel (eller hackad)
  • 0,5 dl hackad persilja
  • 1 klyfta finhackad vitlök eller 0,5 tsk vitlökspulver
  • 75 gram smör eller margarin
  • Tillbehör: 12 kokta potatisar
  • 1 kålrot, kokt i grova bitar
  • 400 gram gröna ärtor att koka
  • 4 klyftor citron

Tillagning

  1. Tina fisken om den är fryst.
  2. Sätt ugnen på 200 grader. Börja koka tillbehör som potatis och kålrot.
  3. Dela fisken i filéer.
  4. Smörj en ugnsform med lite smör, margarin eller olivolja.
  5. Sprid ut fisken i formen.
  6. Smält smör eller margarin i en kastrull eller i en övertäckt bunke i mikron.
  7. Rör i ströbröd, vitlök, hackad eller flagad mandel samt persilja. Blanda till en röra.
  8. Fördela mandelröran över fisken och platta till här och där till ett täcke.
  9. Sätt in mandelfisken i ugnen och baka den i ca 25 minuter tills fisken är genomstekt och mandeltäcket fått lite färg.
  10. Förbered grönsaker som ex. kokta gröna ärtor och känn om potatis samt kålrot är färdigkokt.
  11. Ta ut mandelfisken och servera med kokt potatis och grönsaker samt gärna en klyfta citron.
E-mail
Medel: 4.6 (9 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer