Råraka rårakor

Råraka eller rårakor är råstekt riven potatis. Råraka serveras ofta med stekt fläsk och lingon. Gör gärna egna rårörda lingon eller ta färdig lingonsylt.
Rårivna morötter samt zucchini är gott till.

4 portioner rårakor

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 1 kg fast potatis
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 3 msk smör
  • 2 msk matolja
  • 400 g rimmat fläsk
  • 250 gram färska eller frysta lingon
  • 1,75 dl socker

Tillagning

  1. Skala potatisen. Lägg i en bunke med vatten.
  2. Riv potatisen grovt på rivjärn eller använd en matberedare att riva potatisen.
  3. Lägg den rivna potatisen i en bunke samt salt och peppra.
  4. Värm en stekpanna och lägg i en klick smör samt lite olja.
  5. Ta ca en dl riven potatis och forma till en boll samt tryck ut i stekpannan och sprid ut, platta till samt forma till en rund råraka med en stekspade. Två stycken brukar få plats i en stekpanna. Stek ev. i två stekpannor.
  6. Bryn den ena sidan, pilla loss rårakorna med en stekspade försiktigt och vänd rårakorna. Stek några minuter till på mellanvärme så att potatisen har fått färg och är genomstekt och mjuk. Lägg upp på fat vid sidan.
  7. Fortsätt steka upp den rivna potatisen.
  8. Stek skivat rimmat fläsk knaprigt och servera till rårakorna med lingon samt ev. rårivna morötter samt zucchini.
  9. Hemgjorda rårörda lingon: rör ned socker i lingonen. Hur mycket är en smaksak. Rör om tills de är mosiga. Låt stå några minuter tills sockret smält.
E-mail
Medel: 3.6 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer