AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Det finns många bra och goda recept på vilt ute i stugorna. Här hittar du recept på viltgryta, viltfilé,...
Sök
Android

Lufsa råriven ugnspannkaka Ölands landskapsrätt

Lufsa råriven ugnspannkaka Ölands landskapsrätt Lufsa är en ugnspannkaka med riven potatis, ägg, mjöl och rimmat fläsk. Lufsa är Ölands landskapsrätt (jämte kroppkakor).
Här en variant på Lufsa med lite grädde och lök i som jag tycker blir gott. Lufsa är en variant av Raggmunk som görs av riven potatis samt en smet av mjöl, ägg, mjölk och steks som pannkakor samt serveras med stekt fläsk. Lufsa eller råriven ugnspannkaka är en variant av raggmunk som gräddas i långpanna.
Traditionellt så kan man förstekta fläsket i långpannan medan man gör smeten (river potatis). Fläsket tas sedan ur och lufsasmeten hälls i långpannan med fett och det skivade fläsket läggs ovanpå varefter lufsan gräddas i ugn.
Lufsa äts med lingonsylt och ibland flytande grädde.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 13)
4-6 port. lufsa råriven ugnspannkaka
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 1 tim
Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser:

  • 8 potatisar, medelstora
  • 1 liten gul lök (valfritt)
  • 1,5 dl mjölk
  • 1,5 dl grädde
  • ca 1 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • 500 gram rimmat fläsk
  • 1 msk smör

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skala potatis och lök.
  3. Riv potatis och lök fint för hand eller i matberedare.
  4. Lägg i en stor bunke och blanda i mjöl, mjölk, grädde, ägg och salt.
  5. Smörj en ugnsfast form eller gratängform i storlek som en halv långpanna med smör.
  6. Skär fläsket i skivor och sedan i bitar. Skär bort ev. fläsksvål om du vill.
  7. Häll i lufsasmeten i formen och fördela fläsket ovanpå och tryck ner det i smeten lite. Man kan också lägga lite fläsk i botten om du vill.
  8. Grädda Lufsan i nedre delen av ugnen i ca 1 timme. Skaka på lufsan och se om den stelnat - det ska inte skvalpa omkring ogräddad smet i mitten - i så fall kan du täcka med lite folie och grädde en kvart till.
  9. Ta ut lufsan och njut med rårörda lingon.


 

Fler recept ur samma kategori som Lufsa råriven ugnspannkaka Ölands landskapsrätt:

Lammrostbiff med vitlökssmör
Lammrostbiff med vitlökssmör med råstekt skivad potatis i ugnen. Ugnsrostade tomater och haricots verts eller gratinerade brytbönor serveras till. Grönsallad eller tomatsallad är andra goda tillbehör.
Klassikern oxfilé Provençale utgör grunden för detta recept.
Ett fylligt rött vin passar till ex. Masi Campofiorin.
Räkna 1,5 portioner på en lammrostbiff.
Torskgratäng
Torskgratäng. En snabb, god och enkel torskgratäng med grädde, ost, purjolök och champinjoner.
Köp gärna torsk fiskad i Barents Hav och Östersjön (undantag Nordsjön, Skagerack och Kattegatt) helst krav eller msc märkt. Du kan också ersätta torsken med annan fisk efter tycke som lax, kolja, vitling, sej, hoki, plattfisk osv
Kalvstek med gräddsås söndagsmiddag söndagsstek
Kalvstek med gräddsås. En god och klassisk söndagsmiddag eller söndagsstek. Servera kalvstek i skivor med nykokt potatis, sås, pressgurka och rårörda lingon eller gelé.
Att dricka till passar smakrik öl ex. en Nils Oscar Farm Ale.
Räkna ca 200 gram stek (innan tillagning) per portion.
Kalvsteken kan också stekas på medelvärme på spisen i en stekgryta med lock.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Piroger med ostfyllning ostpiroger
Piroger med ostfyllning. Hembakta ostpiroger. Piroger med ost är god utflyktsmat. Piroger går utmärkt att frysa och ta fram vid behov. Du kan också ha strimlad skinka i ostpirogerna.
Till ostfyllningen kan du blanda olika ostar ex. lagrad riven ost, mozzarella eller fetaost. Eller ha i lite grönmögelost eller getost om du gillar det.
Grillade fläskkotletter
Grillade fläskkotletter eller fläskytterfilé på italienskt vis med rosmarin, vitlök, olivolja samt en enkel balsamvinägersås.
Välj benfria kotletter eller fläskytterfilé. Fläskfilé eller karré blir också gott.
Gott med potatisgratäng, fräst spenat, potatissallad, klyftpotatis, risotto, grillad tomat, grillade grönsaker, pasta med tomatsås, bearnaise med mera.
Ugnstekt potatis i skivor med timjan och rosmarin
Ugnstekt potatis i skivor med timjan och rosmarin. Skivad ugnstekt potatis är gott tillbehör till det mesta.
Skivad potatis steks först i olivolja och smör; kryddas med timjan och rosmarin, salt samt peppar och får sedan steka klart i ugnen.
Gott att smaksätta med är också en till två klyftor pressad vitlök. Vidare passar också någon dl hackade kalamataoliver att blanda i potatisen.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Konservera svamp
Konservera svamp som kantareller eller annan valfri ätbar svamp. Du kan också konservera blandad svamp. Konserverad svamp kan du sedan använda till svampsås, svampstuvning eller som köpt svamp på burk.
Konservering innebär att du lägger rensad tärnad svamp i svag saltlag i en burk med tättslutande lock och sedan kokar burken i minst 1,5 timmar. Då dör alla bakterier och svampen håller sig mycket länge om den står svalt och mörkt förutsatt att locket håller tätt.
Bra burkar till konservering är glasburkar med skruvlock ex. väl diskade burkar med lingon, inlagd gurka, inlagda rödbetor, sillburkar, marmeladburkar osv. Det finns också de klassiska konserveringsburkarna med gummiring och spänne som är mycket bra och fina.
Se till att du tvättat händer, alla redskap och burkar är väl diskade när du förbereder svampen.
Du kan lägga in små eller stora omgångar svamp allteftersom du plockat dem.
Hemgjord ostkaka med ostlöpe
Hemgjord ostkaka med ostlöpe. Ett klassisk småländskt recept på riktig gammeldags ostkaka med mjölk och ostlöpe. Ostlöpe kan du köpa på Apoteket.
Gammaldags ostkaka serveras som dessert med lättvispad grädde och sylt som jordgubbssylt, hallonsylt, hjortronsylt eller efter smak.
Ostkakorna håller i frysen i 3-4 månader.
Du kan dubbla receptet till 5 stora ostkakor för ca 30 portioner om du ska bjuda många men då behöver du en stor 15 liters kastrull.
Stekt panerad sill
Stekt panerad sill. Gott med skirat smör, kokt potatis eller potatismos, lingon och gröna ärter.
Du kan panera sillen eller strömmingen i ströbröd, grahamsmjöl eller som på bilden japanskt ströbröd sk panko som blir mycket frasigt och gott.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Ugnstekt fylld lax
Ugnstekt fylld lax med örtslungade potatisar, crème fraiche, broccoli samt kokta skivade gulbetor.
Broccoli och gulbetor är valfritt att ha till laxen.
Vintips är ett vitt vin med lite syra som ex. en tysk Riesling.
Ostkaka med keso
Ostkaka med keso. En enkel ostkaka med keso och mandel du kan servera till dessert med vispad grädde och sylt eller färska bär.
Smuldeg till paj smulpaj
Smuldeg till paj. En god smuldeg till smulpaj som äppelpaj, rabarber, eller bär som blåbär, blåbär och hallon, hallon, vinbär, krusbär, krusbär och jordgubbar eller björnbär.
Bär och frukt breder du ut i botten av pajformen.
Strö sedan över lite socker - ca 2 msk till äppelpaj och söta bär upp till någon halv dl för sura bär som krusbär och rabarber.
Pudra över en matsked potatismjöl om bären är av det vattniga slaget som ex. frysta blåbär eller rabarber.
Till smulpaj brukar man ha vaniljsås, glass eller vispad grädde. Ett gott och fräscht alternativ (och lite smalare) är vaniljyoghurt eller grekisk matyoghurt smaksatt med lite socker och vaniljsocker.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter
Äggröra
Äggröra är gott till frukost med ex. stekt bacon och till lunch med rökt kött som fårfiol.
Äggröran kan såklart dubbleras efter så många portioner du vill laga.
Vill du ha en riktigt krämig äggröra så värmer du äggröran på medelvärme under omrörning tills den är krämig och runt 65-70 grader. Desto hårdare och högre du värmer äggröran desto hårdare och torrare blir den.
Lite rostad lök är gott att toppa äggröra med.
Äggakaka skånsk ugnspannkaka med fläsk och lingon
Äggakaka. Skånsk äggakaka är en slags ugnspannkaka som serveras med stekt fläsk och lingon. En av skånes landskapsrätter.
Äggakaka är för två personer och det är rätt lagom att laga en äggakaka för två i en ugnsfast stekpanna. Lagar du för fler så kan du dubbla receptet och ta en större stekpanna eller ugnsform och öka tiden i ugnen samt sänka värmen till 200 grader sista 10 minuterna.
På bilden serverad med spenatsallad med parmesan samt småtomater i balsamvinäger (sök recept här på receptfavoriter).
Crème brulée med lakrits
Crème brulée med lakrits. En variant på fransk dessert med gräddig ägg- och gräddblandning här smaksatt med lakritspulver.
Ett sött dessertvin passar till ex från Australien, USA eller Canada.
Gott med färska bär som jordgubbar, hallon, rabarberkräm eller liknande.
Se alla recept ur kategorin Äggrecept

Gilla oss på Facebook