Raggmunk med kallrökt lax och pepparrot

Raggmunk med kallrökt lax, pepparrot och crème fraiche.
Gott som alternativ till raggmunk med fläsk.
Blir 10 st raggmunkar på ca 12 cm i diameter. Du kan öka receptet om du vill ha mer mat såklart.
Kan också serveras som förrätt - räkna då 1 raggmunk per portion och garnera ev. med lite extra rom på toppen.
Steker du bara få raggmunkar så kan du steka dem klart i stekpannan på låg värme och behöver ej sätta in dem i ugnen.

4 portioner, 2,5 st raggmunk per portionerion

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 6 potatisar, fasta eller mjöliga
  • 1 ägg
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 2 msk vatten
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 4 msk smör att steka i
  • 4 msk olja som olivolja att steka i
  • Tillbehör: 0,5 dl finriven pepparrot
  • 1 dl crème fraiche
  • 12 skivor kallrökt lax

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skala potatisen.
  3. Riv den grovt på järn eller i matberedare.
  4. Blanda med ägg, vetemjöl och vatten i en bunke. Blanda i salt och peppar.
  5. Värm en stor stekpanna.
  6. Stek 2-3 stycken raggmunkar i taget (räkna ca 0,75 dl per styck, ca 12 cm diameters runda plättar) i någon msk smör och olja. Använd nästan högsta värme. Stek tills de är brynta och lossnar från pannan ca 2-3 minuter. Vänd och stek andra sidan i ytterligare 2 minuter.
  7. Lägg upp i en ugnsform efter hand medan du steker resterande raggmunkar.
  8. Sätt in raggmunkarna i mitten av ugnen ca 5 minuter medan du förbereder resten.
  9. Skala och riv pepparrot fint. Räkna med ca 0,5 dl finriven pepparrot.
  10. Blanda 1-2 msk av pepparroten i créme fraiche i en skål till sås.
  11. Öppna laxen och lägg upp den på tallrik eller fat.
  12. Servera raggmunkarna varma med kallrökt lax och créme fraiche-såsen samt toppa med resterande riven pepparrot som garnering.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer