Lufsa råriven ugnspannkaka Ölands landskapsrätt

Lufsa är en ugnspannkaka med riven potatis, ägg, mjöl och rimmat fläsk. Lufsa är Ölands landskapsrätt (jämte kroppkakor).
Här en variant på Lufsa med lite grädde och lök i som jag tycker blir gott. Lufsa är en variant av Raggmunk som görs av riven potatis samt en smet av mjöl, ägg, mjölk och steks som pannkakor samt serveras med stekt fläsk. Lufsa eller råriven ugnspannkaka är en variant av raggmunk som gräddas i långpanna.
Traditionellt så kan man förstekta fläsket i långpannan medan man gör smeten (river potatis). Fläsket tas sedan ur och lufsasmeten hälls i långpannan med fett och det skivade fläsket läggs ovanpå varefter lufsan gräddas i ugn.
Lufsa äts med lingonsylt och ibland flytande grädde.

4-6 portioner. lufsa råriven ugnspannkaka

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 8 potatisar, medelstora
  • 1 liten gul lök (valfritt)
  • 1,5 dl mjölk
  • 1,5 dl grädde
  • ca 1 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • 500 gram rimmat fläsk
  • 1 msk smör

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skala potatis och lök.
  3. Riv potatis och lök fint för hand eller i matberedare.
  4. Lägg i en stor bunke och blanda i mjöl, mjölk, grädde, ägg och salt.
  5. Smörj en ugnsfast form eller gratängform i storlek som en halv långpanna med smör.
  6. Skär fläsket i skivor och sedan i bitar. Skär bort ev. fläsksvål om du vill.
  7. Häll i lufsasmeten i formen och fördela fläsket ovanpå och tryck ner det i smeten lite. Man kan också lägga lite fläsk i botten om du vill.
  8. Grädda Lufsan i nedre delen av ugnen i ca 1 timme. Skaka på lufsan och se om den stelnat - det ska inte skvalpa omkring ogräddad smet i mitten - i så fall kan du täcka med lite folie och grädde en kvart till.
  9. Ta ut lufsan och njut med rårörda lingon.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Fixa din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Läs mer om lussebak, recept och olika lussebullar

Om lussekatter, saffranskusar och lindebarn - samt givetvis recept samt tips på såväl klassiska lussebullar samt nya varianter. 

Läs mer